Додик испричао како му је лед уништио нови ауто

ГС
Foto: Дражен Поздеровић

Онај ко од Срба не буде гласао за вето српског члана Предсједништва БиХ, нека је проклет. То је у Народној скупштини Републике Српске поручио предсједник РС Милорад Додик, само минут или два након што је пристојно замолио народне посланике да гласају против прегласавања у Предсједништву БиХ.

Након што је са свог мјеста негодовао посланик Небојша Вукановоћ, називајући то пријетњом, Додик је одговорио да “њему није ни рекао да је Србин”.

– Не замјерам Бошњацима, дајте Салкићу нека каже шта хоће. Али, не разумијем ниједног Србина који ће бити на другој страни. Од вас сам слушао свашта о себи. Али, данас бих био поносан ако ће Вукановић бити дио ове већине. А касније, биће времена да се ја и ти, на разне начине… Ја могу да бацим разлике ако је РС у питању. Ако ти не можеш, ја могу. Ако ниси прочитао закључке Предсједништва БиХ, тражи паузу пет минута. Наставите по Додику, након сат времена, као и до сада. Бојим се само да ћу једног дана, ако те случајно сретне… нисам сигуран у исход. То се ја бојим, био предсједник, не био предсједник. Људи, потребно нам је да брзо ђелујемо. Онај ко не буде од Срба унутра, нека је проклет – поновио је Додик, а преноси Српскаинфо.

Вукановић је одговорио да нико нема право да другима црта мету на челу или да баца проклетство, “па таман да је патријарх”.

– Прије сат времена је почело спровођење одлуке Уставног суда БиХ. Дошли су геометри РС да отимају паркинг у случају Аутопревоз. Да имате образа, ми бисмо сада били сви тамо. О дневном реду причам, о непоштовању закључка НСРС. Управо се у овом тренутку спроводи одлука Уставног суда БиХ, 300 метара одавде, а ми ћутимо. Ако вам је мрзак запад, зашто ћутимо на злочине над Палестинцима? Зашто је јеврејска застава на Палати предсједника? Зашто медији које финансира Влада РС објављују интервју с америчким амбасадором – питао је Вукановић прије него што му је искључен миктофон.

Додикова је ипак била посљедња, те је у одговору Вукановићу рекао да, можда највише од свих, има политичког искуства и осјећаја за тренутак.

- Прво, то није одлука УС БиХ, него одлука Врховног суда РС. Али, ја знам ваш став и патолошку мржњу према свему што радимо. Да није било мене и ове екипе, РС би данас била празно слово на папиру. Она се сада налази у завршној фази напада од стране америчке амбасаде, једног дијела ЕУ и бошњачке политичке елите – рекао је Додик.

Како каже, још на студијима је научио да политичке процесе који су уперени против вас прво морате зауставити.

– Један од начина је да се укључите у процесе и донесете одређене одлуке. Као што човјек не може да се одбрани од неких ствари које не жели. Рецимо, мени се десило да сам давно у младости купио неки нови ауто, дошао пред ресторан у Лакташе, паркирао. Док смо сједили наишло је неко тешко невријеме које је изударало комплетан ауто. 570 удараца леда. И од мог љубимца почео сам да се бавим нежељеним посљедицама. Тако и данас. Нежељена је посљедица ово што раде Американци, Европљани, Суд и Тужилаштво БиХ – сликовито је објаснио предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана