Додик: Изборни процес у БиХ унаприједити, али по угледу на државе Европе, не Африке

Срна
Додик: Изборни процес у БиХ унаприједити, али по угледу на државе Европе, не Африке

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неспорно да изборни процес у БиХ треба унаприједити, али да то мора бити по угледу на државе Европе, а не Африке.

-"Или је смрт за врат“ или су у игри велике паре, те је Шмит толико запео да БиХ додатно понизи и још више је учини "земљом с посебним потребама", намећући јој нешто што нема ни у једној земљи у Европи?! Шмит је наметање измјена Изборног закона најавио до краја мјесеца - истакао је Додик.

Додик је навео да различити облици електронског гласања постоје у 11 земаља у Европи, а користи се само у четири државе чланице ЕУ, али да кориштење биометрије на гласачком мјесту не постоји ни у једној европској држави.

-Постоји у неким земљама Африке и Јужне Америке - написао је Додик на друштвеној мрежи "Икс" .

Он је истакао да је неспорно да изборни процес треба унаприједити и да се то мора урадити институционално, а не да будемо покусни кунићи и депонија за складиштење опреме која никоме не треба.

-Или можда баш у том грму лежи зец? - упитао је Додик.

Према тренутно доступним информацијама, Додик је навео да је највећи број држава у Европи, посебно послије избора 2016. и 2017. године у САД, Француској и Великој Британији и навода о уплитању других држава у изборе, задржао само начин гласања "папир и оловка".

Он је напоменуо да је и став ОЕБС-а изричит - кориштење биометрије у изборном процесу је неприхватљиво.

-Ствар је врло једноставна - када очитате биометрију и очитате листић, негдје остане меморисано за кога је бирач гласао. И немојте рећи да је систем заштићен - није. Чим постоји сервер, постоји и меморија.Зашто онда толико инсистирање да БиХ и у овоме буде мимо свијета? - упитао је Додик.

Кључно је питање, каже Додик, какве везе с интегритетом изборног процеса има Шмит, те је упитао да не жели можда да зна ко су грађани који не гласају за опције које он преферира?

-Да ли је сљедеће испитивање регуларности фудбалске Суперлиге БиХ или избора за пјесму Евровизије?! Ко је власт у БиХ, институције или Шмит? Нит' је било, нити може бити - навео је Додик.

Он је напоменуо да су у Њемачкој протести пољопривредника, штрајк машиновођа...

-Господине Шмит, вратите се у своју земљу, помозите њој, усрећите своје сународнике. Ми ћемо бити много срећнији без Вас. Овдје сте ионако илегално - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана