Додик: Џаба вам посао, Српска не да имовину

Срна
Додик: Џаба вам посао, Српска не да имовину

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска никада неће на дневни ред стављати имовину на нивоу БиХ јер би значило да је пристала да то питање ту буде регулисано, те поручио да сви који покушавају да нешто такво наметну раде узалудан посао.

Додик је напоменуо да је ријеч о једном кључном питању за Републику Српску, за опстанак и будућност, због чега га неће стављати на дневни ред.

-Не вјерујем да ће икада Република Српска пристати да то стави на дневни ред. Стављање на дневни ред на нивоу БиХ значи да сте пристали да имовина треба да се регулише на том нивоу. Ми смо предложили да ова питања, као што Устав третира, везано за Споразум о сукцесији, предложи и договори само између два ентитета. То је то што може да буде - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Указао је да ће, ако се неко дрзне да искористи нелегалног високог представника да нешто наметне, одговор Српске бити веома јасан јер ће Народна скупштина донијети одлуку о статусу.

Упитан шта мисли о томе да у радној групи за имовину коју је окупио ОХР има чланова српске националности, Додик је рекао да му то није познато, те указао да је Уставом дефинисано да о имовини могу расправљати само ентитети.

-БиХ је сложена земља, дефинисано је све, може да се договара искључиво на нивоу два ентитета. Све што смо рекли о лажном високом представнику остаје и даље - изјавио је Додик.

Нагласио је да га не чуди да су ти квази-стручњаци без икаквог легитимитета отишли у америчку Амбасаду да тамо чују шта о томе мисли амбасадор Мајкл Марфи.

-Устав је то дефинисао кроз неколико ствари и ја то стално понављам - БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, Српској припада 49 одсто и она је пристала да гради заједничке институције. У једном члану је речено и да само за оно што припада и изричито је дато БиХ - она и има надлежност, а све друго припада ентитетима - подсјетио је Додик.

Говорећи о Уставном суду, Додик је подсјетио да је јавност прије два дана имала прилику да чује причу како они хоће спровођење својих одлука, док, са друге стране, постоји одлука те правосудне институције из 2005, 2006. године која се односи на предмет "Билбија" и која интерпретира питање високог представника.

-Тада је у једном дијелу те одлуке наведена, опет неуставна констатација, да Савјет за примјену мира (ПИК) предлаже високог представника, што није тачно, јер у Анексу 10 пише да то предлажу стране. Али је речено нешто што им је вјероватно промакло, а што неће да спроводе, а то је да само онај који има релевантну потврду Савјета безбједности може да буде високи представник - указао је Додик.

Додик је рекао да је то одлука Уставног суда БиХ коју игноришу у том дијелу јер желе да спроводе само оне одлуке које су на штету Републике Српске.

-Ми не можемо њих да спријечимо да тамо нешто раде, али ћемо им јасно рећи сљедеће - никакав папир који нам они искреирају неће разматрати ниједан релевантни орган Републике Српске, нити ће наши људи учествовати у причи на нивоу БиХ гдје они хоће да то нешто рјешавају! Према томе, џаба им је посао! -  поручио је Додик.

Он је подсјетио да су раније имали неког "великог стручњака за право" који дође и констатује да Суд и Тужилаштво БиХ добро раде, "само их треба мало поправити".

-Није ушао у то да види има ли уставне основе или не. Према томе, ријеч је о једној потпуно смишљеној активности која треба да у готово безизлазан положај постави Републику Српску. Ми смо то питање ријешили. Имовина није питање које може бити на дневном реду. Никада није ни била на дневном реду у овом облику, ово је измишљено од стране америчког амбасадора и лажног високог представника - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се ни у Уставу, ни у једном дејтонском документу имовина не спомиње као ствар која се рјешава као ствар БиХ.

Предсједник Српске каже и да се у међувремену дошло до тога да се кроз процес сукцесије третирало питање власништва имовине Савезне Републике Југославије, чији се највећи дио односи на дипломатско-конзуларна представништва.

-Наравно да је кроз тај споразум речено да та имовина припада БиХ, као што припада она у Србији, или Словенији или Хрватској. Али, кад дођете у БиХ - онда вас чека Устав, који каже да имовина припада Српској и ФБиХ, као и да би се то аутоматски требало спровести кроз систем који је већ урађен и који је јасан - рекао је Додик.

Додик је рекао и да су почели да намећу причу о споразуму о сукцесији - да је изнад Устава БиХ.

-Како би се десило да се направи неки неуставан споразум у некој другој дјелатности, спољним пословима или нечему другом? Не, они су измислили причу кроз ону „пет плус два" - рекао је Додик и подсјетио да се тада мислило искључиво на војну имовину - перспективну и неперспективну.

Он је рекао да је требало да се каже шта од оне имовине која је била у власништву Војске Југославије, касарне и остало, може да се да на кориштење Оружаним снагама БиХ.

-Дакле, кориштење, не власништво. И онда су то све претворили и сада су проблем шуме, воде, електране, школе, факултети... Све оно што је постојало на овом простору прије грађанског рата 1991 -  рекао је Додик.

Додик је подсјетио да ни ПИК није легитиман јер није дејтонска ни уставна категорија, већ је то, како је рекао, скуп неформалних земаља које само користе силу и моћ да намећу рјешења.

-(Амерички амбасадор Мајкл= Марфи мисли да иза њега стоји моћ САД. Океј, они су на многим мјестима претјерали, али овдје претјерују. Прво што имају тако неконсолидованог амбасадора који мисли да силом може да нешто уради, а друга ствар - морају да рачунају да је прошло вријеме и да то не може на тај начин - рекао је Додик.

Додик је упитао да ли хоће да га склоне зато што стоји на путу приче о имовини, те поручио да покушају наћи начин.

-Стајаћу и ако ме смијене. А, неће моћи, покушавају већ 10 година. Бацам им рукавицу - пробајте да нађете начин! - нагласио је Додик.

Рекао је да је, можда, начин за то оно што каже нови предсједник СДС-а Милан Миличевић да ће, ако буде донесен нови закон о клевети, извести народ на протесте.

-Ево, обећавам да ћемо донијети закон, па да видим шта ће извести на улицу. Истог тренутка ћемо и ми извести, па да видимо како ће то изгледати! Нећемо остати неактивни. Истог тренутка и на истом мјесту - поручио је Додик.

Српска ће наставити да сервисира обавезе

Милорад Додик истакао је да Српска стоји стабилно, да неће имати никаквих проблема и да ће наставити да сервисира све своје финансијске обавезе упркос блокадама америчке и британске амбасада у БиХ и наративу појединаца годинама да ће Српска пропасти.

Додик је рекао да ће Република Српска у једном дану вратити 330 милиона КМ дуга по обвезницама пласираним на Бечкој берзи и да неће бити никаквих проблема што се тиче Српске.

Реагујући на наводе из ПДП-а и њеног предсједника Бранислава Бореновић да су камате за то изузетно високе, Додик је рекао да Бореновић не познаје ситуацију и не прати тржишта, те указао да су то у данашње вријеме повољна средства.

Додик је напоменуо да су каматне стопе у Европи између пет и девет одсто, док Република Српска на тржишту може да обезбиједи своја средства за око шест одсто.

Додик је нагласио да су финансије озбиљна ствар и да Републици Српској озбиљно одмаже прича коју медији свјесно или несвјесно преносе како је у Српској нека криза, дебакл, банкрот, упркос свим оцјенама из владајуће структуре да то није тако.

-Након 28. јуна чекају нас нове пензије, што износи 130 милиона и то ће бити исплаћено. У међувремену редовно се исплаћују плате радницима и све законске обавезе Српске упркос чињеници зашто јуче није подијељено више од 200 милиона зато што желе да загорчају живот Српској и зато што је то некоректно јер смо имали политички договор да се то заврши - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Републици Српској се ускраћују 83 милиона са нивоа БиХ по том основу.

-Зашто нам 10 година блокирају 35 или 36 милиона од индиректних пореза које не можемо да наплатимо упркос одлуци Суда БиХ који сваке године продужава рок за исплату тих средстава. И упркос тих 110 милиона који нам сада не лијежу на рачун, ми ћемо бити способни да сервисирамо све - истакао је Додик.

Нагласио је и да је Српска стабилна, безбједносно сређена, без великих безбједносних изазова и организованих криминалних група.

-Има одређених кршења процедура, али је то ствар надлежних органа који треба да се тиме баве . рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Коментаришући Извјештај Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе (ГРЕКО) о напредовању БиХ у борби против криминала и корупције, Додик је нагласио да Република Српска има процентуално нижи степен општег криминалитета него Њемачка или неке друге земље ЕУ и да криминал и корупција, иако има одређених елемената, нису доминантна тема како то поједини желе представити.

-Постоје органи који се тиме баве. Надлежни органи на сваку анонимну пријаву морају да спроведу истрагу, а то није тако у Њемачкој и није тамо одакле нама пишу такве извјештаје - рекао је предсједник Српске.

Реконструкција јавних предузећа озбиљан посао

Милорад Додик је истакао да је процес реконструкције јавних предузећа озбиљан посао који треба да резултира успјехом, а не мјерама којима би се ситуација камуфлирала.

Додик је нагласио да се сагледавају сви елементи и да су ангажовани важни стручњаци који тај посао треба да одраде.

Нагласио да ће бити важно формирање канцеларије за јавна предузећа у оквиру Кабинета предсједника Владе Републике Српске.

-Подржавам тај процес који се одвија у оквиру Владе. Наша политика је договорила да се формира посебна канцеларија за јавна предузећа. То је у процедури - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана