Додик: ЕУ у тоталној кризи, пропали принципи на којима је заснована

СРНА
Додик: ЕУ у тоталној кризи, пропали принципи на којима је заснована

САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је залагање за БиХ у ЕУ декларативно, те да су пропали принципи на којима се ЕУ годинама заснивала и ширила, међу којима и владавина права.

Додик је истакао да не може бити владавине права а да Брисел, зато што су Американци то рекли, подржава лажног високог представника Кристијана Шмита или да каже да је владавина права то што он чини у БиХ.

"Сад је Милорад Додик крив и треба да буде прогањан по суду", рекао је Додик, питајући каква је то Европа и коме она треба.

Према његовим ријечима, Европа је у тоталној кризи и нема ништа, па ни свој устав, нити иједног лидера који данас може да је повуче напријед.

"Имате престрашене лидере Европе који се плаше шта доноси сљедећа година и раде по неком рефлексу. То је Европа која је доживјела економски суноврат, Европа која нема ни гаса ни угља, нафте, ни племенитих метала... Европа је имала само једну понуду која се зове подршка неким реформама", рекао је Додик и навео да је хрватски предсједник Зоран Милановић јуче рекао да ће ускоро сви европски фондови бити празни.

Када је у питању 14 приоритета које је пред БиХ поставила Европска комисија, Додик је подсјетио да је став Републике Српске да то треба да се ријеши у пакету, али да системом селекције људи из Делегације ЕУ и бошњачки политичари изузму неколико питања и то намећу.

"Фино смо рекли да хоћемо све у пакету, као и да смо спремни да радимо на неколико пакета и закона које је Европа затражила, али су муслимани из Сарајева и њихови полтрони из неких минорних странака предложили да то буду приоритети", рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је јуче у Представничком дому Парламентарне скупштине усвојен закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, што су неки славодобитно представили.

"Ми смо давно рекли да ништа немамо против тог закона, али он неће коначно бити усвојен док на дневни ред не дође закон о суду и други закони који су потребни, а ако њих не буде, неће бити ни закона о спречавању прања новца", поручио је Додик и објаснио да ће делегати из СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине закон о спречавању прања новца вратити у редовну процедуру.

Истичући да се са представницима Републике Српске не може разговарати на превару.

Предсједник Српске рекао је да не пристаје на захтјев Европе да БиХ усвоји 112 као позивни знак за ванредне ситуације, при чему је одбијен његов приједлог да то ураде Република Српска и Федерација БиХ.

"То је покушај да нас макар мало схвате озбиљно у овоме што говоримо. Ја никоме не пријетим, могу да стоје још 100 година. Не вјерујем у БиХ, ово је промашај историјских и планетарних размјера. БиХ је промашај који свима штети - и муслиманима, Србима и Хрватима, нико унутра није задовољан, осим скоројевића из Европе који кажу `ето мир је тамо и нека се они кувају тамо у том свом лонцу`", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана