Додик: Формирати власт са изборним губитницима био би авантуризам

Срна
Додик: Формирати власт са изборним губитницима био би авантуризам

САРАЈЕВО - Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће Република Српска након потврђивања избора врло брзо формирати власт, те да се о томе када ће бити формирана власт на нивоу БиХ ништа не може прогнозирати.

-Чим се потврде мандати мислим да се на формирање власти неће чекати дуго  - рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва БиХ и састанка са предсједником Еврпске комисије Урсулом фон дер Лајен у Сарајеву.

Он је истакао да ће нова влада Републике Српске бити формирана веома брзо, а Народна скупштина одмах након инаугурације.

-Свакако мислим да неће проћи више од мјесец дана и да ћемо имати Владу и Народну скупштину у Републици Српској - поручио је Додик.

Он је навео да ништа није познато када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ.

-Питање је да ли овдје уопште треба власт, када се зауставља изградња гасовода у условима када цијели свијет и Европа вапе за гасоводима, умјесто да смо отворени и да било ко ко може доведе било какву инвестицију такве врсте, овдје се то упорно зауставља - оцијенио је Додик.

Додик је истакао да се на нивоу БиХ све инвестиције упорно заустављају.

-Вјерујем да ће и будуће Предсједништво БиХ тако радити. И даље ће Жељка Цвијановић (будући српски члан Предсједништва) предлагати, али ће и даље они то одбијати. Због чега и у чему је смисао, зашто се овдје сједи и зашто се овдје долази? - пита Додик.

Додик, који је актуелни српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да то не разумије.

-Само нас спречавају да радимо и онемогућавају Републици Српској да се гради “Бук Бијела”, да се гради аеродром. Уосталом велики народни сабор који смо имали у Бањалуци прије неколико дана усвојио је платформу и рекао да се то неће трпјети. Ја ћу то као предсједник Републике Српске из дана у дан понављати и тражити да се поштују та опредјељења народа - поручио је Додик.

Додик сматра да би било лоше да се на нивоу БиХ власт формира са изборним губитницима из Републике Српске.

Он је навео да постоји могућност да се власт на нивоу БиХ формира са изборним губитницима из Републике Српске, али да се тиме иде у авантуризам.

-Оно што би било лоше је управо то да се на нивоу БиХ власт формира са изборним губитницима из Републике Српске - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Навео је да ће владајуће странке из Српске највјероватније имати четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

-Вјерујем да ћемо поново имати четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БИХ, имаћемо члана Предсједништва, имаћемо власт у Републици Српској, а то ће можда само убрзати неке наше одлуке - поручио је Додик.

Поновио је да не зна како ће се одвијати ситуација у вези са формирањем власти на нивоу БиХ и ком смјеру ће се ићи.

Додик сматра да је најконфузнија ситуација у ФБиХ, те да лидер ДФ-а Жељко Комшић тврди да САД траже да се власт не формира са СДА.

Истакао је да постоји договор са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем за наставак партнерства.
-До сада је договорено да ћемо све пратити са ХДЗ-ом, Драган Човић и ја имамо тај договор и ми ћемо прије него што било шта будемо договарали са федералним партнерима апсолутно дефинисати и прецизирати нашу политику - истакао је Додик.
Он је напоменуо да неки званичници из Европе пријете Републици Српској.
-Они више не могу себи помоћи, а камоли нама - оцијенио је Додик.

Вијеће народа Српске је квазиинституција

Милорад Додик, који је и предсједник СНСД-а изјавио је да било какав покушај изједначавања Дома народа Парламента ФБиХ са Вијећем народа у Републици Српској није ништа друго него испољавање апослутног незнања и неразумијевање дејтонске структуре БиХ.

На питање да прокоментарише писмо Покрета за државу упућено Кристијану Шмиту у којем траже да укине одлуку од 2. октобра и уведе симетрична рјешења за Дом народа ФБиХ и Вијеће народа Републике Српске, Додик је рекао да Кристијан Шмит није високи представник, а и да је легално именован на ту позицију нема овлашћење да намеће било шта, нити да интервенише и мијења одредбе Дејтонског споразума.

-Дом народа Парламента Федерације је дејтонска и уставна категорија и он се конкретно спомиње као тијело у којем се бирају бошњачки и хрватски делегати у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ за разлику од Републике Српске гдје се српски делегати, како Устав каже, бирају у Народној скупштини Републике Српске - појаснио је Додик, додавши да не вјерује да то не знају они који су послали писмо, а ако не знају онда нека прочитају текст Дејтонског споразума.

Вијеће народа Републике Српске, указао је Додик, је квазиинституција наметнута од високог представника на основу одлуке Уставног суда БиХ која је донесена прегласавањем српских судија од бошњачких и страних судија који сједе у Уставном суду БиХ.

Он је нагласио да је тај проблем могуће превазићи једино на начин да у наредном приоду дође до укидања Вијећа народа Републике Српске, који је антиуставна и антидејтонска категорија.

-Република Српска одавно размишља да укине неуставно Вијеће народа, које се показало као кочничар напретка и развоја, а не гарант равноправности у Републици Српској - поручио је лидер СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана