Додик: Наши приоритети - јачање привреде, нова радна мјеста и инвестиције

Srna
Foto: Srna

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да су кључни приоритети Српске: јачање домаће привреде, улагања у инфраструктуру и стварање оквира за пуну енергетску стабилност.

- Дефинисали смо наше циљеве и то је наш програм свих ових година, и показало се да можемо да остваримо оно што обећамо. Постоје притисци, али док сви причају о санкцијама које траже, како кажу, 'позитивне промјене понашања' ми посвећено и истрајно радимо само оно што је добро и позитивно за Српску - нагласио је Додик.

ОЗБИЉНО И ОДГОВОРНО СЕ РАДИ НА СТИМУЛИСАЊУ РАЗВОЈА И ОТВАРАЊУ НОВИХ РАДНИХ МЈЕСТА

Он је истакао да руководство Српске озбиљно и одговорно ради на рјешењима која ће стимулисати развој и отворити нова радна мјеста.

- Ми желимо да се људи враћају у Српску и радимо на стварању услова да се то и оствари. Многи су препознали наше циљеве и жеље и желе да инвестирају и раде у Српској. Можда смо мали, али имамо велике планове, као и резултате који прате наш рад и показују да оно што говоримо није само мртво слово на папиру него одлучност да се наша визија оствари - истакао је предсједник Додик.

На питање Срне да прокоментарише изјаве дежурних "душебрижника" који годинама уназад обмањују јавност и најављују банкрот Српске, Додик је рекао да Република Српска има најмању задуженост у региону и те њихове дугогодишње приче демантују подаци и чињенице.

- Ми смо повећали приходе, иако у Федерацији свим силама се труде и раде на томе да Српска не добије оно што јој припада. Гдје год покушамо да радимо било шта озбиљно, да предлажемо, наилазимо само на разне спинове, блокаде. Бошњачки политичари јаки су само на ријечима, а у стварности раде све супротно. И кад ставите све на папир, они се сложе, па се предомисле. Немамо намјеру да се упуштамо у неозбиљну авантуру и чекамо да се они смисле и коначно схвате да је једино рјешење сарадња. Радимо самостално и веома озбиљно, у складу са нашим правима и Уставом, са свима који желе да раде с нама и то даје резултате - истакао је Додик, додавши да дежурни "душебрижници" не заслужују апсолутно никакав коментар.

Док је руководству Републике Српске првенствени циљ просперитет Српске и бољи живот њених становника, навео је Додик, они нека млате празну сламу, јер за друго и нису.

НИКАКВЕ ГРАЂАНСКЕ БиХ НЕЋЕ БИТИ, НИТИ ПОСТДЕЈТОНСКОГ ОБЛИКА БиХ

Упитан да прокоментарише изјаву Данијела Сервер, бившег специјалног изасланика САД у БиХ, који је, говорећи на конференцији "Политика администрације Џоа Бајдена према БиХ: 30 година Федерације БиХ", рекао да БиХ мора бити, како каже, спремна на рат, те да Милорад Додик и Александар Вучић праве српски свијет који би требао "склонити" Српску из институција БиХ, предсједник Додик је одговорио да Бошњаци немају паметнија посла, па су нашли и лобисту Сервера да доводе да прича о новим ратовима.

Додик је поручио да никаквог рата неће бити, али да има оних који то прижељкују и користе такву опасну пропаганду да пријете и дижу тензије како би овдје моделирали БиХ онако како то Бошњацима одговара.

Он је упитао ко озбиљан прима Сервера, осим министра чије име пуни све новине, и то не по напретку БиХ на спољнополитичком плану и добрим односима с другим земљама, него по укључености у разгранату мрежу мафије.

- Министар који, како медији тврде, познаје или чак сарађује са мафијом, може и само да се састаје са Сервером. Само такав, који се веже гдје му кажу, има времена за Сервера. Обиљежавају ФБиХ, а главна тема скупа смо Вучић и ја!? Трагикомично! - рекао је предсједник Српске.

Што се тиче изјаве Сервера да је потребно стварање грађански оријентисаних мултиетничких коалиција у БиХ које би паметном стратегијом почеле прво са редефиницијом БиХ као грађанске, а не етничке државе, Додик је јасно поручио да нема никакве грађанске БиХ и да нема никаквог постдејтонског облика БиХ.

- Постоји Српска самосталност, и остаје покушај Федерације да покаже може ли да егзистира са Хрватима у ситуацију у којој у потпуности умањују њихова права. То остаје на Хрватима да одлучују да ли могу опстати у том облику или ће тражити нова рјешења. Срби су сачували и сачуваће своју аутономију и још ће је ојачати - нагласио је Додик.

НИКО У СРПСКОЈ НЕЋЕ САРАЂИВАТИ СА ЛАЖНИМ ШМИТОМ

Упитан да прокоментарише изјаву њемачког држављанина Кристијана Шмита, који се лажно представља да је високи представник у БиХ, након сједнице ПИК-а, да органи Српске, како каже, морају да сарађују с њим, Додик је поручио да нико у Српској неће сарађивати са Шмитом.

- Шта год да су писали амбасадори у такозваном ПИК-у, а све по налогу Американаца, нико озбиљан не чита и не доживљава. Шмит није високи представник, а и да јесте не би могао да руши Парламентарну скупштину суверене државне заједнице и своје одлуке проглашава као законе. Српска је потписник Дејтонског споразума и страна која мора бити уважавана. То каже Дејтонски споразум о којем су два дана амбасадори наглабали са Шмитом. Јасно нам је да је Американцима требало ово састанчење да билдају мишиће и наставе да се обрачунавају са Српском. То њихово састанчење у Српској нема никакав значај. Ми читамо Устав и радимо у складу са Уставом и Дејтоном, а не бавимо се некаквим пискарањима странаца, при томе освједочених србомрзаца који све што раде раде само са једним циљем да Бошњацима створе унитарну БиХ - констатовао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ко год прочита најважније документе на којима почива БиХ све му је јасно - нема никаквог ПИК-а, нема никаквог О'Брајановог закона и много чега на шта се они сада позивају.

- Нека покажу гдје пише то ако могу. Лажу, подмећу и охрабрују Бошњаке да раде против Срба. Ми то добро знамо и то није наш проблем. Радићемо и даље оно што ће обезбиједити стабилност и развој Српске, то није унитаристичка прича којој је један дио странаца наклоњен. Ако руше Дејтон, срушили су и БиХ. Истог дана када покушају да напишу слово о имовини, или додају зарез на погрешно мјесто, потписали су крај приче о БиХ. И то је све што имам рећи о такозваном ПИК-у, лажном Шмиту и још лажнијем Марфију - нагласио је Додик.

ПОРУКЕ ТРОЈКЕ О ОСТАНКУ ОХР-а И ЕВРОПСКОМ ПУТУ БиХ СУ КОНТРАДИКТОРНЕ

На питање Срне како гледа на чињеницу да Бошњаци грчевито бране ОХР, док већ данима из Брисела, али и у јавности све чешће се појављују поруке да су европске земље почеле да разговарају о теми реформе ОХР-а, и да не иду заједно ОХР и европски пут, као и на изјаву Нермина Никшића, након Елмедина Конаковића, да слабљење ОХР-а заговара Русија те да је то "довољно јак аларм и доказ да се у такву авантуру не треба упуштати", Додик је одговорио да су се представници Тројке утркивали у јавном простору да дају подшку лажном Шмиту, иако су се слагали са званичницима Српске да домаћи демократски изабрани представници требају доносити одлуке у парламенту, а не да то ради неки неизабрани странац.

- Поруке Никшића о останку ОХР-а нису изненађујуће, али су контрадикторне. Тројка све ово вријеме прича о европском путу, а кад дође питање доношења најважнијих одлука повуку се и трче под скуте Шмита и Мајкла Марфија и раде шта им они кажу, што је неспојиво са европском причом. Очигледно су се неки добро уплашили, јер им Марфи пријети. Свјесно стављају његов интерес испред интереса људи у БиХ. Марфију није разлог за забринутост истраге које се проводе и наводи о томе да је мафија преузела Сарајево и дубоко ушла у политику, али су мишљења да треба да се обрачунавају са Републиком Српском и да смо ми проблем - указао је Додик.

САНКЦИЈЕ - ОБРАЧУН СА СРПСКОМ, А НЕ СА МАФИЈОМ КОЈА ЈЕ, ПРЕМА НАВОДИМА МЕДИЈА, ПРЕУЗЕЛА САРАЈЕВО И ДУБОКО УШЛА У ПОЛИТИКУ

Када је ријеч о увођењу америчких санкција привредним субјектима у Српској, Додик је констатовао да се санкције уводе лицима који немају нити једну истрагу и ништа спорно, а ћути се на наводе из медија.

- Нико у Републици Српској није неразуман да призива било чије санкције, јер ово што ради Америка је против свих људских права и угрожава егзистенцију и радна мјеста компанија које су Американци искористили како би појачали притисак на Српску. Начињена је штета и банкама, које губе клијенте у страху да се не обесмисли њихово функционисање због пријетњи. Цијела ова ситуација је суманута и сви губе - указао је Додик.

На питање како гледа на изјаве Светлане Ценић о америчким санкцијама које су уведене појединцима и привредним субјектима у Српској, Додик је одговорио да је познато да постоје неке острашћене особе, попут Ценићеве, које увијек добро дођу сарајевским медијима да попуне рубрику намијењену пљувању Републике Српске.

- То што она прича нема везе са економијом и ситуацијом у БиХ. Ликовање и просипање памети својствено је једној тако надменој особи која нема никаквих принципа. Бити против свих, не значи бити објективан. Како то да не постоји ама баш ништа добро све ове године да је та жена рекла да је добро урађено. Па морала би бити једна ствар да ваља. То су плаћеници који по диктату раде и изводе најцрње сценарије да би слуђивали народ - констатовао је Додик.

Он је додао да би било занимљиво прочитати нешто конструктивно, те да има економиста који рационално процјењују и упуте неку конструктивну критику да човјек може нешто паметно да чује и уважи.

- Причање о Милораду Додику 24 сата није никаква памет, то је у рангу Небојше Вукановића и то може свака будала да ради, па и госпођа Ценић. За њу би био озбиљан изазов да нешто паметно напише, али њу такве ствари не занимају и нису предмет њеног интересовања, јер не доносе новац. Нико разуман неће одбити да чује мишљење струке, али нећемо се правити да је нечије плаћено пискарање економски релевантно. Њени медијски иступи највише говори о њој - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Српска, упркос свим притисцима, пријетњама, уцјенама и оваквим квазианализама квазистручњака, изаћи из свега овога као побједник.

- Остајемо на својим првобитним позицијама, а то је - гашење ОХР-а, одлазак страних судија и поштовање Дејтона. То су приоритети и основа за било који разговор и договор. Није нам проблем разговарати с било ким. Ми имамо свој приједлог, а то је да се мирно раздружимо и радимо скупа, као добре комшије. Нема разлога да се свађамо. И они су свјесни да ово не функционише и да се БиХ распала - појаснио је Додик.

НЕ ИДЕ СЕ У ЕВРОПУ ЗВЕЦКАЈУЋИ ОРУЖЈЕМ

Он је додао да у прилог томе говори и чињеница да 29 година од рата у БиХ Бошњаци још звецкају оружјем, пријете, везују коње гдје им ага каже, хоће у миру да остваре ратни циљ о унитарној БиХ, поручују српском народу да је бољљељ да оду сами да их не би задесила "Олуја" и тако хоће у Европу!?

- Тако се не иде у Европе и тако неће нигдје стићи. Никоме неће више наудити осим сами себи - констатовао је Додик.

Осврнувши се на чињеницу да је једино Мисија ОЕБС-а у БиХ осудила изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о подјели Републике Српске и брисању њеног имена, наводећи да изабрани званичници имају дужност да ојачају кохезију и подрже заједнице и појединце, Додик је рекао да су изгледа једино у Мисији ОЕБС-а чули шта је Хелез рекао, али ни они нису довољно добро разумјели поруке које упућује изабрани министар и то све са пушком.

- Поражавајуће је и вријеђа интелигенцију да се Хелезове пријетње третирају и изједначавају са изјавама званичника Српске који стално позивају на поштовање Дејтона. Свака реакција из Републике Српске је посљедица сталних напада на нашу аутономију. Ми никада нисмо тражили ништа што није наше, тражимо само оно што пише у Дејтону да се поштује. И о каквим они активностима онда причају. Треба да пустимо да нам одузму сва наша права, да кажемо да Хелез не зна шта изјављује!? Можда би требали само да ћутимо и климамо главом на њихово звецкање оружјем? Наравно да нећемо да ћутимо и користимо и користићемо сва правна и политичка средства. Нека узму своју унитарну Босну и нека је носе, нас нека не увлаче у своје пројекте. Српска штити своја права и своју самосталност коју има у оквиру дејтонске БиХ. Све пише у Уставу и Дејтону и све што радимо у потпуности је усклађено с најважнијим документима за БиХ - поручио је предсједник Српске.

МИРНО РАЗДРУЖИВАЊЕ ЈЕ ПОСЉЕДИЦА ЈЕДНОСТРАНОГ ДЈЕЛОВАЊА БОШЊАКА

На питање да прокоментарише изјаву предсједника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана коју је изнио у телефонском разговору са Бакиром Изетбеговићем, а која је пренесена у саопштењу СДА, да пажљиво прати ситуацију и да чврсто стоји уз БиХ, и да ће се Турска, како је наведено, одлучно супротставити било каквом покушају сепаратизма, као што је то чинила и до сада, Додик је одговорио да никакав сепаратизам о којем Бакир прича не постоји.

- Природна је и логична наклоњеност Турске Бошњацима, и не очекујемо да стану на страну Срба. Ми никада нисмо тражили да неко стаје на нашу страну. Постоји Дејтон за то. Сви смо пристали на њега. Није нам се све свидјело, али ту смо гдје јесмо и сачували смо своју позицију. Турска на челу са Ердоганом показује неутралну позицију и то поштујемо. Његов став да народи у БиХ треба да се договарају о свим питањима без уплитања је једини исправан и то је оно што и Српска жели. Оно о чему ми говоримо је мирно раздруживање, које је посљедица једностраног дјеловања Бошњака и то никада нисмо ни крили. Разумијемо емпатију коју Турска има према Бошњацима и њихове везе, али чињенице и реалности које живимо су неподношљиве и говоре да не можемо живјети са Бошњацима који стално раде против нас - појаснио је Додик.

Осврнувши се на рад Уставног суда БиХ, који је одржао сједницу без учешћа судија који се бирају из Републике Српске, предсједник Републике је у интервјуу Срни рекао да политичко страно тијело познато као Уставни суд БиХ све нешто одлучује и закључује, и то све без Срба.

- То питање мораће се ријешити. Могу они засједати, измишљати нека своја нова правила, јер су странци пронашли начин да изолују домаће судије, али у реалности ништа од тога нема значај. Сви знају да тамо нема судија из Републике Српске. То је минимум који би морао бити испуњен, да би се могло сматрати легитимним оно што они одлуче. Ускоро остају само странци и све иде тим путем да они тамо буду, то је неко тако смислио, али неће успјети - истакао је Додик.

Он је поручио да Република Српска неће пристати да странци одлучују и питају се о имовини, а то им је крајњи циљ, што је свима познато.

- Странци морају да оду и то је једино рјешење за спас дејтонског облика БиХ - закључио је Додик.

ДОБРО ЈЕ ЧУТИ ДА ОПОЗИЦИЈА БРАНИ 9. ЈАНУАР, МАКАР И ИЗ ЊИХОВЕ ИЗВРНУТЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

Када је ријеч о СДС-овом организовању потписивања петиције за очување 9. јануара и позива упућених грађанима да се придруже њиховој акцији, Додик је рекао да је добро чути да опозиција у Српској коначно брани 9. јануар, макар и у некој њиховој изврнутој перспективи.

- Задовољни смо постигнутим. Можда има наде и за њих да се врате на пут одбране националних интереса, ако се у међувремену не предомисле. Не бих додатно да их понижавам, сувишно је рећи било шта на то што раде, али ако овако наставе мораће радити петиције да одбране народ од себе и штеточина у својим редовима, јер су подилажењем странцима и избјегавањем учешћа у важним одлукама Народне скупштине Републике Српске издали све за шта се наводно залажу - истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је довољно само да се сјетимо референдума о 9. јануару и утркивању опозиционара по амбасадама ко ће прије да се похвали странцима, њиховим налогодавцима, да нису изашли на референдум да би их ови помиловали по глави као праве послушнике, боље рећи српске издајнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана