Додик: Минск цијени што Српска није дозволила увођење санкција Бјелорусији

СРНА
Додик: Минск цијени што Српска није дозволила увођење санкција Бјелорусији

МИНСК - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска није дозволила увођење санкција Бјелорусији и да то сви цијене у овој држави.

"Ми када смо били изложени томе да доносимо политичке одлуке о санкцијама Бјелорусији и Русији, нисмо размишљали једнократно о томе, него дугорочно. Ни Русија ни Бјелорусија неће моћи опростити ове санкције многима", рекао је Додик.

Он је додао да увести санкције некоме значи да му желиш направити зло, а да су Бјелорусији уведене санкције јер има добре односе са Русијом.

"То је игра моћника која сматра да ће увођењем санкција зауставити развој Бјелорусије ако јој уведете санкције. Међутим, овдје се дешава она народа `што те не убије, то те ојача`", рекао је Додик и додао да види да је у Бјелорусији ојачана структура и да су људи пуни оптимизма.

Предсједник Српске је истакао да су многе земље Запада непријатељски настројење према Републици Српској, а посебно Америка.

"Кроз причу о /Бараку/ Обами, па /Билу/ Клинтон, па /Џозеф/ Бајден очигледно да Америка има лоше намјере према нама. И те лоше намјере су исказали кроз Дејтонски споразум који су креирали. Знамо да је та екипа која је радила на дејтонском причама оптерећена раним обећанима муслиманима да ће они кроз имплементацију развалити Републику Српску и учинити Босну још централизованијом", рекао је Додик у интервјуу за РТРС и АТВ из Минска.

Он је истакао да је континуирана линија притисака на Републику Српску.

"То је за нас смртни гријех, непријатељска дјелатност и омча око врата, а ми то нећемо, ми нисмо у Дејтон да би до доживјели", рекао је Додик.

Он је истакао да ће састанци са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком и наредних дана са важним људима у Руској Федерацији свакако допринијети овој теми.

"Нисам дошао овдје да тражим војну помоћ или било шта што је ирационално, ја сам овдје дошао да тражим разумијевање и њихову спознају о томе како је нама и шта би могли да ураде, те да једног дана, када великаши буду равнали свијет по своме, знају да постоји Република Српска која се бори за свој суверенитет и статус и слободу, да ником ништа лоше неће да учини, али неће да слуша друге", рекао је Додик.

Говорећи о томе у ком правцу би се могла проширити сарадња са Бјелорусијом, Додик је рекао да ће она, прије свега, бити проширена у обасти здравства.

"Овдје се ради о еминентној структури који ми треба да искористимо", рекао је Додик.

Он је истакао да је очигледно да се свијет пребацује на "зелену енергију" и да Српска може искористи искуства Бјелорусије у тој области. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана