Додик: Избори нису забава, већ обавеза

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - СНСД је постигао завидне резултате на општим изборима у недјељу, али то нису коначни резултати и надамо се да ћемо те бројке и повећати, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у емисији РТРС-а „Специјал“.

Нагласио је да избори нису забава, већ обавеза.

- Ми нисмо они који се шале. Одржали смо 137 митинга, више од  270.000 људи било је на њима. Наша кампања је била позитивна, није била усмјерена на трач. С друге стране једини програм опозиције била је мржња према Милораду Додику. А избори се не добијају мржњом, већ озбиљним радом - поручио је Додик који према прелиминарним подацима има више гласова за предсједника Српске од противкандидата Јелене Тривић из ПДП-а.

Истакао је да је Бањалука највећи град у Српској, који воли, али каже он, није довољно побиједити само у Бањалуци да би били укупни побједници избора.

Додик је истакао да је апсолутно сигурна побједа и Жељке Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ и његова за предсједника Српске, што се тиче тачности резултата.
-СНСД је на општим изборима остварио завидне резултате - 42 одсто за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, више од 35-36 одсто за Народну скупштину Српске, а то још нису коначни резултати. Ми вјерујемо да ћемо тај резултат чак и поправити - рекао је Додик.

Он је истакао да је још синоћ изашао са готово идентичним подацима који су данас саопштени, након 90 одсто пребројаних бирачких мјеста, говорећи да је 28.000 гласова разлика.

Додик је нагласио да су подаци готово идентични, јер је СНСД своје синоћње податке заснивао на томе да у обраду улазе само они записници са гласачких мјеста који су већ потврђени потписима од свих чланова бирачког одбора, што је говорило о њиховој тачности.

Он је навео да су двије ствари утицале на можда малу мистификацију која се појавила - прва је та што је ЦИК БиХ наредио да се прво броје гласови за Предсједништво БиХ, што је лакше избројати, а онда за Представнички дом Парламентарне скупштине, што је сложенији процес и тражило је вријеме.

-Озбиљно бројање за предсједника Републике кренуло је тек иза 23.00-23.30 часова и није било могуће да се објективнији и реалнији подаци добију прије 1.00-1.30, па и нешто касније. Ми смо сматрали да је то тренутак када треба прогласити побједу и то смо и учинили -  рекао је Додик.

Он је појаснио да се партије обично ослоне на своју инфраструктуру и покушавају да их искористе да добију прелиминарне податке, а искуство СНСД-а је превагнуло јер се опредијелило за наведени начин.

-Крајњи резултат увијек даје ЦИК, шта год ми говорили - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, у почетним сатима изборне вечери видио се раскол опозиције.

- ПДП је пратио само свог кандидата, нису заједно саопштавали податке, ПДП није поменуо (кандидата СДС-а за српског члана Предсједништва БиХ /Мирка) Шаровића, није изразио чак ни жаљење што је изгубио, док је Шаровић био коректан- истакао је додик. Нагласио је да је за Републику Српску најважније мјесто предсједника Српске, уз уважавање свих осталих функција.

- Тако сам се понашао и у Сарајеву. Члан Предсједништва БиХ је кадар из Републике Српске, и то је само једна у низу функција. БиХ не бира ни један свој орган, сви ти органи се састављају из Републике Српске и Федерације БиХ. Исто тако и Савјет министара. БиХ га не бира - каже Додик.

Истакао је да заступају политику Републике Српске, а не БиХ.

-Република Српска ће инсистирати да има свог министра иностраних послова у БиХ. За то ћемо се залагати у наредном периоду. Разговарали смо са Драганом Човићем да идемо заједно са ХДЗ-ом на нивоу БиХ и да ћемо се пратити. Сада Хрватима припада мјесто предсједавајућег Савјета министара, а нама припада мјесто министра иностраних послова, и већ имамо договор са Драганом Човићем око тога - додао је Додик.

Поручио је да они сада бирају, иако ће Бошњаци, како каже, све учинити да тако не буде.

- Ми не желимо да радимо на штету Бошњака, али желимо да афирмишемо оно што је данас БиХ. Ако су и они спремни да разговарамо о томе како ће изгледати БиХ, ми смо ту, или ће остати овако како јесте - додао је он.

 

Додао је да ће формирати Владу Српске врло брзо, јер заједно са коалиционим партнерима имају више од 60 одсто гласова.

-Разумијем вријеме које долази, и потребно је да се окупимо сви - истакао је Додик.

Поручио је да није слабост СНСД-а ако жели јединство, како то опозиција тумачи, јер ево, сада су побједници.

- У СДС-у има веома коректних људи. Ми немамо ништа против патриотског СДС-а, али имамо против оних који су гледали само своје лично позиционирање - истакао је Додик.

Додик каже да разумије вријеме које долази, и због тога каже он, разумије и колико нам је потребно јединство, као и да  очекује и од других да то разумију.

- Најважније је да сачувамо мир. У разговору са одређени земљама желимо да будемо дио енергетске солидарности. Ако сте са неким државама, понудићете им неки вишак струје који имамо, а они ће понудити нешто шта нама недостаје. Ријеч је о регионалној причи - истакао је он.

Додао је да Српска води одговорну политику.

- Увјерен сам да ће само оне државе, а Српску тако доживљавам, које имају стабилну политичку владу, превладати ова тешка времена, и то много лакше него неки други - каже Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана