Додик: Достојанствен скуп у Приједору којим нико није провоциран

Срна
Додик: Достојанствен скуп у Приједору којим нико није провоциран

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да су Српска и Србија достојанствено у Приједору обиљежиле Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја", акције која је била удружени злочиначки подухват Америке и Хрватске.

Додик је истакао да ова војна операција, која су планирали Американци, а извела Хрватска војска, није часна и да још дуго неће оставити на миру ни једне ни друге, имајући у виду да је на свако дијете, жену, старца кренуо по један наоружан и мотивисан војник.

-На 220.000 становникa је кренула Хрватска војска под командом америчких генерала, са 200.000 војника -, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да ће у историји српског народа овај догађај остати као "црна тачка", јер је у акцији "Олуја" дошло до етничог чишћења Срба из Хрватске.

Додик каже да је избор Приједора за мјесто централног обиљежавања 28 година од српског страдања у "Олуји" био логичан, јер су се управо у том граду зауставиле прве колоне Срба који су избјегли са простора Лике и Кордуна, Баније и осталих дијелова Хрватске.

-Сасвим је било пристојно и нормално да у Приједору обиљежимо јер је тај град био логичан и најбољи избор за тако нешто - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске каже да Приједор није био мјесто на којем се жељело провоцирати некога.

-Несметано су у Приједору Бошњаци прије неког времена обиљежили старадање својих сународника. Наше саучешће свакако за страдале, али да нама држе лекцију о томе шта ћемо и гдје ћемо ми да радимо и како ћемо да обиљежавамо је заиста препотентно и није пристојно од њих - рекао је Додик.

Он је истакао да је достојанствено у Приједору одата почаст страдалим у Погрому "Олуја" те да се на тај начин покушало у перцепцији народа одржати сјећање на такву злочиначку акцију и злочиначко убијање недужних људи, прије свега дјеце.

-На Петровачкој цести је из авиона убијено четверо дјеце од укупно девет цивила. То је дефинитивно био удружени злочиначки подухват Америке и тадашње Хрватске и он по свему има злочиначки карактер - додао је Додик.

Сарадња

Милорад Додик поручио је да је сарадња Српске са Србијом одлична, да није уперена против било кога и да је свако ко жели сарадњу у оквиру дејтонског аранжмана добро дошао.

Додик је рекао Срни да Република Српска и Србија у оквиру дејтонског аранжмана имају право на специјалне и паралелне везе које су дуго година брањене.

-Настојимо да у оквиру Дејтонског споразума, не вријеђајући никога, афирмишемо права која су тада наведена - додао је Додик.

Он је указао да је то дејтонско право и да се раније тим споразумом у форми прегледа и одобравања бавио и ОХР, који је рекао да је то у реду.

Додик је навео да су високи званичници Републике Српске и Србије јуче одржали важне састанке, анализирали ситуацију и показали јединство на одржавању инфраструктурних пројеката па чак и оне гдје Сарајево упорно опструише сваку могућност или врсту дјеловања на том плану.

Предсједник Српске је поновио да су спорне надлежности које су отете Републици Српској и пренесене на ниво БиХ, те истакао да то није предвиђено Уставом и Дејтонским споразумом.

-Зато су измислили причу о духу Дејтона и покушали да то промијене и легализују путем високих представника, а сада желе путем Уставног суда, који се опет показао антиуставним и инквизицијским судом, да то све легализују и иду још даље - додао је Додик.

Додик је нагласио да је кључно питање овог времена питање припрема или настојања да се редефинише и отме имовина Републици Српској, што Српска не може да прихвати.

-Зато смо пружили отпор, ништа антидејтонски. Српска није укинула Уставни суд БиХ, нити његова права у складу са Уставом. Ми сматрамо да је то легитимна и легална политичка одлука, понашање и настојање и дјеловање Српске и да имамо право да на декадентне друштвене појаве, као што је понашање Уставног суда реагујемо на начин да тражимо договор у свему томе - додао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана