Додик након састанка са Човићем и Кришто: Имамо сагласност око Европског пута БиХ, али не и око НАТО-а

ГС
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је у БиХ потребно рјешавати питања за која постоји сагласност јер су сви сагласни о њеном европском путу, али су различита мишљења о чланству у НАТО.

"О европском путу и о 14 приоритета треба разговарати и видјети како постићи консензус. Међутим, треба нагласити да је БиХ преговарачка страна на путу ка ЕУ, а не поданичка како то сматра Јохан Сатлер /шеф Делегације ЕУ у БиХ/", рекао је Додик након састанка са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем.

Он је истакао да се жели постићи усклађеност о буџету БиХ и да је на састанку разговарано о развојним питањима.

"Разговори никада нису усмјерени против трећег и желимо да што прије буде формирана Влада Федерације БиХ, али и квалитетан рад Савјета министара", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о раду Савјета министара Додик, који је предсједник СНСД-а, навео је да је остварена добра сарадња са ХДЗ-ом Драгана Човића и да је потребно одржавати континуитет састанака и са другим партнерима.

"Желим да изразим задовољство урађеним до сада у погледу доношења одлука у Савјету министара. Оно што смо договорили до сада је било реализовано кроз одлуке Савјета министара и то треба да буде настављено", рекао је Додик.

Он наводи да је разговарано и о кадровским рјешењима, те истакао да ће ускоро доћи до завршетка процеса избора новог руководства Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Додик је рекао да је подржана иницијатива о одржавању сједница Савјета министара са владама у региону.

"Исто тако мислимо да би требало увести праксу да Савјет министара одржава сједнице и са владама ентитета", додао је Додик.

Он је рекао да вјерује да ће што прије бити формирана Влада Федерације БиХ и да ће са новом структуром Влада Републике Српске усаглашава одређене политике и пројекте.

"То би требало да да нови садржај наших укупних односа и вјерујем да нема разлога за блокаде. Ако банка из Њемачке или нека друга блокира средства за Републику Српску ми нисмо спремни да пројекте те банке подржавамо у Федерацији. То ће остати политика и убудуће све док се не ријеши то питање", навео је Додик.

Он је навео да је у већини случајева, говорећи о пројектима, ријеч о кредитним средствима а не донацији и да има и других партнера који по повољним условима финансирају пројекте.

Додик је подсјетио на договор СНСД-а и ХДЗ-а да заједно наступе на нивоу БиХ и да је то успјешно реализован политички став.

Замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић вјерује да ће бити израженија динамика рада Савјета министара, нагласивши да је неопходно да се спорна питања рјешавају дијалогом.

"Ми смо се данас договорили да одржимо разговоре и са другим партнерима, да би све усаглашене тачке ишле на дневни ред Савјета министара. а да оно што је спорно сједнемо и отклањамо проблеме", навео је Човић.

Говорећи о приступању ЕУ и постављених 14 приоритета, он је рекао да вјерује да се све након договора може упутити у процедуру Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

"За нас је приоритет да створимо амбијент да усвајањем буџета на нивоу БиХ, али и другим нивоима, можемо нормално функционисати и да нисмо у режиму одлуке о привременом финансирању", истакао је Човић.

Он је поновио раније изнесен став да између СНСД-а и ХДЗ-а нема несугласица, као ни између представника ових партија у извршној и законодавној власти на свим нивоима те додао да је у прошлом периоду много тема било "у ладици" и да се овим састанком шаље порука да су политички партнери спремни да преузму одговорност за све процесе.

Састанку у Палати Републике присуствовали су и предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић и министар финансија у Савјету министара Зоран Тегелтија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана