Додик: Дан Републике сљедеће године још свечанији и радоснији

Срна
Додик: Дан Републике сљедеће године још свечанији и радоснији

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Дан Републике наредне године бити обиљежен још свечаније и радосније, истакавши да је 9. јануар био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ.

Одговарајући на кривичну пријаву коју су против организатора прославе Дана Републике Српске Тужилаштву БиХ поднијела одређена удружења из Федерације БиХ проистекла из протеклог рата, Додик је рекао да им је боље да се навикну на Дан Републике.

Навео је да је право свих да раде шта мисле, али да то није допринос опстанку БиХ.

- Српски народ у БиХ је изашао на референдум и рекао да је 9. јануар Дан Републике. То не може да се мијења. Формирање Републике десило се у миру - рекао је Додик.

Додик је навео да су неприхватљиви наративи политичког Сарајева о 9. јануару, који је истински био одраз народне воље Срба у БиХ да се онемогући њихово прегласавање у Скупштини БиХ, како би српски народ заштитио своје националне интересе у БиХ.

Додик је истакао да је управо Дејтонски споразум афирмисао три конститутивна народа као основне политичке субјекте у БиХ, те да се сталним причама да се 9. јануара нешто десило настоје фалсификовати историјске чињенице.

- Рат је почео када су Срби прегласани на поменутом незаконитом референдуму, који је подржала међународна заједница, као и након признања БиХ и њене одлуке о сецесији у којој нису учествовали Срби. Ратне чарке су кренуле два-три мјесеца након формирања Српске. Дакле, нико Српској не може импутирати ту намјеру - појаснио је Додик.

Подсјетио о да су се српски представници и тада позивали на мир и све чинили да са оснивањем Српске буду равноправан народ у БиХ.

- Ми ни данас не желимо да будемо у земљи у којој су угрожена наша права као колективитета и народа. Нећемо од тога одустати. Понављам, 9. јануар је био одговор на ранија скрнављења права Срба као конститутивних у БиХ. Нико није 9. јануара мислио да је то питање рата или да је то ратна одлука. Сматрали смо да је то политичка одлука, што се и показало", рекао је Додик на конференцији за новинаре након Божићног пријема у касарни Козара.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је поносан на припаднике Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука јер баштине и промовишу традицију Војске Републике Српске, која је била темељ формирања Српске.
"Срећан сам што су празници прошли у миру и радости. Република Српска је одала почаст свима који су страдали да бисмо ми могли данас обиљежавати ове дане", рекао је Додик новинарима прије божићног пријема у касарни "Козара" у Бањалуци.

Додик је поручио да је ово Република мира и стабилности, која је упућена у будућност, разумијевајући прошлост и која, како је навео, не жели да се одрекне ниједног свог елемента и обиљежја.

"Ми смо они који разумију да будућност не може да буде оригинална ако се не заснива на чињеницама из прошлости и у том погледу желим да кажем да Република Српска није имала никакву намјеру осим да обиљежи свој Дан и божићне празнике", додао је Додик.

Предсједник Српске је припадницима друге вјере и нације зажелио добродошлицу, добро здравље и да се у Српској осјећају сигурно и једнако, онолико колико се и доминантно Срби осјећају у њој.

"Вјерујемо да никог не узнемиравамо и не чинимо никакво зло, а онима који су помало узнемирени апсолутно је видљиво да нису имали разлога за тако нешто, што су показали и ови празници", истакао је Додик.

Он је у обраћању званицама током свечаног пријема војницима, подофицирима, официрима, генералима, припадницима српског народа у Министарству одбране у Савјету министара честитао Божић традиционалним поздравом "Мир Божији, Христос се роди".

Додик је истакао да је Српска данас економски стабилна и институционално сређена, те да има трајну енергетску стабилност када је ријеч о електричној енергији.

"Нама треба мирно, стабилно окружење. Српска је за поштивање Дејтонског споразума и Устава БиХ, али слова тога Устава и Дејтона а никаквог духа и против смо свих наметнутих рјешења", истакао је Додик. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана