Додик о могућим санкцијама Европског парламента: Кажњавање је знак немоћи

ГС
Додик о могућим санкцијама Европског парламента: Кажњавање је знак немоћи

БАНЈАЛУКА - Европски парламент има право да изгласа шта год сматрају за корисно, али то не значи ни да је сврсисходно нити корисно, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У вези резолуције Европског парламента у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, “сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним”, Додик је навео да се политика санкционисања умјесто политике дијалога и покушаја да се разумију други и другачији, нажалост, јавља и у Европском парламенту.

Предсједник Српске је нагласио да је то увијек знак немоћи, а не надмоћи како се покушавају представити кажњавања политички неподобних држава или појединаца.

“Због политике коју водим није страдао нико, БиХ није инвалиднија него што би иначе била, европски пут није доведен у питање, није доведен у питање њен територијални интегритет, па ме живо занима шта је инспирисало европарламентарце да предложе једну такву мјеру”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да бира да живи слободно и да сви у Републици Српској живе слободно.

“Бирам да одлучујем слободно и према својој савјести, да поштујем све правне акте Републике Српске и БиХ. Ако због тога треба да будем кажњен нека будем, али бар да се јасно каже и зна да сам кажњен јер сам мислио својом главом, поштовао Устав и руководио се националним интересима”, поручио је Додик.

Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију у којој се позива на увођење санкција Додику и другим високорангираним званичницима Српске .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана