Додик: Конаковић спроводи политику обрачуна са Српском

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић спроводи "подмуклу бошњачку политику обрачуна са Републиком Српском", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик

Додик је рекао да је Конаковићу потребно да се обрачунава са Републиком Српском, додајући да би било интересантно да се види гдје је Конаковић боравио у Америци, о чијем трошку и чије ставове је заступао.

"Више од 20 дана је, колико знам, био по Америци и тамо све негативно прича о Републици Српској, покушава је представити као проблем. То говори да је напустио политику заједничког дјеловања, да крши политички консензус око неких ствари", рекао је Додик у Бањалуци, одговарајући на питања новинара.

Он је рекао да се Конаковићева реторика ни мало не разликује од оне која се могла чути од бившег министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић.

"Он ако мисли да може да наметне што гору ситуацију за Републику Српску која њему одговара – нека настави. Он већ није наш заједнички министар иностраних послова са овим што ради по свијету, како клевеће, омаловажава и приговара", рекао је Додик.

Он је додао да је такво понашање неприхватљиво јер се на међународној сцени требају представљати договорени политички ставови и оквири, а не лични и у име своје партије.

"Он то масовно ради", рекао је Додик.

Упитан да прокоментарише Конаковићеву изјаву да не постоје нејасноће у вези са статусом Кристијана Шмита у БиХ и да он ужива статус дипломатског агента у складу са одредбама Анекса 10, Додик је рекао да је њему веома познато да Шмит није именован у складу са Анексом 10.

"Коме то више вриједи да се говори? Колико пута морамо да кажемо да се треба прочитати Анекс 10 и видјети то? Конаковић не спроводи политику партнера на нивоу БиХ него неку своју и политику странаца који су овдје", рекао је Додик.

Додик је нагласио да Српска има право да доноси своје законе и то ће наставити да чини.

"Закон о раду невладиних организација је буквално преписан закон САД, мало ублажен јер су они далеко ригорознији тамо", рекао је Додик.

Он сматра да је разлог свега што Конаковић говори ранији договор да у септембру буде на столу закон о Уставном суду којим ће "бити елиминисане судије Уставног суда и они сада желе да избјегну ту обавезу јер њима те судије и Шмит требају да се обрачунају са Српској зато што без тог обрачуна они немају никакву снагу".

Окупљање синдикалаца било беспотребно

Додик је оцијенио да су данашњи протести гранских синдиката били беспотребни, те напоменуо да је споразум који је са њима потписан прошле године у цијелости испоштован.

"Све елементе тог споразума смо испоштовали у егзактном износу и процентима онако како је речено. Сматрамо да је данашње окупљање било беспотребно и да не одржава реално стање", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је у оквиру Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске из 2007. године обједињен регрес за годишњи одмор и топли оброк.

"Тако да је, ако је плата била 500 КМ, регрес 100 КМ, а топли оброк 200 КМ, онда смо сабрали и плата је износила 800 КМ. Након тога се, на бази повећања која су се дешавала, повећавао и тај износ, па је настао проблем, јер један дио организација из јавног сектора није пратио ову политику Владе", појаснио је Додик.

Он је напоменуо да је дошло до даље диференцијације плате и топлог оброка у јавним установама, те да синдикат сада неоправдано тражи и покушава да направи политику у вези са топлим оброком и регресом.

"Он је урачунат у плату, те како се повећава плата, тако се повећава и топли оброк", рекао је Додик.

Додик је истакао да руководство Републике Српске води политику према којој се плата од 2019. године сваке године повећавала.

"У 2019. години само за плате буџетским корисницима издвојено је 745,1 милион КМ, а у овој години издвојено је 1,113 милијарди КМ, што говори о кумулативном повећању од 368 милиона на ставкама буџета, а то је у 49,4 одсто повећање износа за плате", навео је Додик.

Он је рекао да синдикат има право да заступа своје чланове, али да је немогуће сарађивати са толиким бројем разних представника у синдикалним организацијама.

Као примјер је узео синдикат здравства, који је раније био јединствен, а данас има пет или шест организација.

"Имамо проблем са репрезентативношћу тих синдиката, јер се дешава да не желе једни са другима ни да сједе у истој просторији, или када дођу заједно не желе да разговарају, те преносе захтјеве који нису релани", рекао је Додик.

Он је подсјетио и на повећање пензија од 46 одсто од 2019. године до данас, те изразио спремност за разговоре и договоре са синдикатом.

"Договорили смо да окупимо све синдикате здравства, па ћемо покушати са њима да ријешимо стање у овој области. Уколико они не буду јединствени, немогуће је имати ни јединствен одговор Владе", рекао је Додик.

Он је напоменуо да не жели ништа лоше да каже о синдикалним вођама и функционерима јер су то људи који се боре за социјална права својих чланова, али да и они знају некада "дебело не бити у праву".

Додик је подсјетио и да је са данашњим даном Република Српска затворила све своје буџетске оквире за финансирање, те да ће са 31. децембром извршити све буџетске обавезе и да неће бити застоја.

Чланови шест гранских синдиката затражили су данас од Владе Републике Српске реализацију споразума закљученог прошле године, као и повећање плате од најмање 160 КМ за сваког радника.

На протесту су учествовали Синдикат управе, Синдикат правосуђа, Синдикат радника унутрашњих послова, Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара, Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана