Додик најавио промјену Устава који ће бити у складу са потребама Српске

Срна
Foto: Архива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се у наредном периоду радити на побољшању ситуације и функционисању Републике Српске, те да ће власт радити и на промјени Устава који ће бити у складу са садашњим, али и будућим потребама Српске.

Додик је на конференцији за новинаре рекао да ће се радити и на новим законима у вези са клеветом којима ће се унијети више реда у тај несређени систем, те најавио већ за децембар нови закон у тој области.

Додик је најавио и доношење закона којим ће се представници Републике Српске на заједничком нивоу обавезати да поштују одлуке институција Републике Српске.

"Њиме се предвиђају санкције и кривична одговорност за сваког оног ко се понаша противно интересима Републике Српске које утврде Влада и Народна скупштина Републике Српске", нагласио је Додик.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Додик је навео да је понуда за чланство у ЕУ дио континуираних подметања и лажи које долазе са Запада.

"Као добијамо кандитатски статус, а остају нам лажни високи представник и судије Уставног суда. Чак је и Венецијанска комисија 2005. године написала да је непримјерен европски пут са страним судијама и високим представником", навео је Додик.

Он је истакао да разговори са ЕУ могу бити само на бази деблокаде средстава које је ЕУ блокирала Републици Српској, а Федерацији БиХ /ФБиХ/ није.

Коментаришући нови сазив Предсједништва БиХ, Додик је рекао да бошњачки и хрватски члан не желе да БиХ буде уређена као заједница свих, како је то предвиђено Уставом и Дејтонским споразумом.

"Резултат тога је да је Устав скрнављен од високих представника у прошлости, а сада и од судија Уставног суда, и не може нико очекивати да ми то прихватимо", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана