Додик најавио да ће понудити нови документ свим странкама

ГС
Додик најавио да ће понудити нови документ свим странкама

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је сазвао састанак са представницима политичких партија из Српске о имовини на којем ће понудити документ о томе да сви треба да се уједине око неопходног степена самосталности Српске у оквиру БиХ.

Додик је рекао да ће предложити да буду одбачени сви акти који нису у складу са Уставом, што значи насљеђе високих представника и рада Уставног суда БиХ, преноси Срна.

-Рећи ћемо да Уставни суд БиХ није релевантан, да је Суд једне стране. Нама је савршено јасан дизајн који покушавају сачинити Американци и Британци. Они покушавају корак по корак разградити Српску и највећи кривац у БиХ сам ја - који се супротставља оваквим напорима - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Оцијенио је да је питање имовине кључно и једни могући начин да буде ријешено да двије стране потврде да имовина која је у Српској припада њој, а она која је у Федерацији припада овом ентитету.

Додик је поновио да Српска није спремна на било шта друго, а ако буде угрожена спремна је на реаговање.

Он је нагласио да Српска неће држати лекције било коме и да очекује да ће се састанку одазвати представници свих политичких партија.

-Као предсједник Републике Српске морао сам да реагујем на изјаву коју су потписали (представници бошњачких политичких партија). У Сарајеву се увијек уједине наши непријатељи или противници када треба начинити штету Српској и покушају да јој загорчају живот - рекао је Додик.

Истакао је да је чињенаца да су у Сарајеву инструментализовали Уставни суд БиХ, што су урадили представници муслиманских политичких партија.

-Позивају се на Устав иако је Дејтонски споразум јасно рекао све. Анекс два говори да је територија Српске 49 одсто и мапе тачно означавају да је ријеч о граничној линији. Републици Српској припада територија и све што је затечено у њој - додао је Додик.
Према његовим ријечима, “подлаци из амбасада САД и Велике Британије се позивају на сукцесију, а у покушају преваре заобилазе Устав и Дејтонски споразум”.

Када је ријеч о састанку предсједника Србије Александра Вучића са амбасадором САД у БиХ Мајклом Марфијем, Додик је рекао да је Вучић одговоран државник, а да Марфи покушава да се слика са Вучићем.

-Шта Амбасада САД има са имовином. Марфи је љигавац који овдје 15 година ровари. Раније је био потрчко, а сада као жели да заврши недовршен посао. Ко њега шта пита. Страни амбасадори немају право да се мијешају у унутрашње ствари земаља. Српски представнци се неће састајати са представнцима амбасада Велике Британије и САД зато што се петљају у унутрашње ствари - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске, у складу са уставним овлашћењима, сазвао је сутра,  у 14 часова, консултативни састанак са представницима свих парламентарних политичких партија из Републике Српске, а поводом заузимања става о имовини Републике Српске са освртом на изјаву о имовини коју су потписали бошњачки политички представници из Сарајева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана