Додик: Мало који народ на Балкану може да креира своју самосталост и свој пут као српски

Танјуг
Додик: Мало који народ на Балкану може да креира своју самосталост и свој пут као српски

БЕОГРАД- Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да следе године које нису лаке, које ће захтјевати озбиљне одлуке и нагласио да мало који народ на Балкану има оно што имају Србија и српски народ - а то је вођство.

"Мало који народ на Балкану има стабилно и сигурно вођство. Мало који народ на Балкану може да креира своју самосталност и свој самостални пут у сарадњи са другим народима, као што је то српски народ.

Сви други подложни су неким далеким канцеларијама и чекањима шта ће они да кажу и како ће се према томе односити", рекао је Додик и оценио да ће званичници Српске веома брзо морати да дођу у Београд и траже подршку више за статус РС.

Додик је, на Тргу Републике на Централном обележавању манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно", рекао да су се сви данас окупили на Сабору да би показали јединство, а не да би некима показивали евентуално негативан однос.

"Са нама треба да буду сви други и другачији који желе мир и живе слободу.

Сви који уважавају жртве које је српски народ дао и чињеницу да смо слободан народ, чињеницу да само заједно можемо чувати стабилан живот за све", рекао је Додик и додао да је захвалан свима који разумију да треба да га питају како је у Српској а не у БиХ.

Нагласио је да је данас усвојен нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, којом је изражена приврженост Дејтонскому споразуму и миру.

"Али могуће је и поред разумевања које имамо од стране председника и државе Србије, да ћемо веома брзо морати да дођемо и да тражимо подршку више за наш статус, јер је немогуће да живимо с онима који су нам мучки и покварено, лажно и тајно, покушали да наметну геноцидност као трајно обиљежје нашег народа који то није", рекао је Додик. Све ћемо то чинити у миру, имамо начина, знамо да можемо, поручио је Додик.

"Наша љубав и наша загледаност искључиво су у Србију и српски народ гђе год он живео.

И у Црној Гори, и Косово. И данас смо рекли да је Косово неотуђиви део Србије, али је исто тако неотуђиви део Републике Српске Косово и Метохија, јер смо на томе градили наш национални понос и идентитет", рекао је Додик који је говор завршио порукама "Нека живи Република Српска. Живела Србија. Живела Српски народ." 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана