Додик: Изборни закон Српске ће се примјењивати од 1. јануара

Срна
Додик: Изборни закон Српске ће се примјењивати од 1. јануара

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ политички и да доноси политичке одлуке, те нагласио да Република Српска има право на свој Изборни закон, који ће примјењивати од 1. јануара идуће године.

"Ми не споримо да Централна изборна комисија БиХ има право да спроводи изборе за посланике у Представнички дом и за члана Предсједништва БиХ", рекао је Додик, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који је привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске.

Он је навео да ЦИК нема ни уставно, ни било које друго право да спроводи изборе у Републици Српској.

"Чак по Изборном закону БиХ се каже да ЦИК спроводи изборе за посланике у Представничком дому и за члана Предсједништва БиХ и утврђује политике за остале нивое власти. То значи да избори морају бити демократични, транспарентни, фер, поштени. А онда да Републичка комисија спроведе изборе у складу са тим", рекао је Додик.

Он је додао да је очекивао да ће се Уставни суд БиХ овако поставити јер су мотивисани политиком.

"Политичке одлуке Уставног суда БиХ увијек су опасне. И увијек се олупају о главу онога чији је Уставни суд БиХ, а то је БиХ", истакао је Додик.

Он је рекао да Уставни суд БиХ на овај начин прекраја Устав, те да је ову мјеру донио како би створио услове да би сутра Изборни закон могли прогласити неуставним.

"Као прво, Уставни суд БиХ не функционише по Уставу БиХ. Према Уставу је предвиђено да се предсједник и потпредсједник Уставног суда бирају из ентитета, а не судије стране. Е сад, они имају, то они су масовни рушиоци Устава. То је њихов проблем. Ми смо одлучили да изађемо на изборе по овом наметнутом закону јер не желимо да дођемо у трауматичну ситуацију", рекао је Додик.

Он је рекао и да је у БиХ ситуација таква, те да Република Српска чека прави тренутак, односно побједу републиканског кандидата на предсједничким изборима у САД Доналда Трампа како би се изборила за бољу позицију.

"Имамо добру позиционираност у том погледу. И ми се припремамо за вријеме које долази, кад дође Трамп на власт. Знамо да у наредна три-четири мјесеца, када се инаугурише Трамп, морамо стићи до њега, да на његовом столу буде та прича, и о томе шта се ради овдје у вези са санкцијама и свим другим", навео је Додик.

С друге стране, навео је Додик, Европа ће сасвим другачије изгледати, снага и надменост неких земаља коју показују кроз /нелегалног високог представника Кристијана/ Шмита сигурно ће нестати, кренуће се и мировни процес са Русијом око Украјине.

"То ће бити сасвим нова атмосфера. То ће бити атмосФера договора и сарадње, а не искључивости и условљавања, као што је данас. Према томе, имамо низ добрих прилика. Зато смо рекли да ће наш Изборни закон да се примјењује од 1. јануара идуће године. И тако ће бити", поручио је Додик.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула, па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на правну снагу 17. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана