Додик: За суштинску деескалацију треба повући одлуку Уставног суда БиХ

Срна
Додик: За суштинску деескалацију треба повући одлуку Уставног суда БиХ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за суштинску деескалацију стања у БиХ потребно да буде повучена посљедња одлука Уставног суда БиХ, а Српска ће онда повући и свој закон.

-Повуците све на почетни ниво прије одлуке Уставног суда БиХ. Ако нећете, остаје све на снази па ћемо се одмјеравати у том погледу - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Српска, ако ни то неће, ће наставити даље да спроводи Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске и неће објавити ништа што предлаже Кристијан Шмит јер он нема никаквог легитимитета у том погледу, нагласио је Додик.

-Шмит је за нас лажни, па макар и доносио дарове - рекао је Додик.

Уставни суд БиХ у јуну је избрисао одредбу у Правилу овог суда о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Након тога Народна скупштина Републике Српске донијела је Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике

Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку највиших званичника Српске и Федерације БиХ са генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелином Ајхорст договорено да у понедјељак, 17. јула, све три стране у БиХ доставе приједлоге за деескалацију ситуације.

-Ми увијек полазимо од тога да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што је и уставна одредница - истакао је Додик и додао да БиХ треба гарантовати и очувати територијални интегритет, али да је суверенитет угрожен због страног утицаја.

Додик је данас у Источном Сарајеву истакао да је Српска за европски пут БиХ и за тетиторијални интегритет, али да је потребно да се домаћим институцијама врати суверенитет.

Оцјењујући да ЕУ предстоје различити процеси који би ишли да неке земље што прије и без испуњавања раније процедуре приме у Унију, као што је то Украјина, Додик је на конференцији за новинаре рекао да је ово прилика да се у пакету достави захтјев за пријем БиХ у ЕУ.

-Ако је то 14 препорука које су дали или нека још плус да нам то што прије испоруче и да у наредних неколико мјесеци то учинимо и кажемо да смо спремни, али да БиХ уђе у ЕУ -истакао је Додик.

Додик је истакао да Српска може бити конструктивна, али да деескалација која подразумијева осуду само једне стране не може проћи.

Додик је рекао да су одлуке донесене на нивоу Републике искључиво политички процес, као и да Република ниједног тренутка није тежила ескалацији проблема и није се позвала ни на какву могућност сукоба.

-Неће бити никаквог рата, али ми видимо да постоји снажан притисак те врсте и то неће промијенити наше одлуке - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Република Српска наставити да се креће по агенди коју је замислила, те додао да је ријеч о мјерама које су увијек реакције, а не акције, као што је прича у веза са Уставним судом.

Додик је истакао да Српска не спроводи мјере сецесије, наводећи да је ријеч о лажној наметнутој флоскули, спину који пролази код неких.

Српска, нагласио је, не прихвата никаква рјешења која ће предложити неки страни стручњаци, јер је то питање ријешено Уставом.

-Ако неко мисли да БиХ гради тако што игнорише 49 одсто те земље, онда је у дубокој заблуди -, нагласио је предсједник Републике Српске, те оцијенио да БиХ не може ништа да уради од странаца који стално нешто предлажу.

Додик је предложио да Уставни суд БиХ поништи своје одлуке, све оно што је лажни високи представник донио, након чега ће Република Српска ставити ван снаге своје донесене законе.

-Ако тога нема, онда је чисто политиканство осуђивати било коју страну, поготово Републику Српску, да једнострано нешто доноси јер је она то радила као реакцију, а не акцију - појаснио је Додик и додао да ако се жели доћи до рјешења, треба се вратити на почетак.

Додик је подсјетио да не постоји одлука Савјета безбједности УН о именовању високог представника и истакао да сви они који би требало да се изјасне о томе ћуте, јер су свјесни да је Република Српска у праву, већ покушавају да гурају своје агенде.

Према његовим ријечима, треба учинити све како би се повукао лажни високи представник и његове одлуке, иначе ће "ствари ићи овако како иду".

-Питање државне имовине, како су они лажно дефинисали `државна имовина у БиХ` не постоји. Постоји имовина ентитета и неће се десити да на Парламентарној скупштини БиХ то буде рјешавано путем закона - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, осим лажног високог представника, у БиХ је и лажни амерички амбасадор Мајкл Марфи.

-Човјек се лажно представио да може да донесе све одлуке, да нам он говори како треба да се понашамо - рекао је Додик и додао да су лажне флоскуле о БиХ у којој можете да је градите без Републике Српске, потпуно лажни приступ.

Савјет министара

- Немогуће је да функционише Савјет министара без попуне српских министара и ако нема копредсједавајућег Србина, како то предвиђа Устав БиХ – нагласио је Милорад Додик.

Додик је истакао да деескалација ситуације у БиХ подразумијева да се попуни Савјет министра, нагласивши да то питање није за расправу, будући да је већ ријешено ранијом расподјелом министарских надлежности.

Он је рекао да су Бошњаци и Хрвати у пуном капацитету, што Срби у овом тренутку немају јер још није попуњена позиција министра финансија и трезора у Савјету министара.

-То није питање врсте – „ми ћемо гласати, а дајте нам то“. Та врста приче не може проћи! Треба рећи да нема у овом тренутку ни коопредсједавајућег Савјета министара, што би могло да доведе до кризе у раду ако се то питање не ријеши брзо. Видимо да у „тројци“ постоји нека врста најаве да неће да гласају, чиме ризикују да Савјет министара уђе у неку врсту, није то блокада, већ немогућност доношења одлука - навео је Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да нико не жели да Савјет министра дође у позицију да не може да доноси одлуке.

-Ми не пријетимо, него упозоравамо да је немогуће да функционише Савјет министара без попуне српских министара и да је немогуће да функционише ако нема копредсједавајућег Србина, како то предвиђа Устав - нагласио је предсједник Српске и истакао да се то питање мора ријешити без икаквих условљавања.

Додик је упозорио да се не може очекивати да ће Савјет министра функционисати ако не буде капацитета за попуну министра.

-Морамо да направимо причу о одрживом кретању. То значи да се ријеши проблем министра финансија, копредсједавајућег Савјета министара, те да се иде даље у договор или свих 14 приоритета или алтернатива три закона плус закон о Уставном суду или законско рјешење о уставном суду или нешто друго што рјешава питање страних судија - рекао је Додик.

Он је истакао да је предложено да су три важне ствари које произилазе из 14 принципа Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), законске измјене у вези са Судом, те питање сукоба интереса.

-Неко је изабрао три важне ствари. За њих то је ВСТС, Законске измјене везане за Суд и нешто око сукоба интереса. Савјет министара је усвојио неке верзије и упутио у парламент, а неки из ФБиХ говоре да неће да гласају то што је Савјет министара већ усвојио - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је одавно речено да представници из Српске неће гласати за то док се не види како ће се рјешавати питање Уставног суда.

-Предложили смо да свих 14 питања рјешавамо заједно, без обзира колико буде тешко. Ако то не може, онда ова три питања која сам поменуо у пакету, уз гаранцију да ће бити усвојене и законске одредбе које регулишу и рад страних судија у Уставном суду - рекао је Додик.

Он сматра да је само на начин да се донесе закон о раду страних судија могуће да буде стављена ван снаге одлука о непримјењивању одлука Уставног суда у Републици Српској.

Кад је ријеч о берлинском процесу и питању међусобног признавање диплома, Додик је рекао да и то може да буде у пакету, напомињући да без рјешавања питања судија Уставног суда БиХ нема других рјешења.

Он се осврнуо и на питање пројеката ЕУ, истичући да је том причом Република Српска лажно приказана као неспособна да креира пројекте за конкурисање за одређена средства.

-Зашто сте заблокирали средства за европски коридор „Пет це“? То је европски коридор везано за донацију и Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој су дали кредите Републици Српској да гради тај пут од Добоја до Модриче - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је ЕУ прво одобрила, а након тога блокирала, уз изговор да нема пројекта.

-Како немамо пројекта? На шта се односе пројекти у ФБиХ? Зашто наши нису квалитетни? Само говорим да није могуће очекивати да српски чланови Савјета министра, парламентарне структуре и члан Предсједништва БиХ гласају да се ти пројекти финансирају и продукују одређену операционализацију у ФБиХ, а да ми за то дижемо руке - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да није ријеч о условљавању већ о рационалном приступу који подразумијева видљиву Српску у свим одлукама и путу ка ЕУ.

Стевандић: Српска остаје посвећена миру

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска остаје посвећена миру и да нема намјеру да доприноси ексалацији, него деескалацији ситуације у БиХ.

Стевандић је рекао да је, на састанак у Сарајево са представницима ЕУ и тројке, делегација из Српске дошла са припремљеним приједлозима и документима, а са друге стране није било тако.

-Српска нема проблем са територијалним интегритетом БиХ. За нас је неразумљиво да је Бошњацима драже да судија у Уставном суду БиХ буде Албанац, а не Бошњак - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да високи представник нема никакве квалификације да се према његовим актима поступа.

-Инсистираће на својим усвојеним документима, а Кристијан Шмит не може да мијења законе - рекао је Стевандић.
Стевандић је рекао да Српска тражи да и са европске стране буде показана добра воља, а не само условљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана