Додик: Инвестициони циклус од милијарду до милијарду и по евра

Срна
Додик: Инвестициони циклус од милијарду до милијарду и по евра

БАЊАЛУКА -Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће у наредне три године у Српској бити покренут инвестициони циклус у вриједности од милијарду до милијарду и по евра.

"Покренућемо различите пројекте, а приоритет су енергетика, саобраћајна инфраструктура и здравствени сектор. Посебан приоритет је изградња ауто-пута и гасовода од Бијељине према Бањалуци", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након сједнице проширеног Извршног комитета СНСД-а.

Он је истакао да је циљ да у идућој години почну улагања са Владом Србије у изградњу електрана на Дрини, те изградњу система електрана "Бук Бијела" чија је вриједност 108 милиона евра.

Према његовим ријечима, ауто-пут од Бањалуке према Бијељини треба да буде завршен за пет година.

"За то треба обезбиједити новац и Влада води преговоре. Гасовод на истој траси коштаће око 360 милиона КМ"", каже Додик.

У идућој години, додао је он, у плану је да започну припреме за двогодишњи циклус улагања у модернизацију магистралних и регионалних путева у вриједности око 200 милиона евра.

"Већ водимо преговоре са домаћим и међународним банкама и увјерени смо да ћемо обезбиједити потребна средства", рекао је Додик.

Говорећи о улагањима у здравствени сектор, Додик је истакао да је данас почела изградња болнице у Добоју чија је вриједност 108 милиона евра.

"Радимо и на модернизацији и доградњи болнице у Зворнику у вријендости од око 26 милиона. Настављамо и са доградњом и модернизацијом Универзитетског клиничког центра центра Републике Српске. Један од најважнијих пројеката је кардиохирургија која треба да почне са радом у марту или априлу наредне године. Биће модернизована и гинекологија и друга одјељења која нису била обухваћена првом фазом. Улагања ће бити завршена изградњом зграде Медицинског факултета и Медицинске школе тако да ће то бити интегрисан простор", нагласио је Додик.

Он је најавио да наредне године почиње циклус улагања у бање у Српској да би биле модернизоване и подигнути капацитети за боравак и лијечење у шта ће бити уложено око 100 милиона КМ.

Додик је истакао да су данас деблокрана три милиона КМ за изградњу граничног прелаза на мосту "Братољуб" код Братунца.

"Двије године се чека да буду одобрена средства у Савјету министара да би почела изградња граничног прелаза. Србија је властитим средствима изградила мост, а БиХ је требала да изгради гранични прелаз, али је све стајало због инертности претходне структуре у Савјету министара. Данас смо ријешили тај проблем и већ од понедјељка крећемо у процедуру која је потребна за изградњу граничног прелаза како би то било стављено у функцију", каже Додик.

Према његовим ријечима, опредјељење СНСД-а јесте да буде настављено са спровођењем пронаталитетне политике усвајањем низа оперативних мјера, те реформом образовања.

"У идућој години имаћемо завршен концепт реформе образовања и он ће бити компатибилан са системом образовања у Србији. То подразумијева да ће сви предмети националног карактера бити идентичног садржаја као у Србији. На томе раде наши тимови и вјерујемо да ће то бити припремљено до почетка идуће школске године", каже Додик и додаје:

"То је наше право и сасвим је нормално да кроз систем специјалних паралелних веза можемо то да развијамо. Пренос надлежности на ниво БиХ се неће десити тако да остајемо посвећени изради образовног система у интересу Српске".

Према његовим ријечима, Извршни комитет СНСД-а закључио је да што прије треба бити омогућен несметан рад Народне скупштине Републике Српске да се не би понављали проблеми са посљедње посебне сједнице.

"Вјерујемо да постоји координисана акција у Републици Српској, Србији и Црној Гори којом одређене структуре покушавају да дестабилизују ове просторе. Ти центри сматрају да у Црној Гори не ваља опозиција, а овдје и у Србији власт.

Одговорићемо снажно у настајању да обезбиједимо нормалне услове за несметан рад и функционисање институција као што је синоћ захтијевано и са скупа удружења ветерана", нагласио је Додик.

Он је додао да је Извршни комитет оцијенио да је Српска показала висок степен стабилности тиме што су у непосредној близини одржана два скупа и да није било никаквих инцидената.

"Мало земаља у региону би то могло да уради и да исконтролишу ситуацију. Показали смо способност институција и полиције. Захваљаујем и другој страни која се није кретала што би представљало проблем и што су успјели да исконтролишу ситуацију. Свако има право да износи своје политичке ставове, али мораћемо порадити на нормализовању функционисања Народне скупштине", каже Додик.

Он је истакао да је завршено формирање власти на нивоу БиХ уз потребу да нека мјеста буду попуњена, што ће бити завршено у јануару наредне године.

Подршка за Исламску заједницу, католичку цркву и СПЦ

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска обезбиједити 500.000 КМ за изградњу медресе у Бањалуци, подржати Католичку цркву у изградњи вртића у оквиру центра у насељу Паприковац, те Српску православну цркву /СПЦ/.
"Подржаћемо муфтију бањалучког Нусрета Абдибеговића и обезбиједити средства за изградњу медресе, као и Католичку цркву и СПЦ. Када је ријеч о СПЦ у оквиру епархија спроводимо низ активности, а једна од њих је у Требињу гдје градимо центар у Мркоњићима, родном мјесту светог Василија Острошког, али и у Бањалуци гдје градимо руско-српски православни центар", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је дошло вријеме да буде враћена имовина СПЦ у Сарајеву.

"Потребно је на дневни ред вратити и усвајање закона о реституцији. Немамо ништа против овог закона, али је неопходно обухватити период до 1943. године када је извршена национализација, што значи да стање треба да буде враћено прије ове године. Остале вјерске заједнице имају неке друге датуме и нисам против да се о овоме разговара", додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана