Додик: Главни преговарач са ЕУ да буде из Српске, СНСД се спрема за изборе...

ГС
Foto: predsjednikrs.rs/Борислав Здриња

Главни преговарач са Европском унијом треба да буде из Републике Српске, поручио је предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Нагласио је да СНСД подржава европски пут.

- Поздрављамо то што је најављен преговарачки статус. Очекујемо да залагања наше партије за тај европски пут буду препозната - навео је Додик.

Рекао је да је СНСД одувијек био за рјешавање 14 приоритета у пакету.

- Закон о Уставном суду је дио тих приоритета и на рјешавању питања састава Уставног суда инсистирамо - рекао је Додик.

Истакао је да Извршни комитет анализирао економску и безбједносну ситуацију у Српској. Додао је и да се СНСД спрема за локалне изборе, који ће се одржати у октобру ове године, те да ће странка добити нове људе у шест или седам општина у Српској.

Додик најавио чистку, један СНСД-ов одбор већ распуштен

Одбацујемо Лагумџијин покушај

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да Извршни комитет те странке одбацује као неприхватљиву праксу амбасадора у УН Златка Лагумџије који покушава да без икаквих овлаштења у процедуру у УН гурне декларацију о Сребреници.

"То је неприхватљиво и урушиће чак и преговарачку позицију БиХ", рекао је Додик на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета.

Он је рекао да одбацује као провокативну било какву подршку тој резолуцији, а поготово министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковићева.

Додик је навео да је Конаковићева изјава којом подржава Лагумџију у вези с наведеним покушајем "политички имбецилна", као и Конаковићево изненађење због тога што се Срби противе Лагумџијиним поступцима.

"Бунимо се зато што сматрамо да све оно што излази из БиХ има јасну процедуру у вези са спољним питањима, а то је да се на Предсједништву БиХ то питање дефинише, те да представници БиХ у различитим институцијама поставе тако да могу те процесе да реализују", истакао је Додик.

Он је нагласио да свако другачије понашање од наведеног представља кршење Устава и закона, као и отимање спољне политике од БиХ и стављање у функцију бошњачке спољне политике.

"Ту бошњачку спољну политику ми одбацујемо. Сада се понашају нешто славодобитно, али ће то бити тежак проблем за функционисање БиХ", истакао је Додик.

Он је најавио да ће Српска одмах након евентуалног упућивања те резолуције, редефинисати послове који су рађени у оквиру партнерства, као и понашање у оквиру институција на нивоу БиХ.

"Затражићемо нашу Народну скупштину и дефинисаћемо како ћемо се понашати у том погледу“, истакао је Додик.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да је "упознат о томе да амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија припрема резолуцију о Сребреници" и изразио наду да ће се тај документ о којем не постоји став Предсједништва БиХ "у априлу наћи на сједници Генералне скупштине УН".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана