Додик након састанка у Добоју: Од имовине не одустајемо; Шулић неће бити министар

ГС
Foto: Агенције

ДОБОЈ- Предсједник СНСД-а Милорад Додик обратио се медијима након састанка с лидерима Осморке у Добоју те је поручио како постоји жеља свих актера у процесу формирања власти на нивоу БиХ да се одблокира рад институција.

Првенствено, Додик се осврнуо на могуће именовање Дениса Шулића у Савјету министара Босне и Херцеговине те је поручио како он неће бити кандидат за министра.

"Захвалан сам Шулићу што је схватио да шпекулације могу бити препрека и договорили смо се да прихватимо његово мишљење. Отклонићемо тај проблем. Што се нас тиче, али и Осморке, они разумију да је то хибридни проблем који је измислила СДА која је жељела проблематизовати његово именовање", рекао је Додик.

Нагласио је како ће умјесто Шулића, СНСД на позицију министра за људска права и избјеглице поставити некога из реда Осталих.

"Да не би био он тај који ће се потрошити, предложићемо некога из реда Осталих за то мјесто, у наредном периоду. Што се тиче осталих тема. Ствар је у томе да се деблокира начин одлучивања о важним темама. Ми желимо да деблокирамо одлучивање на Савјету министара. Важно је за све људе у БиХ да се деблокирају процеси", поручио је предсједник СНСД-а.

Појаснио је како је СДА раније више од годину блокирала процес рада Савјета министара.

"СДА је блокирала више од годину Савјет министара. Након шест мјесеци функционисања, више се ништа није могло одлучивати. Желимо да одлучујемо, радимо. Питања попут имовине то се рјешава политичким дијалогом. Нисмо обећали да ћемо престати од борбе за имовину. То је ствар неке процедуре која има своје упориште. Што се нас тиче, то је ријешено Дејтоном. Ми ћемо разговарати с њима о томе. То није ствар која се рјешава смјерницама које смо донијели да бисмо формирали Савјет министара", мишљења је Додик.

На крају, Додик је појаснио како у Републици Српској неће одустати од питања имовине, али и 9. јануара.

"Ако је проблем 9. јануар и нама је проблем 1. март. Је ли неко мислио да се ми одричемо 9. јануара? Нити ми очекујемо да се неко одрекне 1. марта. Међутим, то су теме које се неће склонити с дневног реда, али има много других које прво треба завршити", закључио је Милорад Додик. 

 Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да чланови Централне изборне комисије БиХ одмах треба да поднесу оставке, али да ће се видјети шта с њима.

"Они треба да одмах поднесу оставке, али то нису људи који ће поднијети оставке. Гледаћемо шта ћемо с њима", рекао је Додик новинарима у Добоју након што је ЦИК данашњом одлуком о утврђивању резултата избора за делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске коначно потврдио изборну вољу грађана Српске.


Састанку СНСД-а и странака "осморке" присуствали су лидер СНСД-а Милорад Додик, потпредсједник странке Жељка Цвијановић, те Зоран Тегелтија, Обрен Петровић, Сања Вулић и Борис Јеринић.

На састанку су били и предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић, НЕС-а Нермин Огрешевић, те Странке за БиХ Семир Ефендић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана