Додик Џаферовићу: Ви сте шампион у покушајима да изманипулишете

Срна
Додик Џаферовићу: Ви сте шампион у покушајима да изманипулишете

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас на ванредној сједници Предсједништва да је предсједавајући Шефик Џаферовић хтио да изманипулише Предсједништво и прекрши Устав, те је предложио да тачка о агреману њемачком амбасадору буде на сљедећој редовној сједници јер никакво ванредно стање нити ванредне околности нису наступиле.

Додик је затражио да Предсједништво Шмита удаљи из БиХ, да му забрани рад и дјеловање и прогласи га персоном нон грата, али, све четири тачке дневног реда које је предложио Додик друга два члана Предсједништва су одбила.

Срна преноси стенограм са сједнице у цијелости:

Шефик Џаферовић: Поштовани чланови Предсједништва, г. Додик и г. Комшић, замјениче генералног секретара, чланови секретаријата, шефови и чланови кабинета, све вас поздрављам и отварам 157. ванредну сједницу Предсједништва БиХ. Констатујем да су у згради ПБиХ физички присутна два члана ПБиХ, г, Комшић и ја, а да се г. Додик јавља и учествује на сједници путем линк везе.

Дакле, ово је ванредна сједница ПБиХ и ја сам у позиву навео да су, у позиву и допуни позива, дневни ред данашње сједнице двије тачке. Прва - Приједлог одлуке о прихватању споразума и одређивање потписника за Споразум између Европске уније, с једне стране, и БиХ, с друге стране, о учествовању БиХ у Механизму Уније за цивилну заштиту. И друга - Приједлог одлуке о давању агремана амбасадору Савезне Републике Њемачке у БиХ Томасу Фитхену, изванредном и опуномоћеном амбасадору Савезне Републике Њемачке у БиХ.

Ово је ванредна сједница, ово је дневни ред, нема расправе о дневном реду. Прелазимо на реализацију дневног реда.

Милорад Додик: Како нема расправе?

Шефик Џаферовић: Зато што је ванредна сједеница.

Милорад Додик: Не одлучујеш само ти какав ће бити дневни ред него Предсједништво.

Шефик Џаферовић: Дајте ми одредбу Пословника.

Шарчевић Ђорђе: Члан 24 став 2 Пословника о раду „Дневни ред ванредне сједнице се прихвата без гласања на почетку сједнице, осим ако ванредна сједница има више тачака када се гласа о дневном реду."

Шефик Џаферовић: Добро.

Шарчевић Ђорђе: И још нешто. Ја се извињавам, вама и г. Комшићи би хтио да уручим допуну дневног реда.

Шефик Џаферовић: Добро. Може.

Милорад Додик: Нисам чуо образложење г. предсједавајући или се није чуло овдје. Можете ли ми га ви саопштити?

Шарчевић Ђорђе: Је ли треба ја да поновим или..?

Шефик Џаферовић: Не требате Ви ништа понављати.

Милорад Додик: Нисам ја чуо.

Шефик Џаферовић: Шта Вас интересује?

Милорад Додик: Све ме интересује. Зашто Ви манипулишете са овим и покушавате уводити дневни ред кад никако нисте били у праву. Нисам чуо образложење. Желим да чујем образложење.

Шефик Џаферовић: Дакле, дневни ред данашње сједнице је упућен у два наврата. Први је садржавао једну тачку дневног реда и ово је коначни дневни ред, што се мене тиче, садржи двије тачке дневног реда. Ја сам их објаснио које су. И Ви сте у праву када је у питању ванредна сједница а има више од једне тачке дневног реда онда се гласа о дневном реду. Ја ћу то наравно да урадим и да испоштујем. Отварам расправу о дневном реду. Г. Додик изволите.

Милорад Додик: Веома је индикативно како се понашате. Покушали сте да изманипулишете Предсједништво, прекршите Устав и да прогласите да сте Ви тај који је неприкосновен, који може да одређује дневни ред, не дозвољавајући расправу о дневном реду на овој сједници Предсједништва. То говори о Вашем манипулативном хтјењу али као што видите и сами нисте у праву. И по ко зна који пут ово је у функцији Вашег настијања да приватизујете Предсједништво, да прекршите Устав и Пословник о раду. Ви сте несумњиво шампион у покушајима да изманипулишете и Пословник и Устав и зато мислим да треба да сносите одговорност. Неколико пута сам покушао да тражим да Вас смијенимо, нисам успио, али ово сад говори да сам био у прву. Ваше настојање да се тако понашате говори о томе шта Ви мислите о Предсједништву, шта мислите о Уставу БиХ. у сваком случају, дакле, могу да прихватим прву тачку дневног реда јер она није спорна Приједлог одлуке о прихватању споразума и одређивање потписника за Споразум између Европске уније, с једне стране, и Босне и Херцеговине, с друге стране, о учествовању Босне и Херцеговине у Механизму Уније за цивилну заштиту. То је ок. Не видим разлог да на ванредној сједници стављате нешто што је дио редовних активности ПБиХ. То је ова друга тачка дневног реда - Приједлог одлуке о давању агремана амбасадору Савезне Републике Њемачке. Не видим ништа шта је ту ванредно да је Ви стављате на дневни ред осим опет Ваше жеље за манипулацијом и прављењем одређених медијских и других ствари. Предлажем да се ова тачка дневног реда скине са дневног реда и стави на сљедећу редовну сједницу јер ни по чему не заслужује да буде на ванредној сједници ПБиХ јер никакво ванредно стање ни ванредне околности нису настале да би она требала да се овдје нађе. Зато мислим да је то дио Ваше манипулације да би се очувало то.

Поред тога предлажем да се на дневни ред гласа о тачки Став Предсједништва БиХ о неуставном и нелегитимном поступању господина Шмита. Дејтонски мировни споразум који је потписан 21. новембра 1995. године и ратификован 14. децембра 1995. је основ на којим почива и функционише БиХ као темељ мира и просперитета у њој. Када је у питању високи представник за БиХ битно је истаћи да је његова улога искључиво предвиђена Анексом 10 Дејтонског мировног споразума којим се дефинише: Члан 1 високи предтавник став 1 цитирам „стране се слажу да ће примјена цивилног аспеката мировног рјешења садржати широки дијапазон активности укључујући наставак хуманитарне помоћи за период колико то буде потребно; обнова инфраструктуре и економска обнова, установљавање политичких и уставних институција у БиХ; унапређење поштовања људских права и повратка расељених лица и избјеглица; одржавање слободних и фер избора током временског периода у Анексу 3 на општи оквирни споразум. Значајан број међународних организација и агенција биће позван да помаже у овоме."

Став 2 цитирам „С обзиром на комплексности са којима се срећу, стране захтјевају" а стране потписнице Анекса 10 то знате су БиХ тог времена, није имала пуни легитимитет и није била прихваћена од Републике Српске и значајног дијела хрватског народа али је ипак потписала то. Значи Федерација БиХ, Република Српска, Србија и Хрватска. Дакле то су стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума и оне захтијевају именовање високог представника који ће бити именован у складу са релевантној резолуцијом СБ УН-а да би „помогао и како би олакшао властите напоре страна и мобилисао, значи помогао и ништа више и олакшао, а не да би имао извршно овлаштење. Када буде потребно да се координишу активности организација и агенција које су укључене у цивилне аспекте мировног споразума предвиђене како му је повјерила резолуција СБ УН-а у виду додатака који су доле наведени." Високи представник у БиХ треба бити потврђен релевантном резолуцијом СБ УН-а, што је у случају господина Шмита изостало као и предходни став да су стране затражиле његово именовање. Из тога логично правно слиједи да је његово именовање нелагалног и нелегитимног карактера, те да се све врсте одлука који исти доноси немају и не могу имати никакакву правну важност нити производити било каква дејства. Управни одбор Савјета за провођење мира нема овлашћења да именује високог представника без одобрења релевантне резолуције Савјета безбједности, што указује да је такозвана одлука ПИК-а о именовању високог представника без правног преседана. ПИК је неформална група држава, ''ад хоц'' група држава без икаквих правних овлашћења, како га је уосталом назвао и сам Европски суд за људска права. Из Анекса 10, који је једини извор легитимитета мандата високог представника, не произилази правно на доношење закона и прописа умјесто изабраних легалних и легитимних органа ентитета и институција БиХ.

Сви досадашњи високи представници, чије праксе покушава да настави нелегални Шмит су нелегално, нелегитимно, неуставно и антидејтонски наметали законе, мијењали ентитетске Уставе, залеђивали банковне рачуне странака и грађана, укидали нижестепене судске одлуке, забрањивали грађанима именовање на политичке функције, смјењивали функционере на највишем политичком нивоу.

Посљедња у низу одлука која је донесена на неуставан, нелегитиман начин од господина Шмита који није високи представник, који је нелегалан и због тога Предсједништво у својој Одлуци треба да га удаљи из БиХ, да му забрани рад и дјеловање и прогласи га персоном нон грата, дакле Одлука којом се доноси Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ и којом се свом силином удара на оно што представља вољу народа у БиХ која се остварује преко изабраних представника у органима власти, конститутивни народ.

Ова одлука има за циљ да каже да адекватан начин на који грађани слободно и непосредно бирају своје представнике, само онај који одговара ОХР-у и Централној изборној комисији, а која је попут господина Шмита изабрана мимо законом предвиђених процедура а којој се овом „одлуком" дају судска и извршна овлашћења инквизицијског карактера. Доносилац ове одлуке руши и гази сва права, а бирачко право је једно од основних личних и политичких права. Посљедица свега наведеног је да је доношење одлука и понашање господина Шмита који у својим јавним иступима погрдним ријечима назива политичке представнике у БиХ постало предмет анализе чак и у његовој домицијалној земљи. О томе најбоље говори чланак објављен у еминентном њемачком медију „Шпигл" у коме се поставља питање да ли је господин Шмит „уопште дорастао функцији коју обавља", а на коју је дошао мимо предвиђених процедура. Дакле, поменути медиј изражава став да високог представника, не бирају грађани него међународна заједница, што није тачно наравно, јер га бирају стране, а именује Савјет безбједности, али да без обзира на то он има као широка овлашћења, што свакако опет није тачно, али желим да цитирам управо овај лист, зато што то говори о атмосфери која покушава да улогу ОХР-а и високог представника, постави на такав начин. Међутим, у томе и на крају тог чланка говори се да је функција високог представника и да је легална постала анахрона и непродуктивна. Својим понашањем и дјеловањем господин Кристијан Шмит, као појединац, нелегитиман руши принципе владавине права који подразумијевају постојање правне државе, која је потчињена праву, и то у тоталитету, што значи да сваки акт који је донесен и који доноси сама држава, не само Устав и закони, морају бити правни, а не политички и идеолошки, а посебно не охаеровски.

Будући да Шмит није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, који је једини извор легитимног мандата високог представника, самим тим нема и не може имати овлашћења за обављање било какве дужности, поготово ове. Посљедица наведеног је да се доношењем одлука господина Шмита, именованог на противправан начин крше одредбе Дејтонског споразума и Устава БиХ, као и људска и демократска права свих конститутивних грађана и зато предлажем Одлуку Предсједништва: 1) да се забрани рад Кристијану Шмиту у БиХ, 2.) да тражимо да се прогласи персоном нон грата и да напусти БиХ, и да у том погледу Предсједништво преузима обавезу да са гарантима Дејтонског споразума разговара и рјешава проблем о будућем положају ОХР-а.

Предлажем другу тачку дневног реда - Приступање Босне и Херцеговине иницијативи „Отворени Балкан" и мислим да сам о томе много пута говорио. Мислим да ,,Отворени Балкан" показује добре резултате. Мислим да је штета за БиХ и сви њене грађане и привредне субјекте да у томе не буду и зато предлажем да ова тачка дневног реда са образложењем које сам дао, треба да буде на дневном реду.

Трећа коју предлажем је да се усвоји нацрт Основа за вођење преговора ради закључивања међународног Уговора између Босне и Херцеговине и Републике Србије о изградњи гасовода ,,Нова источна интерконекција Босне и Херцеговине и Републике Србије" на правцу граница Република Србија - Босна и Херцеговина- Бијељина - Бања Лука – Приједор - Нови Град." И раније сам тражио да се ова тачка дневног реда стави на дневни ред, упозоравам и желим да скренем пажњу члановима Предсједништва да овдје чине несагледиву штету енергетској стабилности БиХ и могућности да се она обезбиједи путем изградње овог гасовода. Разлози за закључивање предметног Споразума су изградња транспортних гасовода с циљем задовољења обавеза из Уговора о оснивању Енергетске заједнице југоисточне Европе, те основних постулата правне стечевине Европске уније, којом се наглашава потреба интегрисања и развој тржишта природног гаса кроз повезивање са регионалним и европским гасним мрежама с циљем осигурања сигурности и стабилног снабдијевања енергијом и спровођења мјера за заштиту околине. Не треба занемарити ни географску повезаност Републике Србије и Босне и Херцеговине зато се овај приједлог и зове ,,Источна интерконекција", и њихову узајамну просторну наслоњеност, што само по себи указује на потребу и оправданост заједничког обликовања и повезивања инфраструктурних система у сфери гасног транспорта. Значајно је напоменути да се реализацијом овог пројекта, Споразума између Босне и Херцеговине и Републике Србије о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција Босне и Херцеговине и Републике Србије" на правцу граница Република Србија -Босна и Херцеговина - Бијељина - Бања Лука – Приједор - Нови Град, обезбјеђује диверзификација правца и извора снабдјевања природним гасом ради обезбјеђивања безбједности снабдјевања природним гасом путем балканског односно турског тока, ТАП и ТАНАП, ЛНГ терминала у Алекандроуполису. На све наведено надовезује се и чињеница да је пројекат ,,Источне интерконекције" уврштен у документ ,,Оквирна енергетска стратегија Босне и Херцеговине" до 2035. године и означава се са високим приоритетом за Републику Српску и БиХ и зато сматрам, управо имајући у виду да се налази у једном овако важном стратешком документу да је обавеза Предсједништва да прати овакву стратегију. Споразум источне интерконекције је проглашен националним пројектом од стратешког значаја, који треба да осигура адекватан транспорт и проток гаса на подручјима споразумом обухваћених страна, што би у коначном успоставило уредно снабдијевање, допринијело економској и уопштеној стабилности, просперитету и развоју регионалних земаља.

Битно је истаћи да је Влада Републике Српске дала позитивно мишљење везано за предметни Споразум. Испред БиХ и Републике Српске, како сам и навео, да поново не читам, су потписали предузећа ,, Србија- Гас", Бања Лука још 16.03.2021. године. У складу са тачком 4 Закона о извршавању и закључивању међународних уговора СГ БиХ број 29 и 32/13, који прописују: да ,,иницијативе за закључивање међународних уговора могу дати институције БиХ, ентитети, кантони, локалне заједнице, те предузећа, установе, невладине организације и друга правна лица из подручја свог дјеловања", завршен цитат.

Гасне компаније заинтересованих страна Републике Србије и Републике Српске, међусобним уговором, регулишу се сва значајна питања везана за реализацију овог пројекта и проток гасних потенцијала на овим подручјима обухваћеним овим пројектом. Битно је напоменути да овај уговор у складу са одредбама међународног уговорног права и заснива се на правилима и стандардима те да су поступање у вези са истим било би у складу са Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора. Уважавамо чињеницу да је сагласност за уговор Источна интерконекција прибављен од стране најрелевантнијих надлежних органа у БиХ. Дакле, ти органи су следећи: Влада Републике Српске, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство спољних послова, Министарство енргетике Републике Српске., те Министарство финансија и трезора БиХ, Министарство комуникација и транспорта БиХ, дакле, сви надлежни ауторитети власти који треба да осигурају закључивање и спровођење свих облика међународних уговора у сврху постизања виших интереса на добробит БиХ и њеног комплетног становништва дали су свију сагласност. Ти органи су дали своју сагласност. Зато мислим да је ред да то учини и Предсједништво као коначно највиши орган власти у БиХ.

Битно је напоменути да је уговор у складу са одредбама међународног уговорног права и заснива се на међународним правилима и стандардима, те да би поступање у вези са истим било у складу са Законом о поступању и закључивању међународних уговора. Сматрам да би Република Српска и цијела БиХ оствариле значајне економске бенефите, просперитет и напредак реализовањем пројекта изградње гасовода источна интерконекција.

Четврта тачка коју предлажем на дневни ред је „Доношење одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурног пројекта Изградња аеродрома Требиње" између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Србије, са Нацртом меморандума. Савјет Министара је на 48. сједници, одржаној 30.03.2022. године, утврдио Приједлог основа за вођење преговора о Меморандуму о разумијевању и сарадњи на реализацији пројекта изградње аеродрома Требиње између Савјета министара БиХ и Владе Србије са нацртом Меморандума који имате. Овај сав период сматрам да је период непотребне опструкције. Мислим да ово коначно треба да се дозволи да иде даље у процедуру. Овим Меморандумом, дакле напомињем да је Савјет министара већ донио на својој 48. сједници, 30.03.2022. године, тај приједлог упутио Предсједништву. Овим меморандумом утврђени су основни правци будуће сарадње циљеви у реализацији пројекта ,,Изградња аеродрома Требиње", на принципима узајамне корисне сарадње, с поштовањем добре међународне праксе, обје стране. Мислим да имајући у виду и ту чињеницу, да је Савјет министара донио и утврдио то значи да све надлежне институције на нивоу БиХ и Републике Српске су дале сагласност, и да се тај Меморандум може усвојити на Предсједништву. Сматрам да је неопходно да се стави на дневни ред и да се о томе гласа. Дакле, суштина мог данашњег обраћања и интервенције јесте да мислим да нема потребе да се предложена тачка 2, са ваше стране, нађе на дневном реду, јер није ургентна, не заслужује ванредни карактер и предлажем ове тачке, 4 тачке дневног реда, прихватам прву тачку, то је Приједлог одлуке о прихватању Споразума између Европске уније и БиХ око цивилне заштите. Предлажем ове 4 тачке и тражим да се о свакој тачки дневног реда мога приједлога, посебно гласа.

Шефик Џаферовић: Хвала Вам господине Додик. Прије него… што господин Комшић имате ли Ви ријеч?

Дакле, закључујући расправу, желим само да кажем да ја никада нисам имао никакве друге намјере осим да поштујем Пословник о раду Предсједништва БиХ, као и све дискусије и расправе, и јако сам увиђаван када су у питању указивања на могуће грешке у Пословнику.

Ово желим одмах да кажем и да у старту одбацим све оптужбе на мој рачун. Говрити нећу ништа даље, о томе ћемо, ја се надам, неке друге прилике да говоримо. Закључујем расправу о дневном реду, дакле ово је ванредна сједница која је у складу са чланом 24, ставом 2, по дневном реду се гласа, тако стоји у Пословнику, јер има више од једне тачке дневног реда. И нема ту никакве дилеме.

Ја сам дакле, у допуни за данашњу сједницу навео двије тачке дневног реда. Ми ћемо гласати о дневном реду. Господин Додик је предложио данас четири тачке дневног реда. Прво, став Предсједништва БиХ о неуставном и нелегалном поступању господина Кристијана Шмита. Ко је за то да се ова тачка дневног реда уврсти у дневни ред ванредне сједнице? Ко је за? Један за, ко је против? Два против. Ова тачка није уврштена у дневни ред.

Затим под два, господин Додик је предложио тачку дневног реда приступању БиХ иницијативе Отворени Балкан. Ко је за то да се уврсти ова тачка дневног реда? Један за, ко је против? Два против. Тачка није уврштена у дневни ред.

Тачка три приједлога господина Додика усвајања нацрта одлуке за вођење преговора ради закључивања међудржавног уговора између БиХ и Републике Србије о изградњи гасовода Нова источна интерконекција БиХ и Републике Србије на правцу граница Република Србија – БиХ – Бања Лука - Приједор – Нови Град. Ко је за то да се ова тачка уврсти у дневни ред? Један за. Ко је против? Два против. Није уврштена тачка дневног реда.

Затим четири, доношење одлуке о покретању поступка за вођење преговора за закључивање Меморандума о разумијевању и сарадње на реализацији инфраструктурног пројекта изградња аеродрома Требиње између Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије са нацртом Меморандума. Ко је за? Један за. Ко је против? Два против. То су били приједлози господина Додика.

Мој приједлог за данашњу сједницу је дакле, приједлог одлуке о прихватању споразума и одређивању потписника за споразум између Европске уније, са једне стране и БиХ, са друге стране о учествовању БиХ у механизму ЕУ за цивилну заштиту и два приједлог одлуке давања агремана амбасадору СР Њемачке у БиХ.

Милорад Додик: Мислим да сте дужни да мој приједлог да се тачка два скине са дневног реда и ставите на гласање па онда обједините.

Шефик Џаферовић: Дакле, господин Додик предлаже, то је у реду. Дакле, ово је мој приједлог дневног реда, али прије тога господин Додик предлаже требали би да гласамо у дневном реду да се тачка два скине са дневног реда. Ко је за то да се тачка два скине са дневног реда? Један за. Ко је против? Дакле приједлог није усвојен.

Милорад Додик: ја сам овдје као икебана, је ли?

Шефик Џаферовић: Сада прелазимо на гласање о дневном реду за обадвије тачке које сам предложио. Дакле за дневни ред који сам предложио. Ко је за дневни ред? Два за. Ко је против? Један против. Дакле, констатујем да је Предсједништво утврдило дневни ред данашње ванредне сједнице. Прелазимо на прву тачку – Приједлог одлуке о прихватању споразума и одређивању потписника између Европске уније са једне стране и БиХ са друге стране о учествовању БиХ у Механизму ЕУ за цивилну заштиту. Отварам расправу. Ако се нико не јавља закључујем расправу. Прелазимо на гласање. Ко је за то да утврдимо ову одлуку, донесемо ову одлуку? Три за. Дакле, констатујем да је Предсједништво БиХ одлуку о прихватању споразума и одређивању потписника за споразум између ЕУ са једне стране и БиХ са друге стране о учествовању БиХ у механизму ЕУ за цивилну заштиту.

Прелазимо на другу тачку дневног реда. Приједлог одлуке о давању агремана амбасадору СР Њемачке у БиХ. Приједлог одлуке сте добили. Отварам расправу. Ко жели да говори? Ако се нико не јавља за ријеч закључујем расправу, прелазимо на гласање. Ко је за то да донесемо ову одлуку? Ко је за? Два за. Ко је против? Један против. Добро. Пошто одлука није донесена консензусом један члан Предсједништва, односно један члан Предсједништва је био против остаје овај рок у складу са Пословником којег имамо везано за ове даљне процедуре за витални ентитетски евентуални интерес и тако даље. Дакле морамо да сачекамо то вријеме и тај рок и одлуке које ће слиједити. На овај начин смо закључили рад данашње 157. ванредне сједнице Предсједништва БиХ. Ја Вам се захваљујем на одзиву и на учешћу у раду.

Хвала Вам. Сједница је завршена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана