Додик: Како је могуће да одлука буде изнад закона

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након данашњег суђења у Суду БиХ да се поставља питање како је могуће да одлука буде изнад закона.

Додик је упитао како да поштује одлуке високог представника када то Кристијан Шмит није.

“Зато је важно да се појавимо тамо да би показали лакрдију и самог законодавства у БиХ и самог Тужилаштва, да сам на њиховом мјесту била би ме срамота. Доказивати нешто што нема доказа може човјек који нема карактер или је условљен”, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Позивање Суда БиХ на дипломатски статус Шмита, Додик је рекао да би, ако има дипломатски статус, морао се позвати на тај статус да га не позову на Суд, што он није урадио, већ они то тумаче.

“Зар је могуће да срамна БиХ која хоће нешто да буде, брани странца, а осуђује свог држављана? Све и једна озбиљна држава штити своје држављане”, рекао је Додик.

Он се дотакао и америчких санкција према њему за које су навели да то није казна него очекивање да ће промијенити понашање, те истакао да су њега и остале званичнике на најстрашнији могући казнили и пресудили.

Дио федералних медија прави атмосферу линча

Предсједник Републике Српске је рекао да знатан број медија у Федерацији БиХ прави атмосферу линча која асоцира на оно што се десило у САД предсједничком кандидату Доналду Трампу.

“У таквој атмосфери линча веома је тешко у било чему учествовати”, рекао је Додик говорећи о данашњем рочишту у Суду БиХ.

Додик је поновио да је ријеч о политичком процесу и оцијенио да се ствара и атмосфера свршеног чина, у којој треба да се ћути и да се процес што прије приведе крају.

“Чак су сада почели да дају квалификације да се одлаже ово, да није требало ни почети, а одлаже се јер се некоме жури и неко жели да има пресуду политичког карактера”, констатовао је Додик.

Он је рекао да су данас у Суду БиХ били нехумани услови за боравак јер није било климатизације, што је својеврсно понижавање и Републике Српске.

Према његовим ријечима, ово, као и чињеница да су судије у процесу Бошњаци, да само Бошњацима одговара Кристијан Шмит као високи представник, докази су да нема неутралности.

“Овај процес ће сигурно имати реперкусије на позицију БиХ”, констатовао је Додик, оцијенивши да се у свему види жеља да се сломи воља предсједника Републике Српске како би читав један народ био учињен немоћним и како би се на неправан начин дозволио проток времена, а онда успоставила нека нова ситуација.

Он је нагласио да је зато потребно да се води овај поступак.

Наводећи да је судија Сена Узуновић данас рекла да је захтјев Високог судског и тужилачког савјета БиХ да се убрзају процеси у Суду БиХ, Додик је упитао како се тога нису сјетили у случају суђења некадашњем команданту такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу којем се суди више од деценије.

Додик је подсјетио да је као предсједниик Владе Српске са тадашњим предсједникм Републике Драганом Чавићем 2005. или 2006. године поднио кривичну пријаву против Дудаковића за злочине над српским народом Крајине.

“Још у децембру би завршили поступак против мене”, рекао је Додик и додао да је та дволичност највећа мотивација за њега.

Констатујући да Срби не могу очекивати правду у Суду БиХ, Додик је као примјер навео и ослобађајућу пресуду Суда БиХ против Насера Орића иако су постојали докази за његове злочине над Србима и искази свједока.

“Не вјерујем им и не признајем их, то су неуставни Суд и Тужилаштво. Једног дана у БиХ ћемо се вратити на почетна подешавања ако желимо да остане у било ком облику”, поручио је Додик.

Пред Судом БиХ данас је настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића због “непоштовања одлука Кристијана Шмита”.

Странцима који пријете по Српској биће ускраћено гостопримство

Додик је изјавио да амерички службеници иду од фирме до фирме у Републици Српској и условљавају људе пријетњама, због чега би им могло бити ускраћено гостопримство.

“Пратимо шта раде у Републици Српској и сигурно ћемо некима од тих странаца који се тако понашају, што се нигдје на свијету не дешава, отказати гостопримство”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је упитао шта странци мисле кад дођу овдје, да могу да раде шта хоће, поготово ако су Американци.

“Шеф канцеларије обилази банке и пријети - ако Америка чује да то радите, биће овако или онако. Веома брзо ће бити ногиран, веома брзо. Само да га нађемо директно у том. Знамо да је то радио, а сад тражимо гдје ради, кад га нађемо, биће ногиран”, поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана