Додик на форуму у Русији: БиХ експеримент и колонија

РТРС, Срна
Додик на форуму у Русији: БиХ експеримент и колонија

МОСКВА -Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у обраћању на безбједносном форуму у Русији да је БиХ након рата постала експеримент и колонија, без уважавања историје и међународног права.

Додик је рекао да је српски народ био прва жртва хегемонистичког процеса западних фактора и НАТО.

- Прва НАТО агресија изведена је на Републику Српску, а потом и на Србију, па на остале земље - подсјетио је он.

Додик је истакао да је данас цјелокупна међународна политика у убрзаној динамици и да се мултиполарни поредак успоставља са новим структурама моћи.

- Нови изазов је буђење идеологије нацизма и фашизма, као оружја против Русије. Угрожена је европска енергетска безбједност јер је Европа и даље зависна од руских енергената - рекао је предсједник Српске.

Додик учествује данас у Москви на 11. сусрету високих званичника за питање безбједности.

Додик је рекао да на скупу, који је у току, представља Републику Српску и да, међу 112 делегација држава и заједница држава, нема БиХ.

На међународном безбједносном форуму учествују представници више од 80 земаља.

Видео-линком обратио се и предсједник Руске Федерације Владимир Путин.

Безбједносном скупу присуствује и директор Безбједносно-информативне агенције Србије Александар Вулин.

Додик је раније рекао да је на овај скуп позван као специјални гост и да је за њега част да се обрати на том сусрету одмах након службеног отварања, као први од странаца на том форуму и изнесе виђење глобалне ситуације.

-За то сам се добро припремио са професором (Жељком) Будимиром и вјерујем да ћемо рећи оно што је најбоље могуће, не само за нас, него цијели свијет, ако то неко хоће да слуша, а очигледно да овдје хоће - рекао је Додик.

Русија  један од стубова новог мултиполарног свијета

Додик је прије скупа поручио да ће Русија постати један од стубова новог мултиполарног свијета.

-Свијет више није униполаран и једна сила више не може да ради шта хоће из далеког угла свијета. Свјетски поредак који се сада ствара биће мултиполаран - рекао је Додик.

Он је истакао да Русија не жели да буде под (страном) управом нити да се дијели као што је била бивша Југославија, као што не жели ни да је бомбардује НАТО, јавља ТАСС.

-Јасно је да ће Русија постати стуб новог свијета, којег ће, вјерујем, карактерисати мир, сарадња, стабилност и напредак, умјесто сукоба и доминације - нагласио је Додик, који се јуче у Кремљу састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је претходно током посјете Москви у понедјељак, 22. маја, одржао састанак са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајом Патрушевом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана