Додик и Вишковић најавили чистку у јавној управи: За нераднике неће бити мјеста

ГС
Додик и Вишковић најавили чистку у јавној управи: За нераднике неће бити мјеста

БАЊАЛУКА - Повећаћемо степен одговорности, прије свега јавне управе и морамо да ријешимо питање људи који нису захвални на томе што раде на мјестима у некој јавној институцији, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након састанка са министрима у новом сазиву Владе Српске.

- Влада ће се тиме бавити у наредних седам дана. Почећемо да „чистимо“ све оне који се воде да су запослени, а нису запослени, односно не долазе на посао. Они морају да напусте јавни сектор. Видјећемо како то изгледа већ за седам дана - поручио је Додик.

Премијер Српске Радован Вишковић потврдио је ријечи предсједника Српске да већим дијелом у јавним предузећима има људи који се воде да су на радном мјесту, примају плату, а не долазе на посао.

- Чак се налазе и ван простора БиХ, на неким егзотичним дестинацијама. Данас ће бити упућен допис свима од тих руководилаца, министарстава да у року од седам дана то питање ријеше. У противном, они ће сносити санкције - истакао је Вишковић.

Приоритети

Додик је након састанка изјавио  да је разговарано о одговорностима Владе.

Подвукао је да је главни приоритет новог сазива Владе Српске очување стабилности, поготово политичке.Додик је рекао након разговора у Бањалуци са министрима у новом сазиву Владе Српске да су приоритети и очување социјалног мира, као и привлачење инвестиција.

Додик је истакао да су он и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали са новоизабраном Владом о изазовном времену које долази, обавезама и одговорности.

- Приоритети су очување стабилности у друштву, политичке стабилности, социјални мир, као и да обезбиједимо и ојачамо радна мјеста у Српској и да сачувамо политику раста плата. Од Нове године повећаћемо плате за пет одсто, а пензије ћемо за 14 одсто - поручио је Додик.

Додик је нагласио да је у новој Влади значајан број нових министара 11, што захтијева нову динамику.

Он је поновио да „Република Српска не прихвата лажног високог представника нити ће прихватити његове одлуке“.

– Ми смо за кретање ка ЕУ, али нисмо задовољни чињеницом да се на овакав начин третира Република Српска. Одлука о кандидатском статусу је донесена зато што то треба западу и може да да одређене резултате. Што се тиче сарадње са САД, остајемо привржени контактима, уз сазнање да су све овдје радили на штету Српске. Али не можемо да заобиђемо тако велику земљу. Српска остаје против интеграција у НАТО. Одређена сарадња могућа, али видјећемо на који начин. Јесте донесен програм реформи, али тамо пише да то не прејудицира чланство – каже Додик.

Додик: Не занима нас приватно Шмитово мишљење о 9. јануару

Милорад Додик изјавио је да је оцјена Кристијана Шмита о наводној неуставности прославе 9. јануара - Дана Републике заправо приватно мишљење једног приватног лица.

-То лице што се тиче нас у Српској нема никакву институционалну снагу - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да Шмит упорно покушава бити високи представник, иако и они који су га именовали на ту позицију знају да он то није.

Додик је рекао да се људи попут Шмита не понашају правично, да намећу силу и због тога не заслужују пажњу, јер дјелују ванинституционално.

Сматра да ни Уставни суд БиХ не може одлучивати о Дану Републике.

-Република је до сада обиљежавала тај дан и обиљежаваће јер постоји и постојаће - поручио је Додик.

Поновио је да је народ Српске одлучио на референдуму да је то Дан Републике.

-Шмит може да ради шта хоће и нека прославља своје празнике, а наше нека остави на миру. Неће ни бити позван на прославу 9. јануара -

Поручио је Шмиту да ће свака његова евентуална одлука на штету Српске изазвати Републику на радикалније потезе заштите.

-Он гдје год да се појави настаје неред и зато је упитна прича ЕУ о кандидатском статусу БиХ - рекао је Додик.

Додик је поновио да Шмит за Републику Српску није високи представник и да ниједна његова одлука неће бити прихваћена у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана