Додик: Џаферовић и Комшић поново одбили да подрже "Отворени Балкан"

Срна
Додик: Џаферовић и Комшић поново одбили да подрже "Отворени Балкан"

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су друга два члана Предсједништва поново одбила да подрже иницијативу "Отворени Балкан" чиме су привреда и становништво Републике Српске и БиХ остали ускраћени за бројне економске бенефите.

Додик је истакао да БиХ због друга два члана Предсједништва и даље није дио иницијативе "Отворени Балкан".

"/Шефик/ Џаферовић и /Жељко/ Комшић су још једном одбили да подрже ову иницијативу, чиме су привреда и становништво Српске и БиХ опет остали ускраћени за бројне економске бенефите које нуди ова иницијатива", навео је Додик на "Твитеру".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао да остала два члана Предсједништва нису дозволила да се на данашњој сједници расправља о изградњи гасовода до Бањалуке и о аеродрому у Требињу, оцијенивши да такво понашање представља опструкцију и не стабилизује БиХ.

-То доприноси великом неразумијевању и нефункционисању - оцијенио је Додик.

Он је напоменуо да то јасно говори о какву будућност Република Српска може да очекује са оваквим политикама.

-Суштина је да су два члана Предсједништва (Шефик Џаферовић и Жељко Комшић) одбили иницијативе у вези са изградњом гасовода који иде према Бањалуци и одбили су да расправљају и да уврсте у дневни ред иницијативу везану за аеродром Требиње, што говори о општој опструкцији која овдје влада, поготово према Републици Српској - нагласио је Додик у изјави новинарима.

Додик је напоменуо да већ десет година Република Српска чека да почне изградња гасовода.

-То је неразумно и у сфери патолошког приступа да се онемогућава један пројекат који треба да обезбиједи редовно снабдијевање гасом једног дијела БиХ, односно Републике Српске - оцијенио је Додик.

Он је констатовао да се сада види најбоље "сва њихова галама коју дижу по свијету и овдје око Сарајева о опструкцији".

-Сада се најбоље види ко шта опструише и ко шта не дозвољава - истакао је Додик.

Додик је напоменуо да постоје двије опције гасовода, једна која долази из Хрватске од Посушја и друга из Србије, те подсјетио да је раније предложио да обје буду пуноправне.

-Међутим, видјело се да у Федерацији ствари не функционишу и због тога што они не могу да се договоре, ја сам повукао тај приједлог јер није моје да било шта из Федерације предлажем, а онда су они рекли да то мора да иде заједно што је вид једне суптилне опструкције и намјере да се Република Српска након десет година још једном онемогући у развоју гасног пројекта који је веома важан - рекао је Додик.

Он је додао да је то била само иницијатива за преговоре о меморандуму, а не дефинитивна одлука, а ни то није било прихваћено.

-Два члана Предсједништва дјелују потпуно синхронизовано на позицијама сарајевске бошњачке политике и у том погледу све што је против Републике Српске и против Хрвата се ради без оклијевања и стида - истакао је Додик.

Додао је да су на сједници данас усвојена нека техничка питања, агремани и прихваћене неке иницијативе за учешће у неким међународним активностима.

Додик је нагласио да је током разговора о гасу утицао позитивно да се цијена овог енергента готово минимално повиси и за Сарајево и у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана