Додик: ЕУ третира БиХ као неозбиљан пројекат

Срна
Foto: Predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Срну да ЕУ третира БиХ као неозбиљан пројекат и зато се стално испостављају нови услови и поручио да свима треба да буде јасно да никаквог усклађивања визног режима са ЕУ неће бити.

"То је неодржива прича. Босански муслимани покушали су да преваре јавност и данима пласирају лажи о томе да Република Српска кочи процесе, јер је свима јасно да никада неће пристати на то да се уведу визе Турској, као ни Саудијској Арабији. Немају карактер, а ни храброст да то јасно кажу, него морају да помињу Српску.

Ми немамо проблем да кажемо да су Русија и Кина наши пријатељи, да наши односи и везе никада нису били јачи и бољи и да ћемо сачувати наше пријатељство које је засновано на узајамном поштовању и повјерењу", истакао је Додик за Срну упитан да прокоментарише нови услов ЕУ испостављен БиХ о усклађивање визне политике са политиком ЕУ која предвиђа обавезно посједовање виза за држављане Турске, Кине, Русије, Азербејџана, Омана, Катара, Кувајта и Саудијске Арабије.

ЕУ ЈЕ ДАВНО ПОКАЗАЛА НА КОЈЕМ ЈЕ МЈЕСТУ БиХ ЗА ВЕЋИНУ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА

Он је рекао да је не тако давно ЕУ показала на којем мјесту је БиХ за већину европских земаља, а прву праву потврду њиховог лицемјерја БиХ је добила за вријеме пандемије вируса корона, када се свако бавио само собом, а политика заједништва једноставно је замрла.

Истовремено, додао је он, Кина је прва понудила своју искрену помоћ, без било каквих условљавања која увијек долазе од запада.

"Русија и Кина су показале досљедност у поштовању међународног права и од њих никада нисмо могли чути ниједну сувишну ријеч или било шта што излази из оквира поштовања Дејтонског споразума, а да не говоримо о било каквом условљавању и ултиматумима", нагласио је Додик.

Он је указао да је Република Српска добро изварана европском причом кроз стална обећања муслимана да се заједно улази у ту причу да би људима било боље, док све вријеме у тајности раде против Српске и српског народа.

ТЕШКО ЈЕ ПОБРОЈАТИ СВЕ ПРЕВАРЕ ЕУ

Предсједник Републике је навео да је веома тешко побројати и све преваре Европске уније и њихове сталне корекције и накнадну памет испостављајући неке нове услове.

"Ако су жељели да нас још више удаље од себе, то им добро иде, јер нисмо ми баш такве будале каквим нас сматрају да одбијамо оне који нуде искрену помоћ и трчимо у загрљај онима који стално покушавају да гурају свој интерес, не обазирући се на интересе нашег народа. То је све резултат америчког утицаја, гдје се покушава потпуно избрисати идентитет једног народа и испословати неке ствари кроз лажна обећања", рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска жели партнерство са Европом, али не пристаје на подаништво и никакав новац ништа не може и неће учинити да, како је нагласио, заборавимо наше пријатеље или да се одрекнемо својих права.

"Нови услов који су поставили доказ је да је све ово превара и да се с неким средствима Република Српска мало помало покуша увући у унитарну причу. О томе могу само да сањају. Годинама нам траже све и свашта, ствари које већина данашњих чланица никада не би могла испунити. У цијелој тој фарси сами су себе демантовали више пута и погазили своје ставове", констатовао је Додик.

ЈЕДИНИ УСЛОВ КОЈИ ЈЕДНА ЗЕМЉА ТРЕБА ДА ИСПУНИ ЈЕСТЕ ДА ЈЕ СЛОБОДНА И СУВЕРЕНА, А БиХ ТО НИЈЕ, ОНА ЈЕ ОКУПИРАНА

Он је поручио да једини услов који једна земља треба да испуни да би се приближила ЕУ јесте да је слободна, самостална и суверена, а БиХ то није, јер је окупирана.

"И сва та прича о неким средствима која ће бити уложена у БиХ показује како се покушава и даље одржати тај наратив. Као прво, Уставни суд је питање БиХ, а не страних судија, а као друго БиХ не постоји без Републике Српске, па тако неће бити никаквог укидања вета", истакао је Додик.

Он је рекао да свако издвајање Српске у смислу било какве одговорности на европском путу је обична бошњачка подвала, која иде на руку Европљанима и Американцима, али, каже он, мора бити искрен, иде на руку и Републици Српској.

"Сваки пут кад пишу о Републици Српској, ми знамо да са том БиХ немамо ништа. Како можете кажњавати дио неке земље, а да не казните други? То је могуће урадити само у заједници двије државе које су у свему одвојене и то нам странци стално потврђују да и они то знају. Сви су свјесни реалности двије државе у БиХ", нагласио је Додик.

РЕЗОЛУЦИЈА ДОНИЈЕЛА ВИШЕ ШТЕТЕ БОСАНСКИМ МУСЛИМАНИМА НЕГО БИЛО КОМЕ ДРУГОМ

На питање да прокоментарише то што се Парламентарна скупштина Савјета Европе придружила "резолуцији о Сребреници" коју је усвојила Генерална скупштина УН, Додик је рекао да су Саша Магазиновић и Сабина Ћудић веома активни у разваљивању БиХ и то, свакако, треба похвалити.

Он је констатовао да је та резолуција донијела више штете босанским муслиманима, него било коме другом.

"Понизили су жртве, а и покренули неке активности у којима никад већи број земаља није добио прилику да чује стварну истину о догађајима у БиХ. И шта се покушава овдје направити!? Резолуција о Сребреници која се покушала подвалити цијелом свијету у тренутку када је требало да се донесе један документ у коме би показали да су коректни према муслиманима, због дешавања у Гази, довела је у питање кредибилитет Генералне скупштине УН.

То што се доносе неки текстови у којем се промовишу антисрпски наративи и заговара нека заједничка историја је показатељ да та заједничка историја не постоји, као и да није било геноцида. Замислите да ви морате неким документима и фалсификатима да покушавате да наметнете лаж. Све што Бошњаци раде и њихови декор Срби и Хрвати само поништава БиХ", указао је Додик.

Он је нагласио да Бошњаци годинама од БиХ покушавају направити искључиво исламску државу, што потврђује и недавни скандал у Аустрији када бошњачки кадет није хито да се рукује са женом.

"Министар /одбране у Савјету министара Зукан/ Хелез прво је отишао код реиса, па се онда огласио поводом овог невиђеног скандала. Одлука да се то лице, ипак, ангажује у Оружаним снагама, иако се зна да не може и да се никада неће уклопити у систем рада Оружаних снага, говори да Хелез покушава да прави исламску војску.

Сутра исто тако може да се деси да одбије да послуша особу која му је надређена и да каже да једино Алах одлучује", истакао је Додик и упитао да ли то треба да се деси да би свијет видио шта Бошњаци овдје раде?

Предсједник Српске је навео да све ово вријеме Бошњаци заговарају неко наоружавање и измишљају пријетње, а очигледно је да су за БиХ највећа пријетња радикалне исламске структуре.

"Имами предлажу да свако дијете научи да користи оружје, реис позива Бошњаке да се спреме да бране оружјем БиХ, а онда неки кадет тако дође и одбије да се рукује са првом женом министарства одбране Аустрије. Питање је шта је све још могао да уради у складу са својим вјерским обичајима. Скандал који је приредио Хелез показао је цијелом свијету шта је БиХ и гдје Бошњаци покушавају да је воде", рекао је предсједник Српске за Срну.

Осврнувши се на предстојеће локалне изборе, Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је шта год неко планирао и радио СНСД ће побиједити.

"Имамо озбиљне сумње да се спрема никад већа превара. Уводе се праксе које прије нису постојале. Шмитови и амерички послушници су распоређени на све стране спремни да оправдају њихове тврдње да су била потребна сва наметања њемачког илегалца само неколико дана прије договора представника институција.

Не вјерујем у случајности, ни у то да се сад пријети Оружаним снагама, мада када се види ко је тамо кадар и какви се људи примају све је могуће. Знамо да се покушавају малверзације и на вријеме упозоравамо све да не ризикују да се мијешају у изборни процес. Нико неће моћи да промијени вољу народа Српске. Позивам све људе да изађу у што већем броју и гласају како би показали да никаква тиранија Американца неће проћи", поручио је предсједник Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана