Додик на помену жртвама усташког злочина у Дракулићу

СРНА
Додик на помену жртвама усташког злочина у Дракулићу

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће сутра Дракулићу код Бањалуке помену за 2.315 Срба, међу којим 551 дијете, које су прије 82 године без испаљеног метка убиле усташе у том мјесту, као и у насељима Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Помен ће бити служен у 12.00 часова код Спомен-костурнице у Дракулићу, саопштено је из Кабинета предсједника Републике.

Организатор обиљежавања сјећања на овај историјски догађај од републичког значаја је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе сјекирама, ножевима и крамповима, без иједног испаљеног метка.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана