Додик: Није Устав проблем него они који би доминирали над другима

ГС
Додик: Није Устав проблем него они који би доминирали над другима

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а истиче како је Устав БиХ умногоме копија Устава САД те додаје да су у њега уграђена и позитивна рјешења која су омогућавала ефикасно функционисање БиХ у оквиру бивше Југославије, прије свега елемент "националног кључа", који је спречавао доминацију било којег народа над другим.

- Аутори Дејтонског споразума, тиме и Устава, имали су у виду специфичност БиХ, њено насљеђе, комплексност односа. Водили су рачуна да тако уређена БиХ буде довољно комотна за сва три народа и два ентитета. О свему су водили рачуна, али су превидјели спремност, прије свега, СДА, али и неких других да злоупотријебе и изиграју успостављени оквир. Никада СДА и њени сателити нису жељели БиХ три равноправа народа и два ентитета, већ земљу у којој би један народ био равноправнији од друга два. Зато су прво одузели право једном народу да сам бира члана Предсједништва и готово половину постојања дејтонске БиХ један народ је представљао човјек чије се упориште у том народу мјери промилима - наводи први човјек Српске у ауторском тексту који је премнијела Срна.

Зато данас, додао је он, говоримо о измјенама Изборног закона, прије свега да бисмо спријечили његову злоупотребу.

- Да бисмо одузели право појединима које никада нису ни мали. Унапређење изборног процеса је нешто што апсолутно није спорно. Говоримо о промјени Устава да бисмо спријечили његово кршење. Каквог ли апсурда. Република Српска има мотив да се Устав поштује, да БиХ функционише као земља у којој су Срби, Бошњаци, Хрвати и остали равноправни. У којој се представници народа договарају како да живот учине бољим. Мотиви неких је да доминирају над другима и да намећу рјешења. Значи, нису проблем Устав и закони, проблем је у мотивима - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана