Додик: Нема одлуке о санкцијама Русији, МИП БиХ наставља стару праксу Бисере Турковић

ГС
Foto: Предсједник Републике Српске

БАЊАЛУКА - Спољна политика БиХ је у надлежности Предсједништва БиХ, а Министарство иностраних послова наставља стару унилатералну праксу Бисере Турковић заобилажења надлежних институција, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"За ово питање српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић није дала сагласност , али је неко из МИП-а дао друге инструкције које нису у складу са ставом и одлукама Предсједништва. То је стара пракса и то ће само довести до распада овог система власти уколико се настави" рекао је Додик у Бањалуци.

Он је поручио да ће против оних који се понашају противзаконито сваки пут бити поднесене кривичне пријаве.

"Неки амбасадори неодговорно су се сагласили о неким резолуцијама, а нису имали овлаштења. Ја сам против њих поднио кривичне пријаве, иако од њих неће бити ништа, јер је такво законодавство тамо под утицајем Америке и неће дозволити процесуирање, али ћемо ми сваки пут кад се неко понаша противзаконито у БиХ поднијети пријаве. Тако против Свена Алкалаја и других постоје кривичне пријаве" рекао је Додик.

Додик је поновио да на нивоу БиХ не постоји ниједна одлука о санкцијама против Русије, а такође је амбасадор Руске федерације у БиХ Игор Калабухов демантовао да су уведене санкције Русији. 

Додик је такође додао да је добра ствар што је парламентарна делегација из Српске била у Русији.

"Добро је примијетити и веома је важно да је она бурно поздрављена од руске Думе. Када бих знао да ће нам тако аплаудирати у америчком Конгресу отишао бих, али не могу због санкција. Овдје се покушава наметнути стереотип да пратимо политике које наводно води ЕУ и неки други фактор, али то је само 20 одсто свијета", рекао је Додик.

Он је подсјетио да БиХ није проглашена непријатељем Русије само зато што је политика Српске била конструктивна.

"Позивам да рат престане, нисам за ту врсту приче, али ни за наметање ставова. Нећемо прекинути односе са Русијом, а желимо најбоље свима. Нас не занима став амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија. Поносни смо на сарадњу са Русијом, желимо добру сарадњу са САД, међутим, уз ове услове које диктирају то није могуће", каже Додик.

Он је подсјетио да се Српској сервира проблем имовине која је ријешена Дејтонским споразумом.

"Питање имовине нам намећу и говоре да је легалан Кристијан Шмит. Ми ћемо овдје изградити будућност, а не Марфи, а све што не ваља у БиХ је резултат интевенционизма запада. Једно је сигурно, питање имовине је ријешено и неће више бити жна столуж", закључио је Додик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана