Додик и Вучић на приказу наоружања и способности војске Србије у Нишу

Танјуг
Додик и Вучић на приказу наоружања и способности војске Србије у Нишу

НИШ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас на приказу наоружања, војне опреме и дијела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве видио опредијељене, мотивисане, обучене војнике и опрему коју није имао прилике да види ни на једном другом мјесту.

Додик је честитао предсједнику Србије Александру Вучићу на изузетном унапређењу Војске Србије.

"Желим да честитам предсједнику и његовом тиму, начелнику, министру, свима који су укључени у опремање и обуку војске, за опредијељење да то учине јер нема слободе и нема слободне државе која нема сигурне оружане снаге, која нема војску која је опредијељена да је брани, војску која никада није нападала већ само бранила", рекао је Додик.

Он је додао да је важно да Србима широм свијета који воле Србију може да се каже да је постигнут огроман напредак у Војсци Србије.

"Напредак који је несумњиво огроман и који је тражио много напора. Још једном честитке предсједнику као врховном команданту на свему што сам данас видио овдје", рекао је Додик.

Вучић: Војска Србије некад и сад су различити нивои, много је напредовала

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, током обиласка приказа наоружања и способности Војске Србије у Нишу, рекао да није у могућности да пореди Војску Србије каква је данас и каква је некад била, јер су у питању различити нивои.

Према његовим ријечима, то би било поређење немогућих ствари. Како каже, ово нису исте војске, није иста снага, нити исти калибар.

"Србија је много напредовала по том питању. Мора наменска још много да напредује, морамо још много тога да купимо. Неке ствари нам стижу, не могу да говорим о томе. Ми то називамо играчкама, али играчке нису свакако. Важне су за опстанак Србије. У питању је нешто што суштински мења позицију Србије", истакао је Вучић.

Предсједник Србије обишао је и системе ПВО Мистрал, за нисколетеће авионе, хеликоптере и дронове.

Обилазећи приказ наоружања Вучић је рекао да је задовољан набавком транспарентних магацина за муницију.

"Тражили смо транспарентне магацине, војник мора да зна у сваком тренутку колико му је муниције остало у магацину. Безвезе је да не зна да ли има 8, 16 или 25 метака", истакао је Вучић.

Предсједник Србије похвалио је Заставин кундак са образима и истакао да је неопходно набавити још бољу опрему за ноћно извиђање и камуфлажу.

Предсједник Србије је послије приказа наоружања и војне опреме Војске Србије рекао, да је Србија данас много снажнија и јача и да ће наставити да се развија.

 "Србија је данас много снажнија и јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и у смислу броја запослених и изграђених километара пута, пруга, као и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо", рекао је Вучић.

То је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао, додао је предсједник.

Честитао је празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим грађанима и Србма широм света и поручио да ма колико граница да нас дијели, нико не може да нам узме припадност истом роду и исти српски језик и српска тробојка.

Тога се никада нећемо одрећи и увијек ћемо припадати истом народу и то са поносом истицати, поручио је Вучић.

 "Што се тиче наше војске, ми смо и данас и претходне недеље добили значајна појачања у оруђу и оружју и тек ће тога бити. Настављамо да се развијамо, огроман новац улажемо, непропориционално велики у односу на нашу економску снагу. Али, ми смо једина војно неутрална земља у овом делу света, као и БиХ захваљујући Републици Српској", рекао је Вучић.

Каже да смо, ипак, де факто у окружењу земаља које припадају једном војном блоку.

"А ми желимо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да сами бринемо о свом небу, својој земљи и деци и то ћемо наставити да радимо и у будућности. Нећемо да припадамо ниједном блоку. И дичимо се чињеницом да смо слободна и слободарска земља и дичимо се својом црвено плаво белом тробојком и дичимо се својом снажном и све ефикаснијом војском. Нека живи Србија и срећан празник свима", поручио је Вучић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана