Додик: Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима

Срна
Додик: Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је 2020. година показала сву рањивост данашње цивилизације, али и потребу веће солидарности међу народима, који се само уједињени могу изборити са свим изазовима које је донијела пандемија изазвана вирусом корона.

У обраћању на видео-конференцијском Самиту "17 плус један", на којем учествују званичници Кине и 17 земаља централне и југоисточне Европе, Додик је изразио пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човјечанства, коју је предложио кинески предсједник Си Ђи Пинг, као и предложеном концепту развоја мултилатерализма, који за коначни циљ имају стварање трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета.

"Формат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе омогућава нам да кроз отворен, координисан и иновативан приступ превазиђемо бројне потешкоће са којима се суочавају наше земље", оцијенио је он.

Додик је изразио захвалност предсједнику Кине Си Ђи Пингу на сјајној организацији данашњег самита.

"Као и већина других учесника, укључујући и наше кинеске домаћине, изражавам жаљење што нам околности нису дозволиле да се окупимо у Пекингу прије нешто мање од годину дана. Чињеница да се овај самит одвија на највишем нивоу и да њиме предсједавате Ви, говори о томе колико сви заједно придајемо важност сарадњи у формату ж17 плус једанж", навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је напоменуо да је БиХ укључена у механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе од самог почетка односно од 2012. године. "Учествовали смо у бројним пројектима, активностима и догађајима који су организовани у склопу механизма ж17 плус једанж", подсјетио је Додик.

Од бројних пројеката који су реализовани са кинеским партнерима или чија је реализација у току, Додик је посебно издвојио изградњу Термоелектране "Станари" која се налази у Републици Српској.

"Термоелектрана жСтанариж представља први велики инфраструктурни пројекат који смо радили у сарадњи са Кином, али и први пројекат који је искористио специјални кредит у склопу механизма сарадње ж17 плус једанж, а којег је додјелила Кинеска развојна банка", указао је он.

Српски члан Предсједништва је оцијенио да је Термоелектрана Станари значајно допринијела развоју економије и постала је успјешан примјер сарадње са Кином.

"Овај пројекат може послужити и као модел добре праксе у оквиру механизма ж17 плус једанж", указао је он.

Додик је напоменуо да се у јеку пандемије изазване вирусом корона почело са радовима на још два значајна инфраструктурна пројекта, а то је изградња Блока седам у Термоелектрани Тузла у Федерацији БиХ и изградња Хидроелектране "Улог" у Републици Српској.

Додик је навео да је у Републици Српској, такође, у јеку пандемије, потписан уговор за изградњу Хидроелектране "Дабар", а настављено је са радовима на изградњи болнице у Добоју. Такође, приведене су крају припремне радње за изградњу аутопута Бањалука – Приједор.

Према његовим ријечима, БиХ је опредјељена развоју чисте енергије и спремна је да са кинеским партнерима заједно ради на развоју технологија такозване зелене енергије.

Он је оцијенио да великог простора за сарадњу има у области развоја енергије воде и вјетра, гдје су већ покренути одређени конкретни пројекти.

Према његовим ријечима, важно је напоменути да несметано теку пројекти већ споменутих Хидроелектрана у Републици Српској, као и двије вјетроелектране у Федерацији БиХ, које се раде заједно са кинеским партнерима.

Он је указао да је један од важних корака за јачање сарадње посебно у области туризма, али и других грана било обострано увођење безвизног режима за носиоце свих пасоша. "БиХ је 2018. године постала друга земља у Европи која је увела безвизни режим за носиоце свих врста кинеских пасоша", навео је он.

Додик је нагласио да је то довело до пораста броја кинеских туриста, који су у 2019. години заузели пето мјесто по броју ноћења страних туриста у БиХ.

"Сматрам да је потребно учинити додатне напоре како бисмо унаприједили сарадњу у области пољопривреде. Имајући у виду капацитете пољопривредне производње земаља западног Балкана, као и величину кинеског тржишта предлажем да се размотри могућност стварања неке врсте пакетног аранжмана за извоз пољопривредних производа из земаља западног Балкана на тржиште Кине", иницирао је он.

Према његовим ријечима, на пољу културне и научне сарадње, такође су постигнути значајни резултати.

Он је подсјетио да је 2015. године основан Конфуцијев институт на Универзитету у Сарајеву, а двије године касније Конфуцијев Институт на Универзитету у Бањалуци у Републици Српској, који је за кратко вријеме постао један од првих по броју аткивности у Европи.

"Кинески језик, осим што се изучава у основним и средњим школама, уводи се и као нови студијски програм на Универзитету у Бањалуци. Размјена студената и професора све до пандемије била је у порасту, а захваљујући стипендијама Владе Кине, неки од наших студената имали су могућност студирања на престижним кинеским универзитетима, као што је Универзитет Цингуа", указао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да се сарадња проширила и на област спорта, нарочито зимских спортова.

"Олимпијска планина Јахорина 2019. године била је домаћин кинеским скијашима, у склопу њихових припрема за зимске олимпијске игре, али због пандемије морали смо обуставити активности на овом плану. Радујем се одржавању зимских олимпијских игара у Пекингу сљедеће године и увјерен сам да ће Ваша земља бити сјајан домаћин и учинити све да се Олимпијада одржи у пуном сјају", поручио је Додик.

У обраћају учесницима самита, он је подсјетио да се ове године обиљежава 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине, која је трасирала пут развоја модерне, просперитетне и економски моћне државе Кине.

"У веома кратком року постигли сте импресивне резултате на ублажавању и искорјењивању сиромаштва и на тај начин дали велики допринос борби против сиромаштва на глобалном нивоу. Овом приликом изражавам захвалност Вашој земљи на подршци коју нам је пружала у најтежим тренутцима. Ваша помоћ увијек је била благовремена, конкретна, без условљавања, али прије свега искрена и братска", оцијенио је он.

У времену када се БиХ, као и већина других земаља и даље бори са ширењем пандемије те њеним негативним посљедицама на економију и друштво, Додик је изразио наду да ћемо и даље имати подршку Кине.

На крају обраћања, предсједавајући Предсједништва БиХ је предсједнику Си и братском кинеском народу пожелио срећну кинеску Нову годину.

"У складу са кинеским вјеровањем, година која је пред нама требало би да нам донесе просперитет и богатство, да нам подари искреност и отвореност, али која од нас свих захтјева и већу марљивост и преданост раду. Са своје стране, изражавам спремност да наставимо да предано и марљиво радимо на јачању наших односа на свим пољима", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана