Додик: E, нећемо тако!

Срна
Додик: E, нећемо тако!

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је готово све приоритете које је ЕУ поставила пред БиХ, а који су реализовани, реализовао кадар из Републике Српске и да то истичу и европски званичници и највиши функционери администрације у Бриселу.

Додик је рекао да то што не види Мајкл Марфи опијен мржњом према њему и Српској, није проблем Милорада Додика.

"Срби су европски народ. Увијек су били и јесу дио Европе и ми искрено желимо да будемо чланови ЕУ. Ваше оспоравање нама ништа не значи. Никада никога нисмо ни условљавали ни уцјењивали, то је ваш манир. Само смо инсистирали на поштовању Устава, Дејтонског споразума и испуњавању свих услова које је Европа пред нас поставила. Шта је ту спорно?", рекао је Додик.

Реагујући на саопштење из Амбасаде САД у којем наводе да ако БиХ на путу ка ЕУ не учини још један корак напријед у марту, јасно је да ће кривица бити на предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Додик је рекао да му је лакнуло, Марфи је жив.

"Већ сам се забринуо, нема га данима да се огласи. Јутрос се огласио, показујући да живи у паралелном универзуму, потпуно одвојен од реалности у којој живи БиХ.
То није здраво. Читам објаву амбасадора Марфија и питање које се само намеће је: "Нешто сте хтјели? (а не тиче вас се)".

Предсједник Српске је навео да сваким својим обраћањем Амбасада САД, њени експоненти и подржаваоци, потврђују колико им је заправо стало до очувања колонијалног статуса БиХ.

"Драга господо иза тастатуре, питања која ви постављате нас се не тичу. Ради се о ЕУ интеграцијама, којима је српски народ посвећен и о којима разговарамо с институцијама ЕУ или њиховим представницима овдје. Можете ли задржати бар мало пристојности у понижавању читавог континента мијешањем у ствари које се вас апсолутно не тичу", нагласио је Додик.

Он је додао да је права намјера тог обраћања упућивање поруке да од европског пута БиХ нема ништа, али и покушај да се кривица припише њему и Републици Српској.

"Има она сјајна филмска реплика: 'Нећемо тако, Дино!' Е, нећемо тако, Марфи. Република Српска и ја смо максимално укључени у договор, проблем је што су партнери с којима би требало да договарамо искључени. Ви сте их искључили и желите преговарати умјесто њих. То виде и грађани бошњачке националности.
Зато вам ова подвала неће проћи.

Нећете ни мене ни Републику Српску оптужити за неуспјех. Ако БиХ не добије отварање преговора са ЕУ, искључиви кривци сте Ви и Ваши пулени којима нисте дозволили да направе искорак", нагласио је Додик.

У саопштењу из Кабинета предсједника Републике Српске наводи се да предсједник Српске истакао да има обавезу да се виђа и сарађује са свима, процјењујући интересе бирача које представља.

"Тако ја процјењујем да нема никаквог разлога да се не виђам и не продубљујем везе с предсједником Руске Федерације. И нема ту неких великих тајни - ми смо пружене руке ка свима који поштују наше право да одлучујемо сами о себи. Руска Федерација није и није никада ни покушала да буде фактор подјела у БиХ, а камоли да се мијеша у наше европске интеграције или законе.

Дакле, немојте ваше ратове водити преко наших леђа. Немојте оно на шта не пристају људи у Тексасу да тражите од људи у Требињу. Ми вам можемо бити партнери кад ријешите да помогнете у тражењу рјешења, а не у њиховом саботирању. Имате ви својих брига ових дана, мијешате Мексико с Египтом и изгледа имате моћ да разговарате с покојним предсједницима Француске", истакао је предсједник Српске.

Додик је, у име БиХ, љубазно замолио да обрате пажњу на то шта ових дана потписују. "Можда желите још неки круг бесмислених санкција увести Москви, а побркате је с Мостаром", навео је Додик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана