Додик: Декларација - одговор онима који желе да раздвоје Србе

Срна
Foto: АТВ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас у Бањалуци да је усвајање Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа историјски важан догађај и одговор онима који су покушали да раздвоје Србе и усмјере их према Сарајеву, а не према Београду.

Додик је истакао да је циљ Декларације да се на виши ниво ставе оперативна питања и подсјетио да је БиХ протекторат и колонија о којој одлучују странци, генеришући став Бошњака.

Он је поновио да се документом не укида 9. јануар - Дан Републике, а да се Сретење уводи као Дан државности, што је јасно.

“Дан настанка је основа за Дан Републике. Они који нападају овај документ, покушавали су да баце друго свјетло”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ће предложити да се у текст Декларације, осим Срба унесу и други народи који су у структурама власти.

Он је рекао да Документ није уперен ни против кога и да се поштује равноправност других народа у Српској и Србији и максимално се остварује у пракси.

Предсједник Српске каже да се о Декларацији треба разговарати и с другима и да њихова мишљења заслужују пажњу.

Додик је подсјетио да је најважније да буде сачуван мир за српски и за друге народе и додао да се Декларацијом одбацују било какви сукоби.

“За Србију је важно питање Косова и Метохије, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, јер у њој живи највећи број Срба ван Србије”, нагласио је Додик.

Он је поновио да је за Републику Српску циљ поштовање Дејтонског мировног споразума, али да је измијењен на штету Срба.

Додик је напоменуо да су, упркос томе, Срби задовољни степеном аутономије који су добили Дејтонским споразумом, те подсјетио да се духом овог споразума мијења његов садржај.

“Међутим, нисам сигуран да је могуће враћање на изворни Дејтонски споразум, иако је то наведено у Декларацији. Кристијан Шмит нема легитимитет као високи представник, а важно је што су Срби успјели да интернационализују ово питање, као и питање усвајања резолуције о Сребреници”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Србија показала способност, поготово њен предсједник Александар Вучић да интернационализују наведено питање.

“Без ангажмана Вучића бројеви гласања би сигурно били другачији”, сматра Додик.

Говорећи о Сребреници, Додик је навео да је Република Српскја пуна пијетета према бошњачким жртвама, али да Бошњаци немају пијетета за српске жртве.

Он је позвао Србе да не праве било какве проблеме када буде обиљежавање Сребренице и да се тај дан не скрнави, али и да овај датум искључиво обиљежавају Бошњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана