Додик: Хоћемо у ЕУ, али не и санкције Русији

Срна
Додик: Хоћемо у ЕУ, али не и санкције Русији

БАЊАЛУКА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Српска жели у ЕУ, али и ФБиХ треба да конкретним дјелима покаже исто, те напоменуо да Српска неће пристати да постане послушник и да ради све што од ње неко тражи, па ни Европа, већ очекује поштовање као према равноправном партнеру, што значи да политика неутралности неће бити доведена у питање.

Он је оцијенио да је јучерашња посјета предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен добар знак за БиХ и порука да и ЕУ види напоре које све стране улажу да потребне реформе буду спроведене.

"Желимо да радимо на томе и то смо показали", написао је Додик на платформи "Икс".

Додик је напоменуо да, ипак, око неких ствари је јасно да не постоји консензус.

"Током јучерашњег обраћања могли смо да чујемо тврдње које нису истините, а тичу се усклађености са спољном политиком ЕУ. БиХ није и неће се придружити ставовима у којима се њена неутрална позиција доводи у питање. Република Српска се залаже за мир и ту не остављамо никакав простор за било које друго тумачење, али не можемо и нећемо пристати да учествујемо у сукобима великих", напоменуо је Додик.

Он је истакао да Република Српска саосјећа са страдалима и одбија да буде дио лицемјерне политике у режији Запада.

"Република Српска је против санкција Русији и БиХ није увела те санкције. Приватни ставови Бошњака за нас нису никаква обавеза", рекао је Додик.

Додик је напоменуо у да ће бити ријешено питање одметнуте групе амбасадора.

"/Златко/ Лагумџија и његово именовање /за амбасадора Сталне мисије БиХ при УН/ спорни су од почетка, али Република Српска жељела је остати досљедна ставу да се не уплиће у именовања која долазе од Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ", указао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је то политика која се мијеша у све, осим у оно што јој је посао, те указао на то да БиХ не може ићи напријед с политиком која сваки дан иде с неким подметањима и лажима.

"За напредак ка ЕУ кључно је повјерење између свих нас, прије свега Републике Српске и ФБиХ, као и три народа, Срба, Бошњака и Хрвата, који су конститутивни у БиХ, а оваквим приступом који показују Бошњаци - то повјерење се сваки дан све више топи", рекао је Додик.

Додик је истакао да, што се тиче Српске, за њу је можда то и боље, јер тако је више нико неће моћи спријечити да сама иде напријед. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана