Додик: Мир је завјет српског народа

Срна
Додик: Мир је завјет српског народа

БРАТУНАЦ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Братунцу да је завјет српског народа мир и да тамо гдје Србин нема државу нема ни слободе.

Додик је истакао да су Срби пристали да буду у дејтонској БиХ, али да та земља у разгранатом дејтонском систему није добра за Републику Српску.

-БиХ може да буде дејтонска, а ако хоћете неку другу - ми нећемо - поручио је Додик у обраћању у Братунцу на обиљежавању 30 година од страдања српског народа у средњем Подрињу и Бирчу.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да је Српска веома опрезна и одлучна да сачува дејтонске надлежности.

-Не треба нам европска БиХ ако није дејтонска и ако нема Републике Српске - поручио је Додик.

Он је истакао да се Српска дигла и једина на простору БиХ може да живи сама.

-Може да има своје институције, територију, народ, демократске изборе и жели сарадњу са свима - рекао је Додик.

Додик је навео да су Срби "згурани" у БиХ, иако су 9. јануара 1992. формирали Републику Српску да буде независна држава, али да их је крај рата довео до тога да уђу у "склепану БиХ" према Дејтонском споразуму.

-Тамо гдје Србин нема државе нема ни слободе, што се најбоље види по статусу нашег народа у Федерацији БиХ - рекао је Додик и упитао зашто се покушава наметати Сарајево као главни град, а то је град у којем више нема 150.000 Срба који су тамо живјели прије рата.

Додик је поновио да је намјера да се стално сервира политичка кривица Срба.

-Превише је данас зелених по Европи који нам сервирају нове узансе с циљем ревизије да они који су починили монструозне злочине током Другог свјетског рата, сада добар народ, а ми страдалници лош - рекао је Додик.

Он је поручио да Србе треба пустити на миру, јер никога не дирају.

-Наш завјет је мир - рекао је Додик.

Додик је поручио да се у Републици Српској не смије посијати сјеме раздора међу Србима пред којима је неколико одлучујућих година и поручио да је потребно окупљање око идеје Српске.

-Окупимо се око идеје Републике Српске, око српског народа. Не смијемо занемарити јединство Срба. Не смијемо остати нијеми, преплавиће нас међународни догађаји - поручио је Додик.

Додик је указао да ће односи великих земаља према малима бити ригорозни.

-Уколико не будемо јединствени и не будемо имали оне који ће јасно бранити српске интересе - Срба овдје неће бити - нагласио је Додик.

Он је истакао да га обавезују жртве и да неће ниједну одлуку донијети без помисли на невино страдале и дјецу.

-Морамо сачувати мир и сигурност. Наш ослонац у Републици Српској јесте, и не кријемо, најбољи односи са Србијом, Русијом, СПЦ . рекао је Додик и додао да Српска има добру сарадњу и са Мађарском и Хрватском и другим земљама, те да не бјежи ни од договора са муслиманима, али да Срби не желе да буду поданици исламске политике.

Коментаришући свој састанак са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом у Бањалуци, Додик је још једном поручио да Српска има одличне односе са Мађарском.

-Ти односи ће се и даље ширити и јачати, а Република Српска и Мађарска имају заједничке развојне програме - рекао је Додик новинарима у Братунцу.

Он је додао да се Српска и Мађарска разумију политички и да ће наставити тако и убудуће.

Након састанка Додика и Сијарта јуче је објављено да је Влада Мађарске одобрила 35 милиона евра за подршку 1.400 привредних субјеката у Републици Српској, те да ће још 35 милиона бити одобрено почетком наредне године од укупно 100 милиона које је мађарски премијер Виктор Орбан најавио прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана