Додик одликовао епископа Лукијана Орденом Републике Српске

Срна

СЕНТ АНДРЕЈА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас у Сентандреји епископу будимском Лукијану Орден Републике Српске на ленти за пружање несебичне подршке српском народу гдје год се налазио.

Предсједник Српске, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Србије Александар Вучић присуствовали су вечерњем богослужењу у Преображенској цркви у Сентандреји, поводом обиљежавања крсне славе ове цркве.

Додик је епископу Лукијану и свештенству Српске православне цркве честитао празник и истакао да је њему и Цвијановићевој било важније да су данас у Сентандреји јер сматрају да оно што Црква и владика Лукијан ту раде чува српску културу, српски народ, српско трајање и бивствовање.

Епископ Лукијан је прошле године предсједника Српске одликовао Орденом Епархије будимске првог реда за допринос очувању српских интереса и веза.

Овим ореденом епископ је данас одликовао и предсједника Србије Вучића.

Вучић је истакао да је почаствован орденом који је примио од владике Лукијана и Епархије будимске, наводећи да је Србија помагала Црвку колико је могла те да је поносан на све што су у том погледу урадили.

"Каква год времена била, наш народ свугде може да рачуна на своју државу. Наставићемо да улажемо у наше светиње, а ја се надам да ћу имати снаге, воље и знања да оправдам ово велико признање", додао је Вучић.

Додик је на друштвеној мрежи "Икс" написао да му је посебна част што је кум крсне славе коју обиљежава Преображењска црква у Сентандреји.



Крсној слави присуствују и предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Вучић: Бити Србин у свијету велики понос и нада за будућност

Срби у Мађарској живе више од три вијека, један од духовних центара је насеље Сентандреја, гдје се данас обиљежава велики празник.

Епископ будимски Лукијан служио је јутрос свету архијерејску литургију.

– Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук гдје је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне свјетлости и поручује нам да се наша сјветлост свијетли пред људима, да виде добра дјела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника – рекао је епископ у бесједи.

Додик и Цвијановићева сутра ће се састати са Орбаном, а потом и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим и предсједником Србије Александром Вучићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана