Додик: Немамо проблем са Америком, БиХ нам не нуди ништа осим проблема

Срна
Додик: Немамо проблем са Америком, БиХ нам не нуди ништа осим проблема

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да проблем Српске није однос са САД већ са појединим политичарима, првенствено демократама који своју политику заснивају на уништењу колективних идентитета, истакавши да има осјећај да се политичари са Запада често према народима на Балкану и Србима односе као према нижој раси.

"Њима је сметао наш српски идентитет и сметала им је Рпублика Српска. Мени је било примарно да очувам важност Републике Српске. За Републику Српску се зна далеко више него раније у Русији и Кини. Имамо одличне односе са Турском и Азербејџаном", рекао је Додик за РТРС.

Он је рекао да је јасан став Турске када је ријеч о односу према БиХ и према Бошњацима, али да су такође спремни и да чују другу страну.

"Ми смо само хтјели објаснити нашу ситуацију", истакао је Додик.

Додик је рекао да је у хаосу и Њемачка, која усваја законе засноване на родном идентитету, али да не ради на другим важним питањима и проблемима са којима се суочава Европа.

"Њемачка привреда је била заснована на јефтиним сировинама из Русије. Тешка је борба сада за сировине. САД им нуди гас који је много скупљи од природног. САД ради све да Европа буде зависна од њихових ресурса", истакао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су природни ресурси важан сегмент развоја економије и да ће у будућности бити у предности они који располажу са ријекама, шумама и другим природним материјалима и сировинама.

Додик је указао и на важност сарадње Кине и Руске Федерације, која је и плод непријатељски настројене политике САД према овим државама.

"(Амерички предсједник Џозеф) Бајден је унио подјеле у политички живот. Он је одустајањем од кандидатуре унио конфузију и мисли да је предлагањем Камале Харис преварио политички естаблишмент. Америка је подијељено друштво", рекао је Додик.

Он је указао и на прљаву политику Велике Британије, која је на овим просторима формирала фонд за борбу против наводно штетног руског утицаја.

"Веома мало има информација из Русије, а већина медија негативно извјештава о Русији", нагласио је Додик. 

Он је рекао да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи не говори истину када каже да Република Српска нема право да предлаже мирно раздруживање, јер је Дејтоном дефинисано да се стране у БиХ могу договорити о свему, Марфи користи своју позицију за лични обрачун.

"Знам да је то са њихове стране нереално, али то је једини циљ. Имамо БиХ која ништа не нуди. Рационално је извући се из тога. Због тога смо предложили мирно раздруживање", рекао је Додик за РТРС.

Додик је навео да је то као брак који не функционише, а БиХ је управо таква.

"Нема разлога да Срби остану у БиХ. Не добијамо ништа осим проблема. Сплет околности је такав да је овдје Марфи који прави проблеме. Марфи је одлучио да се обрачуна са мном путем санкција", истакао је Додик.

Он је навео да се то види и кроз активности невладиног сектора и опозиције у Републици Српској, који санкције виде као једини начин да се обрачунају с њим јер на изборима то не могу.

"Све и једна компанија која успјешно послује буде уништена. Тако је било и када смо изградили зграду РТРС-а, зграду Владе и слично. Подигли су одмах кривичне пријаве. Нисмо ни почели с радовима, а прозвани смо криминалцима", подсјетио је Додик.

Он је истакао да опозиција не указује на штетност поступка када се купују зграде по Федерацији БиХ за потребе институција на нивоу БиХ, али да је то проблем када се ради у Републици Српској, као што је ријеч о Управи за индиректно опорезивање.

"Не продаје се ваздух. Продаје се зграда и то испод тржишне цијене. Ту нема никакве зараде, јер се отплаћују кредити", појаснио је Додик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана