Додик о скрнављењу у Гаравицама: Jош један покушај да у ФБиХ униште споменике о српском стратиштима

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - Скрнављење споменика српским жртвама у Гаравицама код Бихаћа је још један у низу покушаја да у Федерацији БиХ униште споменике о српским стратиштима, навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

”Најоштрије осуђујем скрнављење споменика у Гаравицама, код Бихаћа, који је подигнут српским жртвама које су усташе побиле током Другог свјетског рата. Ово је још један у низу покушаја да у Федерацији БиХ униште споменике који говоре о српским стратиштима на том подручју”, написао је Додик на “Твитеру”.

Додик захтијева од надлежних институција да истраже овај вандалски чин и најоштрије санкционишу одговорне.

Споменик у спомен подручју на Гаравицама код Бихаћа, подигнут у знак сјећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог свјетског рата, оскрнављен је, објавило је Удружење Јадовно 1941.

Како су навели, уз споменик је направљено импровизовано склониште за псе.

Ово је за АТВ потврдио и предсједник Удружења Јадовно 1941. Душан Басташић рекавши да то представља не само скрнављење споменика, него је то увреда и ругање жртавама и њиховим потомцима.

„То не представља само обичан, непромишљен и увредљив гест, него гледајући на контекст протеклих мјесец дана у БиХ, показује још један доказ да се омаловажавају и дирају српске жртве из Другог свјетског рата. Није то само знак антисрбизма, већ и јасан знак антисемитизма пошто на стратишту Гаравица, гдје је убијено не мање од 12.000 људи, убијен је и одређени број Јевреја", рекао је Басташић за АТВ.

 

"Недавно скрнављење споменика српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа је апсолутно нељудско и антицивилизацијско и о свему ће бити упознато руководство Републике Српске", рекао је Небојша Куштриновић, предсједник Одбора "Гаравице 1941", задуженог за обиљежавање сјећања на страдања више од 12.000 Срба у Бихаћу у Другом свјетском рату.

Он је најавио да ће сутра о свему информисати предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједавајућу и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, те предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића са циљем да се нешто предузме да се овакве нељудске ствари не дешавају.

"Преко Епархије бихаћко-петровачке информисаћемо и власт Унско-санског кантона о овом нељудском дјелу. Јер то што се десило јесте антицивилизацијски, с обзиром на то да се ради о споменику и гробовима невиних људи страдалих од усташке руке и фашизма", рекао је Куштриновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана