Додик: Козара је наш усуд, свака генерација српског народа има „своју“ Козару

Срна
Додик: Козара је наш усуд, свака генерација српског народа има „своју“ Козару

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Козара, једно од многобројних мјеста монструозног страдања недужних Срба, крвава епопеја, те да у историји српског народа није било ниједне генерације која није доживјела „своју“ Козару.

„Козара је наш усуд, који се дешава и дешавао се и прије и послије Козаре 1942. године. Када погледамо уназад два, три вијека, страдање и патње српског народа се понављају и прате нас као утваре. Убијали су нас, набијали на кочеве, живе спаљивали, сјекли уши, одрубљивали главе, и све то само зато што смо Срби, што нисмо требали да се родимо ту гдје смо се родили, гдје су наша вјековна огњишта, наши преци, и што никада нисмо хтјели да будемо под туђим јармом и слуге окупатора“, истакао је Додик.

Поводом обиљежавања 82 године од Битке на Козари када је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце, предсједник Српске је изјавио за Срну да је легендарна планина Козара само један од свједока српске муке, патње и страдања од њемачких нациста и усташа у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио да је офанзива на Козару почела 10. јуна 1942. године када је почело и систематско убијање и уништавање српског народа и пљачкање и паљење њихове имовине.

Бројчано знатно надмоћније њемачке и усташке јединице са око 35.000 војника, навео је Додик, затвориле су обруч око слободне територије козарске области, а у опкољеном подручју збјег од око 80.000 српских цивила бранило је свега 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда.

„Током ове офанзиве спаљено је, уништено и опљачкано 140 села. Партизанске јединице су у ноћи између 3. и 4. јула 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице и из непријатељског обруча успјело се пробити око 800 бораца и 10.000 цивила, док је заробљено 68.600 српских цивила, међу којима више од 23.000 дјеце, који су одведени у логоре смрти Јасеновац и Стару Градишку, гдје су подвргнути најсуровијим методама мучења све до смрти“, истакао је Додик.

О каквом погрому и добро испланираном геноциду над српским народом, дјецом, женама и старцима је ријеч, указао је Додик, говори и тужна чињеница да су сва села на Козари 1942. године остала без мушке главе, а послије Другог свјетског рата, 18 година Козарчани су чекали на првог регрута за војску.

„Након свега, потомци нацистичких и усташких крволока, који су починили планско етничко чишћење на Козари, имају образа да кажу да су Срби геноцидни, желе да нас обиљеже и жигошу, али узалудан им је труд, јер чињенице побијају њихове лажи и покушаје да кривотворе историјске податке“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су и комунистичке власти, на челу са Јосипом Брозом, упорно криле број страдалих на Козари и у злогласним логорима за дјецу.

Што је још монструозније, нагласио је Додик, они су поново убијали убијене тако што су у уџбеницима историје избјегавали да напишу да је страдалнички народ био српски, да су дјеца била српска, већ су писали само партизани и грађани да би сачували наводно братство и јединство, али на штету Срба.

„Ти жпартизани и грађаниж имали су своје име и презиме, своју националност. Они су били Срби, али се крила истина и фалсификовала историја, као што су све вријеме своје владавине комунисти прикривали мјеста страдања и масовних злочина над Србима“, навео је Додик, додавши да истина кад тад изађе на видјело.

Предсједник Српске је истакао да није прошло ни пола вијека од геноцида над Србима у Другом свјетском рату, а нове генерације српског народа поново су дочекале убиства, прогоне, етничка чишћења, „Олује“, „Бљесак“ и сеобе.

„Запад је желио крај Југославије и посијао је сјеме мржње које је дубоко укоријењено међу бошњачким политичким представницима који сваким даном све више и више сију ту мржњу према Републици Српској и свему што је српско, настојећи да остваре свој ратни циљ о унитарној БиХ. У томе им свесрдно помажу исти ти странци који су и призивали рат у бившој Југославије и натјерали нас да живимо заједно у вјештачкој творевини званој БиХ.

Данас имамо ситуацију да ти који су изазвали рат на простору бивше Југославије, сада тобоже желе нама добро и наводно брину за напредак и развој БиХ, за будућност сва три народа, док са друге стране гурају руке у наше џепове, у наша природна богатства, нашу имовину, нашу Републику Српску у чије темеље су узидане кости најбољих међу нама“, нагласио је Додик.

Предсједник Додик је истакао да је Република Српска наш пијемонт слободе, наш завјет и наша будућност, јер само она је гарант нашег опстанка и спас од нових геноцида, протјеривања, сеоба и етничког чишћења.

„Република Српска поносно чува своје достојанство и, зарад огромног броја жртава, никада неће, не може и не смије да буде слијепи послушник и проводник туђих одлука, уцјена, условљавања и захтјева, јер знамо ако се одрекнемо свог права на став, на глас, права да мислимо и говоримо – изгубићемо себе и своју отаџбину. То не смијемо дозволити никада због Козаре, Брода на Дрини, Гаравица, Пребиловаца, Подриња, Братунца, Српског Сарајева и бројних других стратишта и масовних гробница невиних Срба“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана