Додик на састанку са фон дер Лајен: БиХ требала добити преговарачки статус

СРНА
Додик на састанку са фон дер Лајен: БиХ требала добити преговарачки статус

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да је БиХ требала добити преговарачки статаус, те да у оваквој ситуацији неће ући у ЕУ можда ни за 60 година.

Додик је навео да је на сједници Предсједништва БиХ предлагао да се Кристијан Шмит прогласи непожељном особом у БиХ, али да су то одбила друга два члана Предсједништва.

“То довољно говори о њиховом лицемјерју јер једно говоре у јавности - да је оно што је Шмит наметнуо непожељно и недопустиво, а неће да прихвате мој приједлог”, рекао је Додик новинарима након састанка са Фон дер Лајеновом и сједнице Предсједништва БиХ.

Додик је навео да је одбијен и његов приједлог да БиХ приступи “Отвореном Балкану”, као и да се прихвати изградња гасовода како би БиХ имала уредно снабдијевање гасом.

“Предсједништво је жцрна рупаж, а не институција која одлучује”, рекао је Додик.

Он је навео да је на сједници разговарано и о неким темама у вези са Берлинским процесом који предвиђа да се уведе могућност да се грађани западног Балкана са личним картама крећу између држава.

“Србија је већ раније прихватила такав аранжман у вези са Косовом. Ми смо данас овластили предсједвајућег Савјета министара Зорана Тегелтију да оде у Берлин и парафира те уговоре који касније морају да се врате у парламент, Предсједништво и Савјет министара”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је у разговору са Фон дер Лајеновом нагласио да је кандидатски статус за БиХ мало, те да би требало да добије преговарачки статус и да он једино има смисла.

“Турска је у кандидатском статусу 45 година, БиХ могу заробити 60 година. Ову игру треба играти поштено”, рекао је Додик.

Он је додао да се слаже да треба ићи европским путем, али да је евидентно да и Европа има све више проблема.

“Није коректно да се нама просипа прича о кандидатском статусу, а задржава се канцеларија ОХР-а и стране судије Уставног суда БиХ. Зато то треба примити са доста резерве”, рекао је Додик и додао да све то схвата као неку врсту подвале у којој се задржава нелегитимни Кристијан Шмит и стране судије.

Додик је поручио да је Српска спремна да ради по Уставу БиХ.

Он је поновио да је Предсједништво БиХ рупа која не може да да сагласност за покретање значајне инвестиције у Републици Српској, да Бањалука добије гас и рјешава питање енергетике.

“Они урушавају наше инвестиције. Вратите Устав БиХ на сцену иначе ће Република Српска из овога отићи”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је и Фон дер Лајеновој рекао да судије Уставног суда БиХ требају отићи и да је Шмит нелегалан и да он не може доносити одлуке.

“Сад смо видјели да 10 партија из Федерације БиХ тражи да се уједначи статус Дома народа у ФБиХ и Вијеће народа у Републици Српској. То је неупоредиво. Дом народа је дејтонска категорија и постоји у Уставу БиХ, а Вијеће народа не постоји. Како ми да прихватимо одлуку човјека који није легитиман”, рекао је Додик.

Он је констатовао да се у БиХ 20 година понавља “ништавило” и поновио да уколико Устав БиХ не буде враћен “на сцену”, Република Српска то неће подржати.

Чланови Предсједништва БиХ састали су се данас у Сарајеву са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која долази у БиХ у оквиру посјете западном Балкану, а у контексту недавне препоруке Европске комисије да се БиХ додијели статус кандидата, како би се нагласила порука да је будућност земље у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана