Додик: Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Шмита и страних судија

Срна
Додик: Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Шмита и страних судија

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Кристијана Шмита и странаца у Уставном суду БиХ.

Додик је истакао да у ЕУ нема јединства и да Европу не чекају свијетли дани, што ће се одразити и на земље Балкана, о чему ће бити ријечи на Самиту ЕУ који се одржава у Бриселу.

"Ако донесу одлуку да БиХ добије преговарачки статус, онда је то политичка одлука. То ће урадити ако тај статус дају Украјини и Молдавији. БиХ треба да ослободе колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он сматра да се у Бриселу одржава веома тежак самит који ће показати у каквом је стању ЕУ, додајући да нема јединства о кључним питањима.

"Европа је пуна проблема и то сам видио недавно када сам боравио у Бриселу. Сјетио сам се улазака у Савезно извршно вијеће бивше Југославије пред сам распад те земље. Не мора то ништа значити, али видим да у Европи не постоји консензус о свим питањима", рекао је Додик.

Он каже да је промашена и политика ЕУ према сукобу у Украјини и да ће САД покушати да свале терет сукоба на Брисел.

"Очекују да ЕУ њима да 60 милијарди, колико је сада на столу. Замислите да су за земље Балкана за четири године предвидјели шест милијарди. То говори у каквом смо односу. Европа је водила погрешну политику и изгубила је лидерство. Промашила је политику око рата и потцијенила Русију. Све што су могли да промаше, промашили су. Русија и /предсједник Владимир/Путин су се показали моћним и стабилним, и то сада ни они не споре у својим извјештајима", истакао је Додик.

Када је ријеч о отварању приступних преговора са ЕУ, Додик је рекао да то ништа не значи и не прејудицира, подсјетивши на статус Турске која је прије неколико деценија започела процес приступања, те да то буди сумњу у искреност цјелокупног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана