Додик након састанка са Лавровом има важну поруку

Срна
Додик након састанка са Лавровом има важну поруку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је приком данашњег састанка с министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом у Анталији изразио захвалност за ниску цијену гаса и указао на важност наставка пројекта изградње гасовода у Српској.

"Мислим да су нам муслимани нанијели озбиљну штету. Мораћемо да нађемо начина како ћемо то у наредном периоду фактурисати. Изгубили смо прилику да добијемо приоритет. Да смо имали гас, а могли смо, Република Српска би у свом дијелу имале озбиљне приливе страних инвестиција", истакао је Додик.

Он је рекао да су постојали инвеститори који су били спремни да због јефтиног енергента преселе пословање и да гас у Српској плаћају неколико пута ниже, јавља извјештач Срне из Анталије.

"Та озбиљна претпоставка за развој Републике Српске урушена је од муслимана. И то треба да се зна. Не могу очекивати никакву врсту повјерења. Мораће да нам испоруче тај пројекат иначе ћемо имати прилику да гледамо ствари на идентичан начин", навео је Додик.

Предсједник Српске разговарао је са руским министром спољних послова о још једном значајном пројекту - изградњи Српско-руског храма у Бањалуци.

"Информисао сам министра Лаврова и о активностима на изградњи Српско-руског храма, за шта је он исказао велику заинтересован, а на тој локацији је и боравио. До краја године требало би да буде завршен кров и освештана звона на посебној литургији која ће бити организована у оквиру епархије", навео је Додик.

Он је нагласио да је разговарано и о актуелним питањима, те да више нико не рачуна на Запад, јер су двоструки аршини главно обиљежје њихове политике.

"Могли смо да чујемо и причу о томе како је бомбардовање Југославије Запад оправдавао хуманитарним разлозима. Није се либио да развали бројне режиме широм свијета кроз обојене револуције", подсјетио је Додик.

Када је ријеч о Украјини, додао је он, Запад није поштовао договор склопљен са предсједником Русије, што је потврдила и бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел.

"Руси су јасно рекли да желе да остану у том споразуму али морали су да бране своје када су схватили да је то превара. Све су то знали на Западу али су игнорисали као да је ријеч о некој безначајној држави, а не о Руској Федерацији, истакао је Додик.

Он је истакао да се Русија залаже за мир и стабилизацију прилика, али да Запад упорно наоружава Украјину и води свој рат на штету Украјине и њених грађана.

"Они и даље охрабрују неке снаге у Украјини да не сједну за преговарачки сто. Могли сте да чујете изјаву /Емануела/ Макрона да је спреман да пошаље војску у Украјину. То је готово сигурно изазовање трећег свјетског рата", указао је Додик.

Он је констатовао да се Западу на може вјеровати, јер су много пута говорили једно а радили друго. "Они би кажњавали сваког ко другачије мисли", истакао је предсједник Српске новинарима у Анталији.

Предсједник Српске захвалио је министру Лаврову за недавну посјету Руској Федерацији, састанку са предсједником Владимиром Путином и урученом ордену.

Додик је током учешћа на Дипломатском форуму у Анталији разговарао и са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом, а вечерас га очекује састанак и са премијером Виктором Орбаном.

"Ово је била добра прилика да се сретнемо са многим људима. Захвалан сам предсједнику Турске /Реџепу Тајипу Ердогану/ на позиву и третману који ми је пружен. Ово је био један користан, конструктиван и важан дан за Републику Српску и наше напоре, као и да објаснимо нашу позицију и обезбиједимо реализацију пројеката који су у застоју", закључио је Додик.

На састанку у Анталији с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом реафирмисали смо пројекте изградње гасовода у Српској.
Обавијестили смо Лаврoва да се реализују неки пројекти који су претходно договорени.

Један од тих пројеката је изградња српско-руског храма у… pic.twitter.com/TRhByhxLib

— Милорад Додик (@MiloradDodik) March 1, 2024

Повезане вијести:

Додик: Ердоган је у праву да је пропао садашњи поредак у свијету

Додик разговарао са Лавровом у Анталији

Цвијановић: Високо цијенимо позицију Русије према БиХ

Додик се састао са Ердоганом (ВИДЕО)

У Анталији сусрет Цвијановићеве, Додика и Орбана

Дипломатски форум у Анталији: Присуствују Додик и Цвијановићева

Цвијановић: Задовољство због присуства Дипломатском форуму у Анталији

Лавров стигао у Анталију, данас састанак с Додиком

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана