Додик: Није угрожен легитимитет изборног процеса

Срна
Додик: Није угрожен легитимитет изборног процеса

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да легитимитет изборног процеса није угрожен, да је за предсједника Републике Српске изабран вољом народа и да је намјера СНСД-а након објаве резултата формирати Народну скупштину.

“Ми нећемо чекати 40 дана да мандатар покушава нешто, ми ћемо то завршити веома брзо. Ми морамо то завршити најкасније до краја новембра, формирати Владу, да бисмо могли до краја године донијети нови буџет, нове политике, економске политике за идућу годину да би могли да наставимо да радимо”, навео је Додик.

Он је за АТВ рекао да на протеклим општим изборима није било ни мање ни више екцеса него на прошлим, те да ниједан од њих не угрожава легитимитет изборног процеса и да нема потребе за понављањем избора.

Додик је истакао да је релевантно да се поштују изборни подаци, додајући да нема ништа против да се поново броје гласови на одређеним бирачким мјестима, како би се рашчистиле спекулације.

“Ако је жалба основана нека се пребројавају гласови. Ако је жалба основана до мјере да је угрожен изборни процес, апсолутно нисам ни против тога да се понављају избори, али нисам ни за авантуризам те врсте и то треба добро одмјерити”, рекао је Додик.

Он је рекао да му као новоизабраном предсједнику Републике не треба никаква спекулација.

“Нек се скенира сваки гласачки листић и нек се покаже да је то објективно и да кажемо жево људи и јел и ова сумља разријешена, јестеж”, навео је Додик.

Он је истакао да након 96 одсто избројаних гласова и 30.000 гласова разлике у његову корист за предсједника Републике говори да је он будући предсједник Републике Српске.

“Када би поништили чак резултате и из Зворника, што они хоће, и из Добоја, и да их искључе из мога збира, опет не могу да то ријеше. Ваљда и они имају ту математику”, рекао је Додик.

Говорећи о коалиционом понашању у општим изборима, Додик је навео да збир коалиционих гласова не одговара броју подршке појединачним кандидатима за кандидате те коалиције за предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ.

“СНСД је ту гласао готово у цјелини за нас, за мене и за Жељку /Цвијановић/, неки гласови коалиције су били, очигледно, на неким другим мјестима”, рекао је Додик, додајући да ће СНСД наставити да ради са актуелном владајућом коалицијом, али да ће анализирати одређене ствари.

Он је истакао да је очигледно да су постојале одређене неразумљиве спекулације.

“Нису сви у томе, има партија које су се понашале заиста коректно, али има и оних који су бацили сумњу у све то. Немогуће је да било које именовање од прије годину дана може да буде толико снажно да се доведе у питање коалиција или будућа. Имамо сада ситуацију, свако ко буде колико процентуално у коалицији снажан, он ће толико и добити”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о могућности прављења коалиције са потенцијално незадовољним члановима актуелне опозиције, Додик је навео, говорећи са становишта дугогодишњег политичког искуства на највишим функцијама, и узимајући у обзир значајну неизвјесност због глобалних процеса, да ће кључно бити питање стабилности.

Додик је истакао да ће због тога понудити разговоре свима који то желе и схватају такву геополитичку ситуацију.

“Дестабилизација је катастрофална за нашу политичку позицију. Нашу дестабилизацију ће користити за политички обрачун са Републиком Српском”, истакао је Додик, додајући ће позвати све политичке субјекте да се разговара о тој теми.

Упитан о односима са предсједником Републике Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да су они добри, да је њихова комуникација константна, те да увијек постоје одређене спекулације, али да то неће угрозити добре односе Српске и Србије.

“Кључно питање Републике Српске су доби односи са Србијом и увијек добри односи са руководством. Ја сам дуго година овдје, још када је био Милошевић у Србији, па преко њега даље Коштуница, Борис Тадић, Тома Николић, говорим о предсједницима, ево и данас. Са Вучићем имам заиста персоналан добар однос, али да има и на његовој страни овдје неких који спекулишу, то наравно увијек има”, рекао је Додик.

Додик је истакао и да је протекле ноћи разговарао са Вучићем о “глупостима који покушавају неки да индукују”.

“Чули смо се о томе и апсолутно је он рационално поступио као што сам и ја поступио рационално. Кључно питање које он сво вријеме потенцира јесте добра сарадња и стабилност између Републике Српске и Србије и то ће бити и настављено. Ниједног разлога нема да тако не буде”, навео је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска потпуно финансијски стабилна, да неће имати “рупе” у буџету, те да ће наставити са измиривањем свих законских обавеза и инвестицијама.

“У овом тренутку наша ситуација је добра и оно што можемо да сагледамо у наредних неколико мјесеци, ми нећемо имати проблема са финансирањем ниједне од јавних функција. Ако се ситуација драматично не промијени нагоре на глобалном нивоу, неће се промијенити ни код нас”, рекао је Додик, наводећи да је руководство Српске предузело више важних корака да додатно стабилизује финансије.

Он је рекао да ће се наредне седмице састати у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном са којим ће разговарати о енергетици.

“Он је предложио одличну идеју да се прави заједница енергетске солидарности. Што би значило да субјекти који хоће унутра, да окупе, изнесу своје ресурсе на сто и онда једни друге помажу. Нико неће ту да губи, али приоритет ће бити да умјесто да струју продамо рецимо Италији или неким другим земљама ми ћемо ставити у приоритету да то продамо Мађарској или Србији или неком другом. С друге стране ако они располажу са резервама нафте и осталог, а нама дође до проблема у снабдијевању, да можемо сигурно знати да одатле можемо повући милион тона и да немамо ниједан проблем у снабдијевању”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да та идеја није још реализована, али да му је драго да је Република Српска субјект тог договора.  

 

Орбан прототип новог лидера Европе

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је премијер Мађарске Виктор Орбан прототип новог лидера Европе који баштини јасне политике засноване на очувању традиционалних вриједности.
Додик је истакао да се те политике заснивају на очувању традиционалних вриједности, на којима се развијала цивилизација.

“То је суверенизам који подразумијева да је власт коју народ изабере најодговорнија том народу, а не апстрактној идеји коју неко са стране намеће”, рекао је Додик за АТВ.

У супротном, напоменуо је Додик, може доћи до дестабилизације Европе и свијета.

Додик је захвалио Орбану што му је четитао побједу на општим изборима за предсједника Републике Српске.

Говорећи о резултатима избора и могућим коалицијама, Додик, који је и лидер СНСД-а, напоменуо је да је конципирање власти на нивоу БиХ сасвим друго питање у односу на конципирање власти у Српској.

“Тамо можете да имате само оне који су тамо побиједили, а ХДЗ је несумњив побједник избора код Хрвата. Код Муслимана имамо два блока која су ту негдје”, навео је Додик.

Он је рекао да је са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем разговарао о томе да заједнички одлуче са којим од тих блокова могу имати заједничку политику.

Додик је рекао да му је циљ да поново обједини српско јединство на нивоу БиХ, те да не буде подјела.

“Видјећемо да ли ће то бити на начелном политичком нивоу, уз дату ријеч, или ће то бити на институционалном нивоу, да и они /опозиција/ дијеле са нама власт на нивоу БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да томе Срби треба да теже, те да је то важније од свих подјела.

Додик каже да је тешко предвидјети наредне потезе СДС-а, с обзиром на то да је лидер партије Мирко Шаровић поражен на изборима, али да сматра да ова партија треба да се окрене Републици Српској и заштити њених интереса.

“То је часно и добро за све. Јер, у Предсједништву ако нема консензуса и ако се прегласава српски члан, он може да потегне национални интерес и онда Народна скупштина Српске дефинитивно доноси одлуку”, рекао је Додик.

Говорећи о резултату Небојше Вукановића, предсједника Листе за правду и ред Небојше Вукановића, Додик сматра да Вукановићева политика не даје резултате, али да треба поштовати подршку коју је добио од одређених структура.

“Само СНСД ће остати снажан, компактан и неће бити подијељен. Неки наши људи ће морати да схвате да им је прошло вријеме у смислу политике, јер треба да дозволимо новој генерацији, која тражи да се искаже, нови начин политичке борбе”, рекао је Додик.

 

Додик: Ја сам нови предсједник Српске

 

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је неспорна чињеница да је он новоизабрани предсједник Републике Српске и најбољи професор у политици.
Додик је за АТВ рекао да су о томе говорили сви подаци које је СНСД имао још у вече избора, а били су засновани на овјереним записницима по бирачким одборима.

Он је навео да су неки други, попут опозиције, податке заснивали по одређеним својим критеријумима, па су истрчали у јавност са нечим што очигледно није било тачно.

“Малу сумњу је унијела чињеница да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ наложила да се прво броје гласови за члана Предсједништва, па за парламент БиХ, а онда гласови за предсједника Српске. То је дошло на ред око 11, 11.30 часова... Нису се о томе могли имати релевантни подаци до један час послије поноћи, а ми, наравно, на основу неких ранијих искустава нисмо хтјели да трчимо, па је једино релеватно било да подаци буду засновани на бази овјерених записника бирачких одбора”, појаснио је Додик.

Он је рекао да ту ноћ објављене податке СНСД-а сада потврђују прелиминарни подаци ЦИК-а БиХ.

“То значи да су наши подаци били тачни”, истакао је Додик.

Он је рекао да је једина политика ПДП-а, који је не само у изборној ноћи проглашавао велику побједу свог кандидата за предсједника, а касније тврдио да су избори покрадени, била мржња према Милораду Додику.

“Јасно је да нису имали никакву политику... Тешко је увијек прихватити пораз и та прича о крађи апсолутно не стоји. Јер ово су били избори који су можда били најчистији од свих”, рекао је Додик и додао да такве тезе долазе и од међународних посматрача.

Он је открио да је негдје седам дана прије избора у БиХ у САД одржан састанак на којем је био специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, који је рекао да очекује да се проблеми око гласања десе у Добоју, Зворнику и Приједору.

“Ове градове у том смислу сада спомиње опозиција”, истакао је Додик.

Он је рекао да од опозиције није чуо никакав разлог за понављање избора, што је озбиљна ствар.

“Све је то што смо чули од њих начелно. И послије неких ранијих избора било је приговора ЦИК-у, а они ће одлучити како одлуче”, рекао је Додик.

Он је рекао да нелегитимни ЦИК, у којем су и људи из СДС-а, ПДП-а и СДА, могу неке ствари да ураде, те истакао да би и на евентуално поновљеним изборима разлика у корист СНСД-а била драстично већа.

“Нека сви раде свој посао, није проблем. Ако желе да преброје поново гласове, нека броје. Мислим да би на евентуално поновљеним изборима разлика у корист нас била драстично већа. Не бих им препоручио да улазе у нову кампању, али ако то мисле - ту смо”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су за сутра најављени протести опозиције у Бањалуци дио демократског амбијента, али да то неће дати никакав резултат.

“Ружно је да се град на Врбасу слика у једном том погледу који не даје резултат. Мислим да је у реду да то они организују у Парку Младен Стојановић. Затражили су неку шетњу, а полиција ће одлучити да ли је то безбједносно сигурно. И код нас има људи који мисле да истог дана требамо организовати скуп са десет пута више људи... Али нећемо то радити, јер смо озбиљни, што смо показали и у току изборне ноћи. Нисмо давали неодговорне изјаве, нисмо изашли на улицу, иако је било разлога. И када само схватили да смо побиједили остали смо у нашим просторијама да не би било ексцеса. У тој ноћи нико наш није упадао у градске изборне комисије како је радила опозиција”, подсјетио је Додик.

Он је рекао да ПДП-ов Драшко Станивуковић након избора показује да је рационалнији од својих партијских колега, те да га је тиме пријатно изненадио.

“Претпостављам да ни њему као градоначелнику не одговара лоша слика о Бањалуци”, рекао је Додик.

Он је алудирајући на свог противкандидата Јелену Тривић из ПДП-а поновио да није лако изгубити на изборима, поготово ако сами себе убиједите да сте најбољи.

“Стара филозофска тврдња говори - Није човјек оно што мисли о себи, већ шта други о њему мисле. Избори су баш та прича. Дакле, у реду је да неко буде професор на факултету. Није једини, али оно што сам ја могао да кажем јесте - ако је до професуре у политици, онда мислим да сам ја најбољи професор у политици”, истакао је Додик.

Он је констатовао да је СНСД стабилан и да је на протеклим изборима показао да је најорганизованија структура у Српској и шире.

“Остварили смо одличан резултат. На примјер, у збиру имамо 50.000 гласова више за парламент него ПДП, СДС и остали”, рекао је Додик.

Он је изразио задовољство резултатима и ангажованошћу активиста широм Српске, а посебно Градског одбора СНСД-а у Бањалуци јер се странка у том граду подигла са 25.000 гласова, остварених на протеклим локалним изборима, на око 35.000 гласова на протеклим општим.

Додик је рекао да му није свеједно што није побиједио у трци за предсједника у Бањалуци, иако је СНСД урадио доста на плану развоја града на Врбасу.

“Али, ипак, то је право грађана да бирају. Очито ја нисам добро искомуницирао или тако нешто”, навео је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана