Додик: Европа да покаже да ли жели БиХ за свог партнера

СРНА
Додик: Европа да покаже да ли жели БиХ за свог партнера

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је пред БиХ отварање преговора са ЕУ и да је и у Европи вријеме за озбиљне одлуке којима ће показати да ли је одлучна и да ли жели БиХ за свог партнера.

Додик је навео да је са партнерима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ урађен велики посао и да се активно ради да се у року финализују рјешења која ће дати тачан датум за БиХ.

Он је навео да је ЕУ поздрављен напредак, али се и даље чују и они друге који покушавају да нађу изговор како би се закочио европски пут БиХ.

Додик је увјерен да су ти гласови у потпуности против процеса проширења, те да су се трудили да не виде оно што је очигледно, да је испуњено и више него што су то урадиле многе данашње чланице.

"Приче о санкцијама неколико исфрустрираних парламентараца доказ су да један дио Европе не разумије сложени систем уређења БиХ. Свака њихова порука је деструктивна и никоме не помаже, па ни Федерацији", истакао је Додик.

Додик је указао да су многи покушали да злоупотријебе причу о европском путу како би се обрачунали с Републиком Српском, али нису успјели у томе.

Европска унија, подсјетио је, почива на принципима сарадње и договора и представници странака на власти у Српској и Федерацији показали су у кратком периоду да су уградили те принципе у свако рјешење и сваки закон који смо донијели.

"Поштовање договора основа је сваког напретка и од Европе очекујемо да покаже да поштује БиХ конкретним дјелима – отварањем преговора. И у Европи је вријеме за озбиљне одлуке којима ће показати да ли је одлучна и да ли жели БиХ за свог партнера", написао је Додик на мрежи "Икс".

Према његовим ријечима, Република Српска остаје чврсто опредијељена да заједно с ФБиХ напредује на европском путу и сарађује са свима.

"У овом процесу смо заједно. Колико год неки покушавали представити да је Федерација та која нешто ради и представити представнике Српске као негативце, треба знати да таквим активностима највише дијеле БиХ", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да у БиХ остаје једино рјешење договор њених изабраних представника и поштовање принципа на којима је настала.

"Свако ко мисли да то може промијенити игра се са судбином БиХ и негира је као суверену и самосталну", закључио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана