Додик: Конаковић покушава да буде портпарол ЕУ

Срна
Додик: Конаковић покушава да буде портпарол ЕУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се министар иностраних послова иностраних у Савјету министара Елмедин Конаковић заиграо говорећи о санкцијама и изолацији Српске.

"Он крши Устав БиХ, држи предавање члановима Предсједништва БиХ и свима нама. Он је безначајна политичка фигура. Шта је проблем са Русијом и зашто сте, Конаковићу, тако антируски расположени? То није политика БиХ, јер она треба да укључи и Републику Српску и Србе, што Конаковић не жели", рекао је Додик.

Додик је истакао да, ако не буде ријешено питање Уставног суда БиХ и међународних представника, неће бити ријешено ниједно друго питање из 14 приоритета ЕУ.

"Непотребно је да Конаковић држи предавања. Питање што се тиче ЕУ није упитно, али је упитно спровођење 14 приоритета што су тражили из ЕУ", рекао је Додик за РТРС.

Он је оцијенио да Конаковић покушава да буде портпарол ЕУ, говорећи и пријетећи санкцијама. "Мислио је да ако буде на фону приче о ЕУ, да ће му то донијети поене. Неће", истакао је Додик.

Он је додао да ће се показати да СДА и друге политичке партије у ФБиХ имају већу подршку него Конаковић за кога је рекао да није никакав министар иностраних послова јер се само залаже за своју малу политичку партију, која је добила безначајан број гласова у односу на људе из СНСД-а, странке која је политички гигант у сваком смислу.

"Што се тиче санкција, то је оно што жели и тражи од других", навео је Додик.

Према његовим ријечима, тврдити оно /што је рекао Конаковић/ у еуфорији могу само полтрони који су се заклели у неке туђе вриједности, прије свега западне.

"Он мисли да свијет почиње са њим, да се ништа прије тога није дешавало, да се он појавио као неки месија и да све зна. Било је ситуација у БиХ које су биле доста сложеније него што је садашња", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, није споран европски пут и није спорно да се реализује оно је договорено на претходном састанку, а у оквиру тога је неколико важних тема, једна је и закон о Уставном суду БиХ.

"Уколико то можемо да урадимо и уколико можемо да се договоримо да нема странаца у политичком систему БиХ ми имамо европски пут. Ако о томе не можемо да се договоримо, нећемо се договорити ни о закону о прању новца, ни закона о сукобу интереса", рекао је Додик.

Он је упитао шта је Конаковић умислио и додао да не може да држи лекције, да не може да говори како је неко марионета и ради за туђе интересе, како је неко прорус.

"Ја обожавам Русију и поштујем и подржавам њеног предсједника Владимира Путина, једнако као што друге земље ЕУ имају своје једнако право на политичку егзистенцију", рекао је Додик.

Он је истакао да је једино просрпски оријентисан, завјетован српском народу и Републици Српској.

"Биће интересантно шта ће рећи ЕУ. Колико знам, европски пут је пут, који земље које желе да се учлане бирају добровољно, а не насиљем. Према ономе што је Конаковић рекао, има много пријетњи из ЕУ. Морамо да видимо о чему је ријеч. Да ли је то ЕУ постала нови НАТО који пријети", рекао је Додик.

Додик је напоменуо и да се Конаковић се састао министром одбране Њемачке, која има план да на ове просторе поново дође са својим оружаним снагама као 1941. године.

"Бити импресиониран неким који је показао да води губитничку политику, као што чини Влада Њемачке за свој властити народ, говори о онима који немају ништа да кажу на домаћој сцени", рекао је Додик и додао да на домаћој сцени постоји могућност или немогућност договора.

Предсједник Републике Српске сматра да Конаковић не може одређивати европски пут БиХ и да на међународној сцени говори о било чему што није договорило Предсједништво БиХ као основни орган.

Према његовим ријечима, Конаковић на овај начин разбија БиХ, а не Додик. "Какав је то европски пут са страним судијама и високим представником. Има ли иједна таква земља која је тамо ушла и зашто би било само онако како Конаковић мисли", упитао је Додик.

Он је нагласио да Конаковић треба да разговара са званичницима Српске.

"Не занима ме шта прича са неким министрима. Треба са нама да се разговара, јер ми доносимо одлуке. То што је он спреман да прихвати да неко други у име њега одлучује, то је његова ствар. Наша ствар је да кажемо да ми представљамо легитимно српски народ и да имамо исто жеље", навео је Додик.

Он је истакао да је Конаковић напао и Русију изјавом "да ће се показати да ли је Додик руска марионета, сада када су врата ЕУ отворена за БиХ".

"С друге стране, Конаковић прихвата да се овдје промовише њемачки и холандски инетерес, као и интереси ЕУ, САД, и то је њему све у реду. Какав си ти човјек? Ако си патриота било чега, онда не може неко други да дође овдје и говори шта је најбоље. Конаковић је скоројевић и није политичар за дуге стазе", нагласио је Додик.

Конаковић је након данашњих састанака с њемачким министром одбране Борисом Писторијусом и генералним директором за Европу и централну Азију у Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст рекао да ће бити праведно да они који буду блокирали европски пут БиХ плати огромну цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана