Додик: Холокауст  најмрачнији период европске историје

Срна
Додик: Холокауст  најмрачнији период европске историје

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Холокауст један од најмрачнијих и најсрамнијих периода европске историје и да се Српска културом сјећања бори против понављања историје.

- Наш задатак је да се сјећамо свих жртава, да едукујемо младе и зауставимо пораст антисемитизма у Европи и шире - написао је Додик на друштвеној мрежи "Икс".

На Палати Републике у Бањалуци синоћ је, поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста, приказан број који симболизује 6.000.000 Јевреја који су страдали у Холокаусту.

Испод броја је исписана порука "Ми памтимо" која представља учешће у кампањи сјећања коју је покренуо Свјетски јеврејски конгрес прије неколико година.

У овој кампањи сваке године учествује све више људи и институција из цијелог свијета, чиме одају почаст жртвама Холокауста и поручују да ће их се заувијек сјећати.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

Овај дан посебно се обиљежава у европским земљама у којима је у Другом свјетском рату живот изгубило 53 милиона људи, међу којима готово 31 милион цивила.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана