Додик: Једна од тема разговора са Путином биће гасовод

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће гасовод бити једна од тема предстојећег разговора са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Додик је рекао да ће ова прилика да се сретне са Путином бити да анализира оно што су договарали прије неколико мјесеци, подсјетивши да је речено да је за градњу гасовода до Бањалуке потребна само дозвола да се пређе испод Дрине.

"У овој консталацији односа, у којој покушава да се сатанизује Русија, ми смо се опредијелили да будемо неутрални и да у том погледу не уводимо санкције Русији, која то цијени управо због енергетских разлога. Власник наше рафинерије је државна фирма из Русије. Мени је веома стало да тај руски партнер остане ангажован на овим просторима, а не да затвори ту рафинерију", рекао је Додик за Телевизију "УНА".

На питање како је могуће да у Предсједништву БиХ економски интерес не преовлада над различитим схватањима и политикама, Додик сматра да је разлог то што је "мржња муслимана према нама далеко већа него било какав рацио".

"Ми нисмо зауставили ниједан пројекат у Федерацији БиХ /ФБиХ/. С друге стране ФБИХ на ове или оне начине оспорава све пројекте. У овом тренутку за нас су капитални пројекти Аеродром Требиње, Бук Бијела хидроелектрана, гдје Федерација и ниво БиХ нема никакве надлежности, па онда овај гасовод. То ће бити још један проблем", рекао је Додик.

Он је рекао да не постоје рационални разлози за блокаду изградње гасовода до Бањалуке. "Нећете нас зауставити за сва времена, наћемо ми начин", поручио је Додик.

Додик је рекао да је одлучан да не прође ниједан пројекат у Федерацији док не прођу актуелни пројекти Републике Српске која, поручио је, неће одустати од располагања својом имовином.

Он је додао да ФБиХ није ништа урадила ни када је у питању пројекат изградње ауто-пута Београд – Сарајево и Сарајево-Београд.

Говорећи о регионалној сарадњи, Додик је истакао да је однос са предсједником Србије Александром Вучићем веома добар и да ће се као такав задржати.

"То је наша матица, она јесте моја држава, Србија. БиХ није моја држава, то је мени наметнуто да буде нека држава", рекао је Додик.

Он је закључио да је добар однос са Српском православном црквом, такође, један од приоритета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана