Додик: Долазак Шмита би угрозио договор са неким чланицама

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Западне чланице Савјета безбједности УН схватиле су да би долазак Кристијана Шмита на сједницу могао да угрози договор са Русијом и Кином, као и да је све то потврда да он нема легитимитет, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

”Ово је потврда да он нема легитимитет и да без обзира на то што је тамо изнио неких неистина у свом извјештају, апсолутно је то било некорисно и није могло да има озбиљан утицај на чланове Савјета безбједности”, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Додик је додао да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић на тој сједници износио личне ставове, те да је очигледно да је пропала спољна политика БиХ, да сада само предсједавајући одлазе на међународне састанке и износе своје ставове, што не води ничему.

Шмитови покушаји, каже Додик, да у неким медијима прича причу игноришући реалност, апсолутно говори о томе да он има проблема са легитимитетом и легалношћу.

“Шмит све своди на то да је Додик кривац што неће да разговара са њим. Али, ми се понашамо веома логично, ако неко није именован за високог представника, зашто би ми разговарали с њим као високим представником, то је кључно питање”, упитао је Додик.

Он је додао да сви они који су покушали да разговарају с њим, да се наметну, као што су Јелена Тривић и неки из ПДП-а, говори о томе колико је то недосљедно и нема везе са политиком.

Додик је указао да Шмит показује негативан став према Републици Српској, почевши од тога да је организовао групу “стручњака” да причају о имовини, иако је то питање ријешено.

Према његовим ријечима, Република Српска је јасно рекла да питање имовине није тема о којој ће се разговарати и не може да буде на дневном реду.

“Ми ћемо на тај начин одредити дневни ред и показати моћ. БиХ овим потврђује да је земља подјела, да је земља која је у Дејтону испреговарана, која није успјела да се договори у ових 30 година, те остаје у већој кризи икада након Дејтонског мировног споразума”, рекао је Додик.

Он је упозорио да у БиХ постоје политике које кажу да Сарајево треба да буде главно, а да би Република Српска требало да се сведе на неку протоколарну ствар, али је њено руководство још више мотивисано да одбрани то што Српска има.

Додик је напоменуо да су и Комшић, али и други политичари из Федерације БиХ (ФБиХ), знали некада да имају веома оштар став о Шмиту.

“Знамо да они у ФБиХ то прилагоде својим дневним потребама. Пошто је сада главна прича обрачун са Републиком Српском, они наводно подржавају Шмита”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана