Додик: Монумент који ће ова генерација оставити иза себе

Срна
Foto: Борислав Здриња

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да ће централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци бити монумент који ће ова генерација, без обзира на политичку припадност, оставити иза себе као доказ способности да може то да уради.

Додик је истакао да споменик треба да буде оличење односа према страдалима за слободу, али и мјесто окупљања, те нагласио да ће тражити од Министарства унутрашњих послова да из јединице Гарде обезбиједи вјечну стражу.

Он је навео да је његов кабинет издвојио одређена средства за изградњу, као и да Влада и Градска управа на челу са градоначелником чине заједничке напоре, наводећи да нико не треба да сумња да је могуће да у августу буде и урађено.

Додик је истакао да ово треба да буде мјесто сталних иновација, посебно дигиталне технологије да би се ишчитавају имена свих страдалих.

"Ово је монумент који ће ова генерација, без обзира на политичку припадност, оставити иза себе као доказ наше способности да можемо да ово урадимо", рекао је Додик у обраћању.

Он је навео да су највећу цијену дали погинули борци, али је нагласио да су заједно са Борачком организацијом ријеше тешке проблеме њихових породица, попут стамбеног збрињавања.

"Овим стављамо прст у око другима, они не желе да гледају, они нас не слушају", рекао је Додик и додао да код Срба нема породице у којој неког нема, да ли страдао у овом или неком прошлом рату.

Додик је подсјетио на чињеницу да је у прошлом вијеку изгубљено пола српске популације, што говори да су Срби страдалнички народ и да су мета, те да он, као предсједик Републике, може да посвједочи о неправди према српском народу и Србији.

"Кључна ријеч српске историје је слободе, за коју се гинуло, давало и није оклијавало. Чињеница да је 34.000 имена Срба који су страдали у протеклом рату говори да су наративи који су створени о грађанском рату били лажни. Запад је направио свој политички приступ према Србима на лажи", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су говорили да су Срби убили 300.000 муслимана и да су српски војници силовали 60.000 муслиманских жена наводећи да су на том медијском наративу правили овај концепт БиХ, одлучили да дођу до Дејтонског споразума, а да онда развласте Републику Српску.

"Ми смо они који кажемо нећете нас укинути", поручио је Додик.

Он је рекао да ће стубовима спомен-обиљежја бити и имена Бошњака и Хрвата који су били припадници ВРС.

"Морамо да их истичемо јер су гинули за слободу овог простора. Ја се залажем за слободу сваког и другачијег овдје јер то говори о нама који смо већина. Наша обавеза је као већинског да они имају више слободе и више права него ми", рекао је Додик.

Кад то говори, каже, не говори јер мисли добро за БиХ јер је то подвала српско народу, нагласивши да је БиХ као облик који би било како преживио искључиво усмјерен елиминацији српске слободе и мајоризацији.

Он је позвао Србе да се окупе око идеје која се зове српски национални интерес, наводећи како читав свијет пропада који је елиминисао национални идентите.

Напоменуо је и да ће Влада Српске издвојити озбиљан новац за Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће градити са Србијом.

"То ће коштати више од 100 милиона евра и то ће бити монумент који ће имати важно мјесто. Немојте да вас навуку на приче да упоређујете Сребреницу и Јасеновац, то баш они хоће, а то је неупоредиво", рекао је Додик.

Локацију изградње данас су обишли званичници Српске и представници града и борачких организација.

Повезане вијести:

Станивуковић: Централни споменик биће ново српско светилиште

Централно спомен-обиљежје доказ потребе за слободом и миром

Званичници Српске и града обишли мјесто гдје се гради централни споменик борцима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана